StoryEditor

Politici chodia robiť kampaň na školy. Lubyová tomu chce zabrániť

17.05.2019, 10:55
Autor:
klklTASRTASR
Ministerka školstva upozornila, že politické aktivity na pôde škôl sú protizákonné.

Ministerka školstva Martina Lubyová upozorňuje, že zaznamenali zvýšený počet podnetov na politické aktivity na školách. "Dostávame podnety typu, že rodičia sa sťažujú, že prostredníctvom elektronickej žiackej knižky im škola avizuje, že niektorý deň majú napríklad prísť deti do školy v čiernom, týkalo sa to dňa učiteľov," uviedla Lubyová príklad s tým, že dostali aj podnet, že žiak, ktorý v čiernom neprišiel bol karhaný učiteľkou. 

Medzi ďalšie podnety, ktoré rezort školstva dostáva, patria aj návštevy politikov či kandidátov rôznych politických strán, ktorí chodia najmä na stredné školy besedovať so študentmi. Často sa pri tom stáva, že na základe besedy majú následne študenti vypracovávať rôzne besedy. 

Rôzne podnety

Podnety sa rovnako týkajú aj vzniku buniek politických strán na školách. Rodičom rovnako vadí, keď sa politici s deťmi na školách fotia a tieto fotografie následne zverejňujú na sociálnych sieťach. "Niektorí rodičia nie sú spokojní s tým, že fotografie ich detí sa zobrazujú na Facebooku po boku nejakých politikov," upresnila ministerka.

Lubyová na tlačovej konferencii pripomenula, že školský zákon už dnes zakazuje politické aktivity na školách, býva však čoraz častejšie porušovaný. Zodpovednosť pri tom nesú riaditelia škôl, ktorým hrozí za povolenie politickej akcie odvolanie z funkcie. "Podnety rieši štátna školská inšpekcia, pokiaľ zistí, že bol porušený zákon, podáva návrh na odvolanie riaditeľa školy," vysvetlila ministerka.

Chcela by pre to riaditeľov upozorniť, aby na dodržiavanie školského zákona dbali. "Chcem upozorniť riaditeľky a riaditeľov, aby si dávali veľký pozor, všetko čo som tu vymenovala by sa v prípade vyšetrovania ukázalo ako porušenie zákona a dôsledkom by bolo ich odvolanie z funkcie," dodala.

Do kontroly sa má zapojiť verejnosť

Podľa ministerky však nie je v kapacitách školskej inšpekcie, aby riešila plošne všetky podnety a preto sa ministerstvo zaoberá myšlienkou vytvoriť sankcie, ktoré by postihovali porušovanie školského zákona sankciami. Do kontroly sa môže zapojiť aj široká verejnosť, ministerstvo zriaďuje špeciálnu mailovú adresu na podnety Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Ako upozornila, nie vždy je však priama zodpovednosť na riaditeľoch, nakoľko tí môžu podliehať tlakom zriaďovateľov škôl, aby politické akcie umožnili a práve takéto príklady sa majú napríklad riešiť v priestupkovom konaní, kedy by bolo trestanie riaditeľa podľa ministerky nespravodlivé. 

"Keďže nie je vylúčené, že k nedovoleným politickým agitáciám dochádza aj bez vedomia riaditeľa, respektíve proti vôli riaditeľa, bolo by to možno lepšie riešiť priestupkovou zodpovednosťou príslušnej fyzickej osoby," ozrejmila šéfka školského rezortu.

Riaditeľov upozornia

Lubyová upozornila, že kroky ministerstva nie sú namierené voči konkrétnej politickej strane. "Nie je to žiadna politická objednávka, je jedno o akú politickú stranu ide, nie je to mierené proti žiadnej politickej strane," uzavrela.

Avizovala, že rezort rozošle všetkým riaditeľom škôl list s upozornením na riziko porušenia zákona, zdôraznila, že práve riaditelia sú zodpovední za to, čo sa na ich školách deje. Školám chce ministerstvo zároveň adresovať dotazník s otázkou, či boli kontaktované politickými subjektmi.

Lubyová zdôraznila, že školy nemajú zakázané, aby pedagógovia so študentmi debatovali o témach, ktoré sa týkajú politiky a verejného života. "Musí to však byť neutrálnou formou a prostredníctvom predmetov, v rámci ktorých to má zmysel a rozvoj občianskeho uvedomenia umožňujú, ako napríklad občianska náuka, etická výchova či dejepis," upozornila.

01 - Modified: 2024-03-26 10:52:35 - Feat.: - Title: Študentov čaká rapídne navýšenie štipendií: Môžeš získať takmer 17 000 eur. Ktorých odborov sa to týka? 02 - Modified: 2024-03-18 23:05:26 - Feat.: - Title: Rezort školstva upozornil na pochybný seminár. Ide o pavedecké výmysly a konšpiračné teórie, tvrdí expert 03 - Modified: 2024-03-16 13:28:20 - Feat.: - Title: Ministerstvo školstva zverejnilo mapu základných škôl, ktoré sa rozhodli učiť po novom 04 - Modified: 2024-03-06 09:19:30 - Feat.: - Title: Drucker chystá zmeny v maturitách. Ako by mohli vyzerať po novom? 05 - Modified: 2024-02-23 12:44:29 - Feat.: - Title: Digitalizácia viazne, školstvu chýbajú peniaze. Čerpanie eurofondov má nedostatky, tvrdí minister
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 13:47