TASR, koláž HN
StoryEditor

Júnový termín pojednávania s Kočnerom a Ruskom je zrušený

04.06.2019, 08:35
Autor:
TASRTASR
Dôvodom zrušenia júnového termínu je kolízia pojednávaní zo strany jedného z obhajcov obžalovaných.

Špecializovaný trestný súd v Pezinku (ŠTS) zrušil termín prvého hlavného pojednávania s podnikateľom Marianom K. a bývalým riaditeľom televízie Markíza Pavlom R. v kauze televíznych zmeniek, ktorý bol pôvodne vytýčený na 20. júna. Pojednávanie by sa napokon malo začať až 22. júla, keď je proces vytýčený na šesť dní do 31. júla. TASR o tom v utorok informovala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

Dôvodom zrušenia júnového termínu je kolízia pojednávaní zo strany jedného z obhajcov obžalovaných.

"Prokurátor ÚŠP podal na ŠTS v Pezinku obžalobu v trestnej veci Mgr. M. K. a spol. Dve osoby sú obvinené z obzvlášť závažného zločinu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov a zo zločinu marenia spravodlivosti. Obžaloba bola pridelená senátu 1T, ktorý po jej preštudovaní rozhodne o ďalšom postupe," uviedla v marci pre TASR Kudjáková. Znamená to, že o osude dvojice bude rozhodovať senát v Pezinku a nie pracovisko ŠTS v Banskej Bystrici.

"Po podaní obžaloby príslušný senát 1T ŠTS v Pezinku bude musieť ako prvé posúdiť námietky obhajoby proti podanej obžalobe a námietky pre porušenie práv na obhajobu v prípravnom konaní," zareagoval vtedy pre TASR obhajca Marek Para.

Kočner je od minulého roka stíhaný v kauze zmeniek väzobne a aktuálne čelí obvineniu v prípade vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Zároveň čelí obvineniu z nedovoleného ozbrojovania. Pavol R. čelí zase žalobe na Okresnom súde Bratislava II z prípravy vraždy svojej bývalej spoločníčky Silvii Volzovej.

Prvé pojednávanie v tejto veci, spolu s ďalšími troma obžalovanými - bosmi slovenského podsvetia, sa uskutočnilo 23. a 24. mája. Ďalšie pojednávanie vo veci je naplánované na koniec septembra.

Rusko je na rozdiel od Mariana K. stíhaný na slobode. Rozhodol o tom dva razy, naposledy vo februári tohto roka, Okresný súd Bratislava II a následne aj Krajský súd v Bratislave (KS). Súdy zamietli návrh dozorového prokurátora Krajskej prokuratúry v Bratislave (KP) Michala Šúreka. Pavol Rusko však musí nosiť elektronický náramok a pravidelne sa dostavovať do bratislavského Justičného paláca k probačnému úradníkovi.

Kočner je zase od konca minulého roka v sprísnenej kolúznej väzbe. Rozhodol o tom senát ŠTS, pracovisko Banská Bystrica a následne to potvrdil aj Najvyšší súd SR (NS SR). Kočner postupne vystriedal väzby v Bratislave, Leopoldove, Banskej Bystrici a napokon zase v Leopoldove.

01 - Modified: 2024-04-24 20:53:48 - Feat.: - Title: Europoslanca Kraha z AfD vyšetrujú pre možné úplatky z Ruska a Číny 02 - Modified: 2024-04-24 18:45:25 - Feat.: - Title: Rast priemyselnej produkcie v Rusku sa v marci spomalil. Výnimkou je tažobný priemysel 03 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 04 - Modified: 2024-04-24 17:01:54 - Feat.: - Title: Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine. Dôležité je, čo príde po nej, vraví inštitút 05 - Modified: 2024-04-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Rusi hlásia prielom na fronte. Ukrajinská chyba im prihrala kľúčové mesto
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 05:43