StoryEditor

Prečo ĽSNS rastie a komu berie Kotleba hlasy?

15.05.2019, 15:49
Podľa posledných čísel je druhou najsilnejšou stranou ĽSNS Mariana Kotlebu.

Predseda parlamentu Andrej Danko vyzval na duel Mariana Kotlebu. Povedal, že chce ukázať, ako Marian Kotleba klame. Je to tým, že Danko stráca voličov a tí prechádzajú práve do ĽSNS?

Momentálne je ešte ťažké identifikovať kam prechádzajú. Keď sme si pozreli tie pohyby pred týždňom – pred dvoma, keď sa ešte smeli zverejňovať výsledky politických preferencií, tak sme videli, že napríklad práve strana Slovenská národná strana sa začala pomaly stabilizovať, zatiaľ čo ĽSNS rástla. To znamená, že ten pohyb pravdepodobne neprúdi iba stade, ale prúdi z oveľa väčšieho spektra strán a videli sme, že napríklad klesli niektoré iné subjekty.

Čiže môžeme povedať, že strana Mariana Kotlebu bude ešte rásť? Je tam ten priestor?

Počas prezidentských volieb sa rátal ešte oveľa väčší priestor ako hovoria tie súčasné preferencie. To bol ale celkový priestor pre strany, ktoré sa nejakým spôsobom vymedzujú voči súčasnému politickému systému. A tam sa hovorilo o nejakých potenciálne nových subjektoch, ktoré by mohli niektorí kandidáti založiť. A aj z niektorých iných subjektov, aj z tých, ktorí sú teraz v parlamente, počuť občas trochu protisystémovú alebo nesystémovú rétoriku, minimálne od jedného ak nie od dvoch.

Mám dojem, že tá národovecká karta sa postupne čoraz viac vyťahuje. Prihráva to voličov Marianovi Kotlebovi? Keďže on tú kartu drží najdlhšie.

Otázkou je, či ho ľudia volia iba kvôli národným témam alebo skôr kvôli témam, kde sa naozaj vymedzuje a hovorí, že on by to robil inak. Možno aj to bolo účelom tej televíznej diskusie, aby sa ukázalo, že tá národná téma pre neho nie je až taká dôležitá a že tá sa spája sk...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku pre HN: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní 02 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 03 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 04 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 05 - Modified: 2024-04-24 13:18:30 - Feat.: - Title: Prieskum: Eurovoľby by jednoznačne vyhralo Progresívne Slovensko
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 15:59