TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Sága okolo ústavných sudcov sa naťahuje. Rozhodne až Čaputová

22.05.2019, 09:20
Autor:
chochoTASRTASR
Poslanci parlamentu v opakovanej voľbe vybrali iba jedného kandidáta.

Poslanci Národnej rady zvolili v stredu v opakovanej tajnej voľbe ďalšieho kandidáta na sudcu Ústavného súdu, ktorého ponúknu prezidentovi Andrejovi Kiskovi. Informovali o tom v parlamente po voľbe.

Ďalšie hlasovanie až v septembri?

Prezident Andrej Kiska vymenuje ďalších sudcov Ústavného súdu, až keď poslanci doplnia potrebný počet kandidátov tak, ako to od nich vyžaduje ústava. V stredu po opakovanej voľbe kandidátov na ústavných sudcov to uviedol prezidentov hovorca Roman Krpelan.

​To znamená, že výber a vymenovanie nových ústavných sudcov bude už na novozvolenej prezidentke Zuzane Čaputovej. Vyplýva to z toho, že jej inaugurácia sa bude konať 15. júna a najbližšia schôdza parlamentu, na ktorej by teoreticky hlasovanie poslancov o kandidátoch na Ústavný súd mohlo prebehnúť, začne až o tri dni nato.

Potvrdzuje to aj poslanec a podpredseda SNS Anton Hrnko, podľa ktorého bude parlament najbližšie voliť kandidátov na ústavných sudcov dokonca až na septembrovej schôdzi. 

Vybrali Patrika Palšu

Kandidátom na ústavného sudcu je Patrik Palša. Keďže poslanci stále nezvolili dostatok kandidátov, bude ďalšia voľba.

Prezidentovi spolu s tromi kandidátmi, ktorých zvolili v utorok 21. mája, pošle parlament štyroch uchádzačov na sudcov Ústavného súdu. V utorkovej voľbe zvolili poslanci Pavla Boroňa, Mareka Tomašoviča a Martina Vernarského. Poslanci vyberali z 24 uchádzačov.

Na Ústavnom súde sa aktuálne nachádza sedem z celkového počtu 13 ústavných sudcov. Z pôvodne ôsmich zvolených kandidátov Kiska vymenoval troch nových ústavných sudcov, čím sfunkčnil plénum Ústavného súdu. Za predsedu vymenoval Ivana Fiačana.

Poslanci opakovanou voľbou kandidátov na ústavných sudcov ukončili rokovanie 45. schôdze. Na programe mali ešte otvorený bod o platoch poslancov, vrátia sa k nemu až na júnovej schôdzi. O presun požiadal podpredseda parlamentu Andrej Hrnčiar z Mosta-Híd, plénum mu vyhovelo.

01 - Modified: 2024-04-21 12:28:04 - Feat.: - Title: PS možno Rašiho ako šéfa parlamentu nepodporí, Drucker odmieta spory v koalícii 02 - Modified: 2024-04-19 12:34:04 - Feat.: - Title: Je vylúčené, aby SNS vnucovala slovenskej kultúre iba svoj pohľad, kritizoval Mikloško 03 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 04 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky 05 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 08:06