StoryEditor

Nórsko nepochopiteľne vzalo Slovákovi a jeho partnerke dcérku. Teraz došlo k významnému zvratu

21.01.2022, 15:30
Podľa právničky Marice Pirošíkovej čaká rodinu v Nórsku obnovenie procesu o navrátenie dcérky.

Vyhrali sme. Ďakujeme, Pane Bože,“ emotívny odkaz na sociálnej sieti zanechala babička Jana Ladická dnes už sedemročnej Maxin. Dieťa síce stále zostáva v opatere pestúnskej rodiny v Nórsku, avšak aktuálny verdikt súdu o finančnom odškodnení podľa informácií HN znamená aj významný zvrat v prípade. Po rokoch utrpenia sa rodičia Andrej a mama Sára dočkali pozitívnej správy.

Od Nórska získajú finančnú kompenzáciu za psychickú ujmu, ktorú utrpeli po tom, čo im úrady odobrali vtedy len dvaapolmesačnú dcérku. Európsky súd pre ľudské práva im prisúdil ako odškodnenie 25-tisíc eur za nemajetkovú ujmu a ďalších 500 eur na súdne trovy.

V žiadnom prípade nie je čiastka 25-tisíc eur adekvátna. Z môjho pohľadu mala byť minimálne desaťkrát väčšia. Je to chabá náplasť za to, čím si rodina a dcéra museli prejsť,“ reagoval pre HN český europoslanec Tomáš Zdechovský. Dodal tiež, že stratený čas bez dcéry to nevráti a rany sa nezahoja.

Prekážalo, že mama je hluchá

V marci 2015 odobrala nórska sociálna služba v Lillerhammeri plne dojčené dvaapolmesačné dievčatko. Maxine sa narodila slovenskému otcovi Andrejovi a Nórke Sáre koncom januára. Pracovníci Barnevernetu dali krátko nato podnet na jej odobratie. Tvrdili, že matka je pre dieťa nebezpečná, pretože sama v detstve prešla pestúnskou starostlivosťou a je po prekonanom zápale mozgových blán nepočujúca.

Argumentom bol aj údajne nedostatočný očný kontakt dojčaťa s rodičmi. Úradníkom sa tiež nepáčilo odmietnutie pobytu v centre pre rodiny s deťmi a vyslovili obavu, že rodičia s dieťaťom odcestujú na Slovensko, kde by ich ťažko dohľadávali. Dieťa rodine násilne odobrali, a to len deň pred príletom babičky zo Slovenska, ktorá im prišla urýchlene pomáhať.

S manželom sme boli v Nórsku dva týždne na dovolenke a vtedy sme sa rozhodli, že sa aj my presťahujeme za nimi. Syn Andrej tam mal rodinu, teda Sáru a Maxine, a druhý syn Dušan, ktorý je námorný dôstojník, uvažoval, že si tam spraví kapitánske skúšky a vybuduje kariéru. A pre nás bolo nemysliteľné, pretože sme silne rodinne založení, aby sme žili na Slovensku a naše deti s rodinami a vnúčatkami v Nórsku,“ povedala pre HN stará mama Maxine.

Odmieta, že by sa Sára o bábätko nedokázala postarať. „Ako zdravotný pracovník som vôbec nepobadala, že by...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-19 19:38:51 - Feat.: - Title: Elektromobily by mohli v Nórsku do roku 2026 vytlačiť z vrcholu diesely 02 - Modified: 2024-04-16 07:56:59 - Feat.: - Title: Nóri poodhalili, na čo využije Ukrajina stíhačky F-16: Podkúria hlbšie v ruskom tyle 03 - Modified: 2024-04-15 06:00:00 - Feat.: - Title: Vieš si predstaviť 26 hodinový deň? V tejto krajine to môže byť realitou 04 - Modified: 2024-04-09 22:00:00 - Feat.: - Title: Investovanie v Nórsku? Na výber je viac ako len ťažba ropy a plynu 05 - Modified: 2024-04-06 18:40:10 - Feat.: - Title: Nórska polícia bude po vyhrážkach proti moslimskej komunite do odvolania ozbrojená
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 07:55