StoryEditor

"Je to doteraz najvážnejšie zlyhanie prezidentky." Pozrite si reakcie politikov na vyhlásenie Čaputovej

20.01.2022, 15:10
Autor:
redredTASRTASR
Prezidentka Zuzana Čaputová sa dnes vyjadrila na margo obrannej zmluvy medzi Slovenskom a USA. Politici reagujú na jej slová.

Americká strana nemusí podpísať tzv. interpretačnú doložku, ktorá bude súčasťou splnomocnenia na podpis dohody o obrannej spolupráci medzi Slovenskom a USA.

Teoreticky je možné, že by doložku USA odmietli. Ak by k tomu došlo, nemáme záujem o podpis zmluvy, pretože doložka obsahuje interpretačné vyhlásenie o tom, ako Slovensko zmluvu vníma. Vyhlásila to vo štvrtok prezidentka Zuzana Čaputová.

Pozrite si reakcie politikov a politických strán

Premiér Eduard Heger

Je to správny signál našej verejnosti i naším spojencom v Severoatlantickej aliancii. Dohoda posilňuje obranyschopnosť a suverenitu Slovenskej republiky i Európskej únie. Schválením dohody v parlamente a jej následným podpísaním pani prezidentkou sa Slovensko pripojí k európskym štátom vrátane Poľska a Maďarska, ktoré už takúto rámcovú dohodu s USA majú uzavretú. Tým sa posilní aj obranyschopnosť východnej hranice Európskej únie. Premiér Eduard Heger za vládu Slovenskej republiky vyhlasuje, že si ctí záväzky, ktoré má Slovensko voči Severoatlantickej aliancii. Veľmi dobre si uvedomujeme a osobitne v dnešných časoch, keď je mierové spolunažívanie národov v Európe ohrozované Ruskou federáciou, že ten, kto sa nespráva ako spojenec, zostane bez spojencov. 

Strana SaS

Rešpektujeme rozhodnutie prezidentky Zuzany Čaputovej. Interpretačná doložka by podľa nás mohla rozptýliť vášne a hoaxy, ktoré sa s obrannou dohodou s USA šíria.

​Strana Hlas-SD

Sme sklamaní postojom prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorá sa rozhodla nepodať návrh obrannej zmluvy s USA posúdiť Ústavnému súdu.

Pani prezidentka má dvojaký meter na ústavnosť. Ak ide o požiadavku ľudí na referendum, vtedy ju považuje za nevyhnutné predložiť Ústavnému súdu. Ak ide o požiadavku vlády na nevýhodnú zmluvu s USA, vtedy na to dôvod nevidí. Je to doteraz najvážnejšie zlyhanie pani prezidentky vo vzťahu k slovenským občanom,“ vyhlásil šéf Hlasu Peter Pellegrini.

Hlas upozorňuje hlavu štátu, že o súlade s ústavou rozhoduje v Slovenskej republiky výlučne ústavný súd, nie kancelária prezidentky. „Je nepochopiteľné, prečo zrazu zobrala pani prezidentka na seba zodpovednosť, ktorá jej vôbec neprislúcha. Súlad s ústavou je spolu so zachovaním suverenity, zvrchovanosti a územnej celistvosti najdôležitejším predpokladom uzavretia zmluvy s akoukoľvek krajinou. Pani prezidentka dnes nevyvrátila, ale svojím vylepšovaním zmluvy potvrdila pochybnosti, ktoré si množstvo ľudí na Slovensku spája so zmluvou s USA,“ dodal Pellegrini.

Ivan Korčok, minister zahraničia

Vítam dnešné vyhlásenie pani prezidentky SR Zuzany Čaputovej k dohode o obrannej spolupráci, ktoré odráža jej konzistentný postoj k otázkam obrany a bezpečnosti Slovenska, našim spojencom a k miestu, kde naša krajina v medzinárodných vzťahoch patrí.

Jej interpretačné vyhlásenie reaguje na dôležité otázky, ktoré zaznievajú vo verejnej a politickej diskusii o tejto dohode a potvrdzuje, že tento dokument nepredstavuje narušenie suverenity a plne rešpektuje procesy dané Ústavou SR pri schvaľovaní vstupu a pobytu cudzích vojsk na našom území. Opakujem, že celé naše úsilie v súvislosti s touto dohodou má jeden jediný cieľ a tým je posilnenie bezpečnosti a obrany štátu ako aj schopnosť plniť spojenecké záväzky a vzájomné bezpečnostné záruky."

Strana Smer-SD

Prezidentka Čaputová sa dnes vyjadrila k toľko diskutovanej a medializovanej zmluve medzi vládou Slovenskej republiky a vládou USA o spolupráci v oblasti obrany. Samozrejme, ako inak, vyjadrila jej plnú podporu. To nie je žiadne prekvapenie, pretože jednostranná orientácia pani prezidentky na americké záujmy je všeobecne známa.

„Pani prezidentka dnes spáchala na občanoch Slovenska ďalšiu zradu. Keď ju viac ako 600 tisíc ľudí žiadalo o vypísanie referenda o predčasných voľbách, podala na Ústavný súd úplne zbytočný návrh proti referendu a zmarila ho. Ak ju dnes ľudia žiadajú, aby aj zmluvu medzi vládami Spojených štátov amerických a Slovenskou republikou dala posúdiť Ústavnému súdu, arogantne im oznamuje, že netreba, lebo podľa nej je všetko v poriadku. Nechcem si ani predstaviť, aké horúce linky boli v posledných dňoch medzi ambasádou USA v Bratislave a prezidentským palácom,“ uviedol v reakcii na slová prezidentky predseda strany Smer – SD Robert Fico.

Jaroslav Naď, minister obrany

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) oceňuje veľmi zodpovedné stanovisko prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorá podporuje podpísanie obrannej dohody s USA. Ak ho tým hlava štátu poverí, je pripravený túto zmluvu za Slovensko podpísať. S interpretačnou doložkou k dohode je stotožnený.

"Ak ma prezidentka poverí, som pripravený ísť podpísať túto zmluvu za Slovenskú republiku, čím sa Slovenská republika stane 24. členskou krajinou z 29, ktorá bude mať takúto zmluvu podpísanú so Spojenými štátmi americkými. Potvrdzujem, že som absolútne stotožnený s interpretačnou doložkou, ako ju nazvala prezidentka," vyhlásil Naď.

Opätovne zdôraznil, že na základe tejto zmluvy nebude na Slovensku žiadna americká základňa, žiadne jadrové zbrane a suverenita krajiny nebude nijako spochybnená.

Veronika Remišová, vicepremiérka a predsedníčka strany Za ľudí 

„Rozhodnutie pani prezidentky, ktorá dnes vyjadrila podporu zneniu obrannej dohody s USA bez podania na Ústavný súd a bez politických kalkulov vítam a úprimne sa mu teším. Ide o dôležitý signál pre členské štáty NATO, ktoré dohodu už podpísali. Strana Za ľudí obrannú dohodu s USA podporí aj v parlamente.

Rada by som všetkých ubezpečila, že ide o štandardnú rámcovú zmluvu technického charakteru. Jej podpísanie a následná ratifikácia v parlamente znamená napĺňanie nášho členstva v NATO a je v našom národnom záujme. Bolo by nezodpovedné hazardovať s obranyschopnosťou Slovenska a podliehať účelovému spájaniu tejto otázky s referendom, ktoré je iba súčasťou stratégie opozície vrátiť sa k moci," oznámila prostredníctvom tlčového vyhlásenia Remišová. 

01 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 02 - Modified: 2024-04-19 12:26:58 - Feat.: - Title: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti, tvrdí prezidentka 03 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 04 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 05 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 07:17