TASR/Michal Svítok
StoryEditor

Čaputová predstavila nových poradcov. Je medzi nimi aj kritik Fica

05.06.2019, 13:09
Autor:
klkl
Zvolenej prezidentke bude radiť Peter Bátor, ktorý pôsobí ako poradca aj u prezidenta Kisku.

Do tímu prezidentky Zuzany Čaputovej sa pridalo ďalších sedem osôb. Sú nimi Zuzana Kusá, Peter Bátor, Peter Kubina, Radovan Pala, Vladimír Talian a Martin Burgr. Čaputová o tom informuje na sociálnej sieti.

Ešte skôr avizovala, že v európskych záležitostiach jej bude radiť europoslanec za Progresívne Slovensko Michal Šimečka. 

Medzi poradcami aj známy právnik

​Kusá bude novozvolenej prezidentke radiť v oblasti sociálnej oblasti. Pracuje ako výskumníčka na Slovenskej akadémii vied. V zahraničnej politike, bezpečnosti a obrane bude prezidentke radiť Bátor, ktorý má skúsenosti z ministerstiev obrany a zahraničných vecí. Slovensko zastupoval aj v Stálej delegácii Slovenska pri NATO. Od roku 2015 radí prezidentovi Kiskovi. 

Kubina je ústavný právnik, pôsobiaci v kancelárii Dentons. Čaputovej bude radiť práve v oblasti práva a spravodlivosti. Spolu s ním bude v tíme aj Pala z kancelárie Taylor Wessing. Pala je špecialistom prevažne na obchodné právo. 

Pri voľbe ústavných sudcov kritizoval kandidatúru Roberta Fica. V rozhovore pre .týždeň povedal, že Fico je v ochotný obetovať právnu ochranu občanov Slovenska len pre svoju túžbu stať sa predsedom Ústavného súdu. 

Pre aktuality.sk zhodnotil Ficove kvality ako možného ústavného sudcu takto: "Môj názor na to, ako by mal vyzerať vhodný a kvalitný kandidát na ústavného sudcu, je dlhodobo známy bez toho, aby som spomínal konkrétne mená. Myslím si, že u tohto kandidáta je výhodou, že ho poznáme. Bol dlho pri výkonnej moci, všetci mohli vidieť to, ako s ňou nakladá. Podľa toho môžu ľudia posúdiť, či je to vhodný kandidát na to, aby dostal tej moci ešte viac."

V oblasti vnútornej politiky bude prezidentke radiť Talian, ktorý sa angažoval vo viacerých občianskych kampaniach. Radil aj bývalej ministerke spravodlivosti Lucii Žitňanskej a pred komunálnymi voľbami pomáhal Matúšovi Vallovi.

Burgr bol v Čaputovej tíme už pred prezidentskými voľbami, kde viedol jej komunikáciu. V tejto oblasti bude prezidentke radiť aj v úrade.

Čaputová zloží sľub v polovici júna

Zuzana Čaputová sa ujme prezidentského úradu 15. júna, keď ju čaká inaugurácia. Ústavou predpísaný sľub zloží počas slávnostnej schôdze Národnej rady SR v sobotu 15. júna napoludnie v priestoroch Slovenskej filharmónie v Bratislave.

​Prezident SR skladá sľub do rúk predsedu Ústavného súdu SR. Sľub znie: "Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Budem dbať o blaho slovenského národa, národnostných menšín a etnických skupín žijúcich v Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem vykonávať v záujme občanov a zachovávať i obhajovať ústavu a ostatné zákony." Ak by prezident sľub odmietol, alebo by ho zložil s výhradou, nemohol by stáť na čele štátu.

Zuzanu Čaputovú zvolili občania SR v druhom kole prezidentských volieb, ktoré sa konali 30. marca. V tomto kole porazila svojho protikandidáta Maroša Šefčoviča. Čaputovú volilo 1.056.582 voličov a získala 58,4 percenta hlasov.

Slovensko malo dosiaľ štyroch prezidentov. Prvým bol Michal Kováč, ktorého však volil parlament. Priamo si občania volili hlavu štátu prvýkrát v roku 1999, vybrali si Rudolfa Schustera. Po ňom bol dvakrát na čele štátu Ivan Gašparovič a dosiaľ posledným prezidentom je Andrej Kiska. Funkčné obdobie mu uplynie, keď bude inaugurovaná jeho nástupkyňa Čaputová.

01 - Modified: 2019-05-28 09:12:41 - Feat.: 0 - Title: Čaputová predstavila prvých ľudí zo svojho tímu. Je medzi nimi aj Marián Leško 02 - Modified: 2019-05-30 17:51:18 - Feat.: 0 - Title: Presvedčilo ma stretnutie s Čaputovou. Už v úvode ma mimoriadne prekvapila, priznal Strižinec
01 - Modified: 2021-11-25 10:51:29 - Feat.: - Title: Prezidentka povzbudzuje týrané ženy: Vieme prispieť aj postojom, ktorý nebude násilie zľahčovať 02 - Modified: 2021-06-01 12:00:00 - Feat.: - Title: Mičovského demisia sa odkladá. Čaputová ju prijme, až keď bude známy jeho nástupca 03 - Modified: 2020-12-17 10:07:17 - Feat.: - Title: Poslanci prelomili veto prezidentky. Zmenia sa pravidlá pri obedoch zadarmo 04 - Modified: 2020-03-16 09:54:25 - Feat.: - Title: "Ide len o špičku ľadovca." Čaputová reagovala na obvinenia sudcov 05 - Modified: 2020-03-12 15:13:30 - Feat.: - Title: Čaputová sa vyjadrila ku koronavírusu. Politikom odkázala, aby odložili osobné spory
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 09:56