TASR/Milan Kapusta
StoryEditor

Saková reaguje na vojnu v ochranke: Všetko už preveruje inšpekcia

16.05.2019, 14:50
Autor:
klkl
Zmenia sa aj fyzické testy ochrankárov.

Ministerka vnútra Denisa Saková po rokovaní výboru pre obranu a bezpečnosť reagovala na situáciu na úrade na ochranu ústavných činiteľov. 

Ako uviedla Saková, po zverejnení videa, na ktorom vedenie úradu neuznalo zhyby v rámci testu fyzickej kondície jednému z ochránkárov premiéra Petra Pellegriniho, celý proces zmenia.

"Skúšky sa budú diať pod dohľadom komisie, ktorá bude nezávislá, bude zostavená z iných zložiek polície, ktoré nepatria ani podo mňa ani pod úrad na ochranu osobných činiteľov," upresnila Saková. Podľa nej budú tieto fyzické testy dozorovať policajti, ktorí spadajú pod policajného prezidenta.

Rovnako sa podľa ministerky koná aj v prípade sporov medzi ochrnkármi. "Všetky informácie, ktoré sa zverejnili v médiách, rieši inšpekcia ministerstva vnútra," povedala Saková.

Situáciu na úrade na ochranu ústavných činiteľov medializoval Denník N, podľa ktorého je na úrade doslova "vojna" medzi ochrankármi. Dôvodom majú byť ľudia vo vedení úradu, ktorí sú stále blízki bývalému ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi.

Na situáciu na úrade si sťažovali aj viacerí ústavní činitelia. Jedného z ochrankárov dali v priebehu pár mesiacov vymeniť minister spravodlivosti Gábor Gál, zvolená prezidentka Zuzana Čaputová aj nový šéf Ústavného súdu Ivan Fiačan. Dôvodom vo všetkých prípadoch bola nedôvera voči pridelenému ochrankárovi.

"Medzi ústavným činiteľom a jeho ochrancom je potrebná dôvera a v tomto prípade pán minister pomerne rýchlo vyhodnotil, že v predmetnom vzťahu chýba,“ vysvetľovala hovorkyňa rezortu spravodlivosti Zuzana Drobová.

Problémy v ochranke potvrdili aj viacerí ďalší ústavní činitelia vrátane prezidenta Andreja Kisku a  podpredsedov parlamentu Martina Glváča zo Smeru a šéfa Mostu-Híd Bélu Bugára. 

"Áno, mám informácie o napätých vzťahoch v týchto zložkách, dokonca niektoré skutočnosti sme boli s kolegami podpredsedami nútení riešiť. Problém je v tom, že vedenie úradu pre ochranu ústavných činiteľov nepochopilo, že úrad má slúžiť ústavným činiteľom a nie ústavní činitelia úradu,“ povedal pre Denník N Bugár. 

01 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 02 - Modified: 2024-04-16 17:30:00 - Feat.: - Title: Palivo budúcnosti: Viac energie vložíte, ako získate. No Slovensko má s ním aj tak veľké plány (Brífing HN) 03 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Štát sľúbil milióny, ľudia sa cítia oklamaní. Za Sulíka to bolo o rýchlych prstoch, so Sakovou systém zamrzol 04 - Modified: 2024-04-10 14:16:07 - Feat.: - Title: Saková rokovala o možnosti prepravy plynu z kaspického regiónu na Slovensko 05 - Modified: 2024-04-08 22:09:49 - Feat.: - Title: Štátna akciovka mala rekordný rok, prekonala poštu aj diaľničiarov. Saková je s vedením aj tak nespokojná
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 19:55