TASR - Martin Baumann
StoryEditor

Čaputová ukázala ďalšie mená zo svojho tímu. Budú jej pomáhať v otázkach menšín

07.06.2019, 10:48
Autor:
lmlmTASRTASR
Zuzana Čaputová tvrdí, že s expertným poradným výborom sa bude pravidelne stretávať.

Novozvolená prezidentka Zuzana Čaputová dnes predstavila ďalších ľudí zo svojho nového tímu. Budú jej pomáhať v otázkach národnostných a etických menšín.

V otázkach maďarských menšín budú Čaputovej radiť Ilona Németh Attila Simon, rusínske menšiny budú mať na starosti Anna Plišková a Peter Medviď a v otázkach rómskych menšín Jurina Rusnáková, Viktor Teru a Elena Gallová Kriglerová.

Počas kampane som hovorila, že chcem byť prezidentkou všetkých ľudí - nielen Slovákov a Sloveniek, ale aj ľudí, ktorí sa cítia byť súčasťou národnostných či iných etnických menšín, ktoré sú rovnocennou súčasťou Slovenska. Chcem počúvať aj ich hlas. Preto zakladám novú tradíciu a rozhodla som sa prizvať k spolupráci aj zástupcov a zástupkyne národnostným menšín a odborníčku pre oblasť nových menšín a menšinových práv," napísala Čaputová na sociálnej sieti.

​Tvrdí, že s expertným poradným výborom sa bude pravidelne stretávať. "Je pre mňa dôležité, aby som rozumela situácii, potrebám a problémom, ktorým čelia obyvatelia a obyvateľky národnostných aj nových menšín na Slovensku," doplnila Čaputová. 

"Už pri prvých menách, ktoré sme sa prostredníctvom médií dozvedeli, ako Ilona Németh či Attila Simon, si myslím, že je to dobrá voľba," hodnotí splnomocnenec vlády pre národnostné menšiny László Bukovszky.

Predpokladá, že budúci odborný tím určite rozšíri možnosť foriem participácie menšín v záležitostiach, ktoré sa ich týkajú. "Ako predseda Výboru pre národnostné menšiny a etnické skupiny by som uvítal aj zástupcov tohto tímu ako stále prizývaných členov," dodal splnomocnenec.

Maďarska menšina:

Ilona Németh, Vysoká škola výtvarných umení, vedúca ateliéru

Attila Simon, historik, riaditeľ Fórum inštitútu pre výskum menšín

Rusínska menšina:

Anna Plišková, Riaditeľka Ústavu rusínskeho jazyka a kultúry Prešovskej univerzity v Prešove

Peter Medviď, hovorca okrúhleho stola Rusínov Slovenska, člen Výboru pre národnostné menšiny a etnické skupiny

Rómska menšina:

Jurina Rusnáková, vedúca Ústavu romologických štúdií Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre

Viktor Teru, Rómsky vzdelávací fond, koordinátor pre Slovensko

Ostatné národnostné menšiny a nové menšiny:

Elena Gallová Kriglerová, riaditeľka Centra pre výskum etnicity a kultúry

01 - Modified: 2019-05-28 09:12:41 - Feat.: 0 - Title: Čaputová predstavila prvých ľudí zo svojho tímu. Je medzi nimi aj Marián Leško
01 - Modified: 2024-04-19 12:26:58 - Feat.: - Title: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti, tvrdí prezidentka 02 - Modified: 2024-04-11 12:03:33 - Feat.: - Title: Nie je v poriadku útočiť na dôstojnosť človeka, ohradila sa Čaputová proti vulgárnym nadávkam 03 - Modified: 2024-04-02 08:26:29 - Feat.: - Title: Na Zuzanu Fialovú sa spustila po Tarabovom príspevku lavína hejtu. Herečku si zastala aj prezidentka 04 - Modified: 2024-03-20 21:44:57 - Feat.: - Title: "Žiaden prezident nezlacní potraviny." Čaputová vyzýva Slovákov k voľbám 05 - Modified: 2024-03-20 12:08:10 - Feat.: - Title: Prezidentka vystúpi pred prvým kolom s mimoriadnym príhovorom v RTVS
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 06:49