StoryEditor

Hlivák reaguje na kritiku Pellegeriniho: Boli sme do kauzy búrania Rázsoch vťahovaní umelo

16.05.2019, 12:55
Autor:
klklTASRTASR
ÚVO podľa jeho predsedu Miroslava Hliváka pri rozhodovaní o verejnom obstarávaní na Rázsochy nepochybil a konal rýchlo.

Predseda Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) reagoval na kritiku, ktorá sa na ÚVO vzniesla v súvislosti s búraním skeletu nemocnice Rázsochy. 

Podľa Hliváka sa ÚVO zachoval vo všetkých krokoch správne. "Úrad tak, ako to bolo prezentované, bol do tejto témy vťahovaný umelo," povedal Hlivák.

​Ako uviedol, ÚVO vo všetkých námietkach k verejnému obstarávaniu na búranie Rázsoch konal a vydával rozhodnutia skôr, než mu ukladá zákon. "Úrad mal strategický význam tejto súťaže na pamäti od začiatku," dodal. 

Verejné obstarávanie majú riadiť odborníci

"Zámer vybudovať štátnu nemocnicu nie je záležitosťou jedného roka. Aj tu sa ukazuje, ako štát akútne potrebuje zaistiť, aby prípravu a plánovanie zvlášť týchto strategických projektov robili odborníci, ktorí nepodliehajú politickým cyklom," kritizoval postupy Hlivák.

Ako dodal, ÚVO je "otvorený" odbornej diskusii aj o ďalších legislatívnych a nelegislatívnych zmenách, ktoré majú vplyv na realizáciu aj tých zákaziek, ktoré sú strategické z pohľadu štátu, a bude sa "promptne" a "dôkladne" zaoberať všetkými návrhmi, ktoré ministerstvo zdravotníctva s týmto cieľom predloží. "Urobí tak však len za predpokladu, že bude zachovaná transparentnosť v procese verejného obstarávania," uzavrel.

Pellegriniho kritika

ÚVO kritizoval najmä premiér Peter Pellegrini, podľa ktorého úrad verejné obstarávanie zbytočne naťahoval. 

"Mesiace a mesiace tam sú spisy. Vydieračské firmy dávajú pripomienky a zneužívajú zákon. Potom to všetko riešime a trvá to rok a pol. Úrad by mal byť odvážnejší. Pokiaľ ide o záujem štátu, majú mať odvahu prijať rozhodnutie," kritizoval premiér.

Predseda ÚVO Miroslav Hlivák by mal podľa Pellegriniho rozhodovať v prospech Slovenskej republiky. "Budem s nim o tom veľmi tvrdo rokovať. Nie je tam na to, aby sa hral na pekného a inovatívneho. On má riešiť problémy, ktoré tu máme", uzavrel predseda vlády. 

Zodpovednosť je na ministerstve

Podľa Hliváka bude musieť ministerstvo zdravotníctva presvedčiť verejnosť o tom, že výber úspešného uchádzača búracích prác skeletu nemocnice na bratislavských Rázsochách bol správny. "Zároveň bude musieť preukázať, že úspešný uchádzač skutočne plní ním nastavené podmienky," povedal Hlivák.

Prehadzovanie zodpovednosti za verejnú súťaž na nezávislý kontrolný orgán považuje za nesprávny krok. "Keďže ministerstvo vo štvrtok rozhodlo o podpise zmluvy s úspešným uchádzačom, bude na jeho zodpovednosti, ako si ošetrí, aby víťaz plnil podmienky uvedené v zmluve," zdôraznil šéf úradu. Pripomenul, že za každú verejnú súťaž si zodpovedá verejný obstarávateľ, ktorý si súťaž od začiatku jej vyhlásenia nastavuje.

01 - Modified: 2024-02-22 23:00:00 - Feat.: - Title: „Rázsochy na železniciach“ majú svoju náhradu. Z plánu obnovy budú profitovať trate na juhu (prehľad) 02 - Modified: 2024-02-16 11:18:07 - Feat.: - Title: Pri rozhodovaní o nemocniciach v Bratislave a Martine chýbali vecné podklady, tvrdia kontrolóri 03 - Modified: 2024-02-09 17:07:39 - Feat.: - Title: Miliónový tender: Nemocnicu pod Tatrami obnoví firma, ktorá robila aj na národnej galérii 04 - Modified: 2024-02-01 16:12:20 - Feat.: - Title: Dolinkovej 100 dní: Plusom je ideológia ministerky, hovorí analytik. Mínusom zas čistky (otázky a odpovede) 05 - Modified: 2024-01-12 16:22:46 - Feat.: - Title: Visolajský vyzýva, aby sa zrealizoval projekt nemocnice na bratislavských Rázsochách
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 10:56