StoryEditor

Bugár kritizoval Kisku: Prezident musí v zahraničí vždy chrániť záujmy Slovenska

12.05.2019, 15:15
Autor:
TASRTASR
Šéf Most-Híd Béla Bugár prezidentovi jeho negatívne vyjadrenia na adresu Slovenska vyčíta.

Predseda Most-Híd Béla Bugár a predsedníčka poslaneckého klubu OĽaNO Veronika Remišová sa v nedeľnej diskusnej relácii TV Markíza Na telo nezhodli na viacerých témach.

Ich názory sa líšia napríklad na vyjadrenia prezidenta SR Andreja Kisku v zahraničných médiách aj na účasť predsedu parlamentu Andreja Danka (SNS) na vojenskej prehliadke v Rusku.

Bugár kritizuje Kisku

Bugár prezidentovi jeho negatívne vyjadrenia na adresu Slovenska vyčíta. "Aj keby to tak bolo, prezident musí v zahraničí vždy chrániť záujmy SR. A pritom to tak ani nie je," uviedol. Podľa Remišovej má však prezident na takéto vyjadrenia právo. "Zlé meno Slovensku robia činy vládnej koalície," oponovala.

Remišová v diskusii nevylúčila ani nepotvrdila ambíciu vstúpiť do strany Andreja Kisku. "Ja som neurobila žiadne rozhodnutie, keď ho urobím, tak sa to dozviete," povedala. Odmietla však, že by boli v OĽaNO nezhody v otázkach zahraničnej politiky. Aj keď sa v niektorých detailoch jej názory a názory lídra OĽaNO Igora Matoviča líšia, v zahraničnopolitickom smerovaní majú jednotné postoje.

​Zahraničnopolitická orientácia je podľa Bugára jednoznačná aj vo vládnej koalícii. Je podľa neho v poriadku, ak má jeden z ústavných činiteľov bližšie vzťahy s Ruskom, pokiaľ to nemá vplyv na zahraničnopolitickú orientáciu. Remišová nesúhlasila. "Pre krajinu nie je dobré, keď traja najvyšší ústavní činitelia a ešte aj predseda európskeho výboru hovoria úplne opačné veci," konštatovala.

"Andrej Danko vážne narúša záujmy Slovenska"

Remišovej prekáža aj Dankova účasť na vojenskej prehliadke v Rusku. "Andrej Danko vážne narúša záujmy SR," vyhlásila. Argumentuje tým, že aj keď v minulosti sa svetoví lídri na tejto prehliadke zúčastňovali, odvtedy Rusko napadlo Gruzínsko a Ukrajinu.

"Momentálne zúčastňovať sa na prehliadke armády, ktorá robí takéto vojny a narúša stabilitu v regióne, nie je vhodné," myslí si Remišová. Pamiatku sovietskych vojakov, ktorí zahynuli pri oslobodzovaní slovenského územia, si podľa nej treba uctiť iným spôsobom.

Bugár pri Dankovej návšteve zvlášť posudzuje účasť na prehliadke, ktorá je podľa neho v poriadku. "Ale s niektorými konkrétnymi stretnutiami pána Danka nie sme spokojní, pretože vieme, že ten človek je na sankčnom zozname. Boli aj narážky, že by mohol prísť na Slovensko, ale to nemôže," povedal v súvislosti s Dankovými stretnutiami so šéfom ruskej Štátnej dumy Vjačeslavom Volodinom.

Predseda Mosta-Híd tiež v diskusnej relácii priznal, že by bol ochotný v prospech strany odstúpiť z predsedníckeho postu. "Ale nie v prospech spojenia s SMK," dodal. Podľa jeho slov by chcel s touto stranou spolupracovať, ale nie je to možné. Remišová si myslí, že predstavitelia maďarskej menšiny by sa mali spojiť, ideálne by bolo, ak by sa spojili aj s predstaviteľmi iných menšín.

01 - Modified: 2024-03-24 09:08:01 - Feat.: - Title: Remišová gratuluje Korčokovi, druhé kolo označila za výzvu pre spoločnosť 02 - Modified: 2023-03-09 10:48:22 - Feat.: - Title: Remišovej rezort vyhlási výzvy pre najmenej rozvinuté regióny za viac než 12 miliónov eur 03 - Modified: 2023-01-18 10:22:16 - Feat.: - Title: Európska komisia poslala prvé zálohové platby Programu Slovensko 2021 - 2027, hovorí Remišová 04 - Modified: 2023-01-08 13:26:36 - Feat.: - Title: Úradnícka vláda by nebola správnym riešením, zhodli sa Raši a Remišová 05 - Modified: 2023-01-02 14:46:33 - Feat.: - Title: Stredové, pravicové a konzervatívne sily by mali vytvoriť silný blok, tvrdí Remišová
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 15:15