StoryEditor

"Vivat Nový Zéland." Kočner a Bašternák mali spolu komunikovať o úteku zo Slovenska

13.05.2019, 12:41
Autor:
mahomaho
Marian Kočner a Ladislav Bašternák si o úteku písali po protikorupčnom pochode.

Marian Kočner, ktorý je obvinený z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, si mal písať o svojom možnom úteku zo Slovenska s podnikateľom Ladislavom Bašternákom. 

Vyplýva to z rozsudku Najvyššieho súdu v kauze falšovania zmeniek zo 16. apríla, ktorým súd rozhodol o sprísnení väzby pre Kočnera. Informáciu priniesol Denník N

"Neviem, či by si nemal začať rozmýšľať o odsťahovaní s z tejto Krajinky," mal napísať Bašternák Kočnerovi v deň protikorupčného pochodu 18. apríla 2017. 

„Lebo ja už sa balím. Vláda, ktorá príde o tri roky, nás má na zozname ako prvých. Lipšic bude generálny prokurátor. Takže vivat Nový Zéland,“ pokračoval Bašternák na druhý deň. Odpovede Mariana Kočnera nie sú podľa Denníka N v rozhodnutí uvedené. 

Mal plánovať útek loďou

Po vražde Jána Kuciaka mal Kočner plánovať útek loďou. Komunikoval o tom s Tomášom Rajeckým, ktorý je známy z mafiánskych zoznamov zo skupiny Piťovci. "Treba sa pomaly zberať na odchod," napísal Kočner.

„Medzinárodné vody to istia. Loď máme vybavenú,“ znela ďalšia Kočnerova smska Rajeckému. 

​Senát Najvyššieho súdu 16. apríla zrušil uznesenie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), ktorý zamietol rozšírenie väzby Kočnera o tzv. útekovú väzbu.

​Sťažnosť podnikateľa voči rozšíreniu väzby zamietol ako nedôvodnú. Kočner je momentálne väzobne stíhaný pre kauzu tzv. televíznych zmeniek.

Kočner je v sprísnenej väzbe

Obžaloba na Kočnera a bývalého riaditeľa televízie Markíza a exministra hospodárstva Pavla Ruska už bola zo strany Úradu špeciálnej prokuratúry medzičasom podaná na ŠTS. Mal by sa ňou zaoberať v budúcnosti senát tohto súdu - pracovisko Banská Bystrica.

ŠTS začiatkom apríla rozhodol, že Marian Kočner ostáva v sprísnenej tzv. kolúznej väzbe. Sťažnosť voči rozhodnutiu súdu vtedy podal ako dozorový prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta, tak aj obhajca podnikateľa Marek Para.

Kočnera obvinili aj z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka, pri ktorej zomrela aj jeho snúbenica. Jeho likvidáciu si mal objednať pre jeho novinársku prácu. 

 

01 - Modified: 2024-04-12 11:56:53 - Feat.: - Title: Krajský súd v Bratislave odobril obnovu konania v prípade prepadnutia majetku Bašternáka 02 - Modified: 2024-04-11 07:48:54 - Feat.: - Title: Otvorili súdny proces s Ladislavom Bašternákom v kauze Bonaparte. Na tretí pokus 03 - Modified: 2024-01-12 12:58:54 - Feat.: - Title: Bašternák dostal od súdu pokutu 1000 eur. Kauza Bonaparte? Je to ako proces s Majským, tvrdí Šanta 04 - Modified: 2024-01-12 09:58:53 - Feat.: - Title: Proces v kauze Bonaparte neotvorili ani na druhý pokus, Bašternák sa na súd nedostavil 05 - Modified: 2023-12-13 13:00:35 - Feat.: - Title: Súd vyhovel Bašternákovi, obnoví sa konanie v časti prepadnutia majetku
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
17. apríl 2024 01:49