Plán zakázať jednorazové plasty s polročným predstihom predstavili minister životného prostredia László Sólymos (vľavo) s tým, že chce, aby Slovensko bolo v tejto oblasti lídrom.TASR
StoryEditor

Nováky by sme mohli zatvoriť aj zajtra

11.06.2019, 00:00
V momente, keď sa prestane dotovať výroba, spaľovanie uhlia skončí tiež, tvrdí v rozhovore pre HN minister životného prostredia László Sólymos

Zasiahli nás tropické horúčavy, pred týždňom a pol pritom bolo chladno a lialo. Klimatológovia upozorňujú, že sa to bude už len zhoršovať, že štáty parížske ciele neplnia. Čo na to hovoríte ako šéf envirorezortu?
Klimatická zmena sa nedá vyriešiť jedným zákonom, ktorý prijmeme, a automaticky sa dostane pod kontrolu a zastaví. Je to globálna téma. Preto je dôležité, aby sa nastavovali globálne ciele, napríklad Parížska dohoda. Slovensko, ako aj Európska únia patria k zodpovednejším. Všetky zákony, ktoré prijímame, sa klimatickej zmeny týkajú. A nielen v našom rezorte, aj na ministerstvách dopravy, hospodárstva, pôdohospodárstva.


Napríklad?
Teraz ideme do parlamentu s novelou zákona o ochrane prírody, pretože naše lesy sú pre klímu zásadné. Podobne je tu legislatíva o vykurovacích telesách. V nej upravujeme systém obchodovania s emisiami. Vynakladáme zásadné investície do zatepľovania budov, aby sa znížila ich energetická náročnosť. Ideme zatvárať Nováky. Kroky prichádzajú. Otázne je, či to stačí. Slovensko je veľmi malá krajina a klimatickú zmenu musíme zvládnuť na globálnej úrovni. My by sme mohli Nováky zatvoriť aj zajtra. No tento krok má širšie súvislosti a mohol by nám spôsobiť problémy iného charakteru, kým z globálneho hľadiska by to malo zanedbateľný osoh.


Je teda podľa vás Slovensko dostatočne aktívne v klimatickej politike?
Pozícia Slovenska je jednoznačná. Aj na úrovni Európskej únie prijímame veľmi prísne pravidlá, zákony, ciele, aby sme v tom boli úspešní. Žiaľ, nezávisí to len od nás, sú omnoho väčší znečisťovatelia ako Spojené štáty, Čína, India, závisí teda aj od ich prístupu.


Fínsko pred pár dňami vyhlásilo, že dosiahne uhlíkovú neutralitu do roku 2035 a bude tak zrejme prvou krajinou na svete. Zvažovali ste pristúpenie Slovenska napríklad k iniciatíve Francúzska a Holandska, ku ktorej nedávno pristúpilo aj Nemecko, hlásiace sa k uhlíkovej neutralite do roku 2050 a k sprísneniu emisných cieľov na rok 2030?
Priznám sa, z mojej pozície nemám odvahu povedať, že Slovensko by dokázalo splniť takýto záväzok. Mali by sme robiť všetko pre to, aby sme sa k takémuto cieľu čo najviac priblížili. Fínsko je však niekde úplne inde ako my. No chceme ich dobehnúť, preto dnes robíme na ministerstve kroky, ktoré sa doteraz nespravili. Pretože keď niečo chceme dosiahnuť, musíme po...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-14 15:13:46 - Feat.: - Title: Veľvyslanec Izraela pre HN: Svet musí okamžite konať a zabrániť Iránu v pokračovaní teroristických operácií 02 - Modified: 2024-04-15 09:30:00 - Feat.: - Title: Fyzioterapeut, ktorý dáva dokopy aj Attilu Végha: Pacienti niekedy čakajú zázračnú pilulku, tak to však nefunguje 03 - Modified: 2024-04-14 10:00:00 - Feat.: - Title: Speváčka Call Dominika: Na pódiu som ako ryba vo vode. Môj sen? Spolupráca s Lanou del Rey 04 - Modified: 2024-04-08 19:46:16 - Feat.: - Title: Český veľvyslanec na Slovensku pre HN: Stále ste pre nás dobrý priateľ. Naše vzťahy však musíme plniť obsahom 05 - Modified: 2024-04-08 08:49:28 - Feat.: - Title: Rozhodol naratív vojny, mobilizoval hneď z dvoch strán. Prečo Pellegrinimu zabral a Babišovi nie? (rozhovor)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 13:35