Generálny prokurátor Jaromír ČižnárTASR/M. Baumann
StoryEditor

Čižnár našiel náhradu za Šufliarskeho

10.05.2019, 13:36
Autor:
TASRTASR
Generálny prokurátor Slovenskej republiky Jaromír Čižnár vymenoval do funkcie prvej námestníčky generálneho prokurátora Vieru Kováčikovú.

Generálny prokurátor Slovenskej republiky Jaromír Čižnár vymenoval v piatok do funkcie prvej námestníčky generálneho prokurátora Vieru Kováčikovú. TASR o tom informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Andrea Predajňová. Urobil tak po absolvovaní osobného pohovoru a prijatí administratívnych a personálnych úkonov," doplnila.

"JUDr. Viera Kováčiková je dlhoročnou prokurátorkou, ktorá má za sebou výborné výsledky práce. V rezorte prokuratúry pôsobí viac ako 40 rokov, je rešpektovanou prokurátorkou nielen v rezorte prokuratúry, ale aj v odborných kruhoch. Jej odbornosť, prirodzená autorita a morálne kvality, ako aj manažérske schopnosti rozhodli pre jej voľbu,“ uviedol Čižnár.

​Kováčiková pôsobí v rezorte prokuratúry od roku 1978, začínala ako právna čakateľka na Okresnej prokuratúre v Trenčíne. Do funkcie prokurátorky bola menovaná v roku 1980. V rokoch 1995-1996 vykonávala funkciu okresnej prokurátorky v Trenčíne, od roku 1997 po súčasnosť bola krajskou prokurátorkou v Trenčíne.

Pôsobila v Justičnej akadémii ako členka skúšobnej komisie pre oblasť ústavného práva. Je členkou výberovej komisie Generálnej prokuratúry SR a Krajskej prokuratúry Trenčín.

V novej pozícii nahradí Kovačíková Petra Šufliarskeho. Ten požiadal o uvoľnenie zo svojho postu k 1. aprílu po medializácii jeho komunikácie s kontroverzným obvineným a už aj obžalovaným podnikateľom Marianom K. Následne Čižnár jeho rezignáciu aj prijal.

Podľa rozhodnutia generálneho prokurátora bol Šufliarsky vzhľadom na odborné skúsenosti zaradený na odbor legislatívy a ústavného práva GP SR.

​"Ďalší postup bude, že od 1. apríla prestáva byť pán Šufliarsky prvým námestníkom generálneho prokurátora. Rozhodnem o jeho zaradení a komunikáciu ako takú (s obvineným Marianom K., pozn. TASR) predložím etickej komisii, ktorá nech zaujme stanovisko, či došlo len k porušeniu etického kódexu, alebo k disciplinárnemu previneniu," uviedol koncom marca Čižnár.

"Chcem zdôrazniť, že pán Šufliarsky sa nebavil o konkrétnych trestných veciach," dodal vtedy Čižnár na margo komunikácie s Kočnerom.

Vylúčil tiež jej súvis s vraždou novinára Jána Kuciaka. Komunikácia podľa jeho názoru nebola "až taká cudzia", ich vzťah skôr vyzeral ako priateľský. Ocenil dlhodobú prácu Šufliarskeho, ktorý podľa neho pre fungovanie prokuratúry urobil veľa.

01 - Modified: 2024-04-18 10:17:25 - Feat.: - Title: Haščákov obhajca tvrdí, že ÚŠP sa nezmohol na preskúmanie obvinenia pre Gorilu. 02 - Modified: 2024-04-17 09:39:39 - Feat.: - Title: Prokurátor má rozhodnúť o sťažnostiach proti pôvodnému obvineniu v kauze Gorila 03 - Modified: 2024-04-17 15:30:00 - Feat.: - Title: Zlá atmosféra a koniec prokurátorov: Trauma sa predlžuje 04 - Modified: 2024-04-05 12:09:15 - Feat.: - Title: Prokuratúra má preskúmať postup OČTK v kauze Ezechiel 7, kde sú obvinení aj Gašpar či Bödör 05 - Modified: 2024-03-25 13:56:19 - Feat.: - Title: Poslanec PS žiada generálnu prokuratúru o vysvetlenie konania pri rušení ÚŠP
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 10:13