StoryEditor

Stromček poprel, že skončil vo vedení Smeru pre komunikáciu s Kočnerom

15.05.2019, 10:27
Autor:
TASRTASRklkl
Viktor Stromček skončil vo funkcii generálneho manažéra strany Smer.

Vo vedení vládneho Smeru dochádza k zmenám. Ako generálny manažér strany skončil Viktor Stromček. Prvý o tom informoval portál topky.sk, podľa ktorých mal Stromček skončiť už pred niekoľkými týždňami. 

Televízia Markíza v tejto súvislosti spomína aj správy, ktoré si Stromček písal s Marianom Kočnerom. Tie zachytili vyšetrovatelia NAKA a sú súčasťou spisu Najvyššieho súdu, ktorý rozhodol o rozšírení dôvodov väzby pre Kočnera. Či sú tieto správy dôvodom Stromčekovho konca vo funkcii, jasné nie je. Rovnaké správy má k dispozícii aj Denník N. 

Stromček si podľa týchto správ s Kočnerom písal o trestnej veci, kde Kočner od Stromčeka pýtal informácie o konkrétnom prípade, aby vedel odporučiť právneho zástupcu. Z komunikácie vyplýva, že Stromček prosil Kočnera o pomoc.

​Do funkcie v rámci strany pri tom oficiálne nastúpil len na jar minulý rok. Dovtedy pôsobil ako štátny tajomník na ministerstve dopravy. 

Stromček reagoval

Stromček vo funkcii generálneho manažéra strany nahradil Jána Richtera, ktorý ju vykonával dlhé roky.

"Už v roku 2015 som oznámil, že po úspešnej realizácii najväčšieho investičného projektu v strednej Európe, odídem v roku 2018 z verejného života do súkromnej sféry," uviedol v stanovisku Viktor Stromček. 

Stromček tvrdí, že po dohode s vedením Smeru oddialil svoj odchod z politiky na obdobie po skončení a vyhodnotení prezidentských volieb. 

"A presne v duchu tohto rozhodnutia som k 30.4.2019 ukončil svoje pôsobenie na pozícii generálneho manažéra strany. Taká je skutočnosť a všetky iné dôvody, s ktorými prišli niektoré média, sú čistými špekuláciami postavenými na vode," dodal.

Pellegrini cítil ľudský dôvod

Podľa premiéra Petra Pellegriniho požiadal Stromček o uvoľnenie z funkcie osobne na poslednom rokovaní predsedníctva strany. O jeho nástupcovi sa nehovorilo.

„Bolo to jeho slobodné rozhodnutie, išlo akoby o oznámenie z jeho strany. Myslím, že v zmysle našich stanov spadá toto rozhodnutie do kompetencie samotného predsedu strany. Neviem, či k tomu aktu už došlo, ale môžem potvrdiť, že oficiálne takáto vec na predsedníctve zaznela,“ povedal Pellegrini.

Predseda vlády tvrdí, že Stromček nepožiadal o uvoľnenie z funkcie na základe nejakej politickej udalosti. „Z jeho úst som naozaj skôr cítil nejaký ľudský dôvod,“ spresnil.

Pellegrini tvrdí, že nevie o komunikácii Stromčeka s Kočnerom. „Môžem 100-percentne potvrdiť, že na rokovaní predsedníctva o takomto niečom nepadlo ani len slovko,“ uzavrel premiér.

Špekulácie sú smiešne, tvrdí Fico

"Viktor Stromček po úspešnom ukončení projektu automobilky v Nitre, za ktorý zodpovedal, odmietal akékoľvek iné nominácie a jasne avizoval svoj odchod do súkromnej sféry," reagoval predseda strany Robert Fico.

Ficovi je ľúto, že Stromček svoje predstavy o odchode z politiky naplnil. "Ďakujem mu za množstvo dobre vykonanej práce, či už na úrovni štátnej alebo straníckej," dodal.

"Rovnako odmietam rôzne smiešne špekulácie o iných dôvodoch ukončenia politickej kariéry Viktora Stromčeka. Je to opäť urputná snaha vyrobiť z úspešného životného príbehu kauzu, ktorá má uškodiť strane SMER - SD," povedal šéf strany.

Matovičov odkaz

Na zverejnené informácie reagoval na tlačovej konferencii aj Igor Matovič. Podľa neho sú za Stromčekovým koncom obavy zo zverejnenia jeho správ s Kočnerom. V tejto súvislosti poslal opozičný poslanec aj výzvu premiérovi. "Od Fica neočakávam nič, ale od vás očakávam, aby ste okamžite zvolali tlačovú konferenciu a ospravedlnili sa ľuďom, aby ste oznámili, že sa zo svojej funkcie zasadíte za to, aby každé jedno euro, ktoré prešlo cez ruku tejto škodnej, bolo prešetrené a v prípade, ak bude dokázané, že má majetky vyššie, ako boli jeho oficiálne príjmy, že jeho majetky prepadnú štátu," odkázal premiérovi Matovič.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 02 - Modified: 2024-04-10 09:50:25 - Feat.: - Title: Dolinková avizuje intenzívne rokovania o ďalšom dofinancovaní zdravotníctva 03 - Modified: 2024-04-08 14:35:16 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Chystá sa politické zemetrasenie? SNS chce otvoriť koaličnú zmluvu, žiada posty Hlasu 04 - Modified: 2024-04-07 00:06:27 - Feat.: - Title: Hlas čaká veľký snem pred inauguráciou. Strana sa nestratí niekde v Smere, tvrdí Šutaj Eštok 05 - Modified: 2024-04-06 23:16:12 - Feat.: - Title: Fico gratuloval Pellegrinimu: Voľby dopadli skvele. Ľudia ukázali, že rozoznávajú, čo tejto krajne hrozí
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 02:42