StoryEditor

Krajiny V4 chcú navrhnúť Junckerovho nástupcu, mal by ním byť Šefčovič

28.05.2019, 10:02
Autor:
TASRTASRmahomaho
Kandidátov na predsedu Euróspkej komisie navrhujú lídri členských štátov, ktorí musia vziať do úvahy výsledky volieb.

Krajiny V4 sa zhodli na mene spoločného kandidáta na post predsedu Európskej komisie. Jeana-Claudea Junckera by mal podľa nich nahradiť súčasný podpredseda EK a bývalý kandidát na slovenského prezidenta Maroš Šefčovič. 

​​Informáciu priniesli české Hospodářské noviny, ktorým ju mali potvrdiť zdroje z prostredia českého premiéra Andreja Babiša. 

Šefčovičove šance môže zvýšiť výsledok volieb do EP, ktorého zloženie bude výrazne rozdrobenejšie než doteraz.

Najsilnejšie frakcie Európska ľudová strana (EPP) a Progresívna aliancia socialistov a demokratov (S&D) vo voľbách utrpeli výrazné straty a podľa českých HN budú musieť viac vyjednávať s ostatnými politickými skupinami. To môže nahrávať aj kandidátom, o ktorých sa pred voľbami nehovorilo.

Získanie podpory mimo regiónu

Kandidátov na predsedu EK navrhujú lídri členských štátov, ktorí musia vziať do úvahy výsledky volieb, a o ich návrhu hlasuje Európsky parlament. Krajiny V4 preto budú musieť pre Šefčoviča získať podporu aj mimo tohto regiónu.

Český denník pripomína, že v súvislosti s nomináciou na post predsedu Komisie sa spomína aj francúzsky vyjednávač Únie pre brexit Michel Barnier či výkonná riaditeľka Svetovej banky Kristalina Georgievová z Bulharska.

Podľa diplomatických zdrojov by štáty V4 mohli napokon podporiť niekoho z nich výmenou za to, že Šefčovič dostane post šéfa diplomacie EÚ, ktorý v súčasnosti zastáva Talianka Federica Mogheriniová.

Šefčovič: Je to pre mňa pocta

"Ak sa moje meno spomína v súvislosti s nomináciou na najvyššie posty, je to pre mňa pocta a výraz ocenenia doterajších výsledkov v rámci súčasného aj predošlých portfólií, pričom vždy som dával dôraz na porozumenie a komunikáciu so všetkými členskými krajinami," zdôraznil Šefčovič.

Váži si dlhodobú podporu premiéra Petra Pellegriniho, ktorú mu prejavil aj v kontaktoch s predstaviteľmi EÚ v Bruseli. Zároveň si hlboko cení i podporu, ktorú cíti od partnerov z Vyšehradskej štvorky. Podpora V4 vzhľadom na to, že jej lídri reprezentujú rôzne politické skupiny na úrovni EÚ, podľa neho podčiarkuje aj nadstraníckosť výberu a prioritné zohľadnenie skúseností a výsledkov.

"Som pripravený zúročiť všetky doterajšie skúsenosti z európskej politiky v prospech toho, aby Slovensko, aj celý náš región, boli silno a dôstojne zastúpené v európskych inštitúciách po europarlamentných voľbách," konštatoval.

Uchádzal sa o nomináciu socialistov

V septembri minulého roka Šefčovič oznámil, že sa chce uchádzať o nomináciu európskych socialistov na post šéfa EK. Získal podporu deviatich sociálnodemokratických strán. 

Eurokomisára podporili strany, ktoré sú členmi Strany európskych socialistov (PES) z Cypru, Českej republiky, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Malty, Poľska, Rumunska a z rodného Slovenska.

Tým splnil nominačné kritérium 1+8 strán, platné v PES, a mal takpovediac "vstupenku" do tejto súťaže.

Začiatkom novembra však Šefčovič oznámil, že sa rozhodol podporiť kandidatúru prvého podpredsedu Európskej komisie Fransa Timmermansa.  

01 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico 02 - Modified: 2024-04-16 19:19:08 - Feat.: - Title: Podpredsedníčka Európskej komisie Jourová ide na turné za férovosť eurovolieb. Na Slovensku bude koncom apríla 03 - Modified: 2024-04-16 14:19:19 - Feat.: - Title: KDH listom žiada Brusel, aby nám nepozastavil čerpanie financií z plánu obnovy 04 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom 05 - Modified: 2024-04-15 12:40:07 - Feat.: - Title: Jourová bude v eurokomisii dočasne zodpovedať aj za politiku spravodlivosti
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 21:27