TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Poslanci prelomili veto prezidenta aj vďaka kotlebovcom. Schválili novelu zákona o štátnych symboloch

10.05.2019, 11:12
Autor:
ČTKČTK
S novelou má problém aj Most-Híd, ktorý ju chce opraviť, a to ešte na aktuálnej schôdzi.

Parlament dnes prelomil veto prezidenta Andreja Kisku a potvrdil zákon, ktorý obmedzuje hranie a spievanie hymny cudzieho štátu na Slovensku a ktorý športovcom pri reprezentácii krajiny nariadil uprednostniť na dresoch štátny znak.

Tieto zmeny presadili v snemovni poslanci Slovenskej národnej strany. Ďalšia koaličná strana Most-Híd už predložila do snemovne návrh, ktorý verejnosti hranie a spievanie hymny cudzích krajín umožní.

Podmienky hrania cudzej hymny

Schválená novela o štátnych symboloch umožňuje hrať alebo spievať hymnu cudzích krajín na Slovensku v prípade, že je prítomná aj oficiálna delegácia daného štátu.

Podľa vyjadrenia šéfa SNS a predsedu parlamentu Andreja Danka zmieňované obmedzenie sa vzťahuje len na hranie a spievanie hymny iných štátov počas štátneho sviatku, výročia a ďalších významných príležitostí. Novela nadobudne účinnosť v polovici mája.

Zatiaľ nie je jasné, či nové pravidlá ovplyvnia aj MS v hokeji 2019, ktoré od dnes do 26. mája hosťuje Bratislava a Košice. Po zápasoch je totiž pravidlom, že sa hrá hymna víťazného mužstva.

Hranie hymny je okrem iného súčasťou oficiálneho uvítacieho ceremoniálu pri návšteve vrcholných zahraničných politikov v krajine pod Tatrami. Napríklad Maďari však používajú svoju hymnu pri rôznych príležitostiach vrátane náboženských obradov v kostoloch a tiež na futbalových zápasoch.

Pomohli kotlebovci

Predlohu zákona ešte pri pôvodnom hlasovaní v marci podporili aj poslanci strany Most-Híd. Jej predseda Béla Bugár sa potom za hlasovanie ospravedlnil, hoci sám sa ho z dôvodu rekonvalescencie po operácii nezúčastnil.

​Predstavitelia politických strán potom požiadali prezidenta Kisku, aby novelu zákona vetoval. Hlava štátu tak urobila, pri opätovnom hlasovaní ju poslanci za Most-Híd už nepodporili.

Snemovňa veto prezidenta prelomila vďaka hlasom poslancov zvyšných vládnych strán a časti opozície vrátane krajne pravicovej strany Kotleba-Ľudová strana Naše Slovensko.

Nový zákon z dielne Mosta-Híd

Most-Híd už do snemovne predložil novelu zákona, po ktorej schválení bude aj verejnosti povolené hranie a spievanie hymny cudzieho štátu. Predlohu parlament prerokuje v zrýchlenom režime. Iniciatívou strany Most-Híd sa snemovňa nemohla zaoberať pri prerokúvaní vetovaného zákona, pretože prezident ho navrhol neschváliť ako celok.

​Novelu zákona o štátnych symboloch predložili poslanci SNS najmä v reakcii na postup hokejového zväzu, ktorý na dresy reprezentácie pre majstrovstvá sveta nechal zobraziť upravený štátny znak. Pod tradičným dvojkrížom sa nachádzali namiesto trojvršia tri zdvihnuté hokejky.

SNS presadila, že s výnimkou štartového čísla nebudú môcť po novom na reprezentačných dresoch slovenských športovcov dominovať oficiálnemu štátnemu znaku iné grafické prvky.

Slovenský hokejový zväz tento týždeň oznámil, že hokejisti na šampionáte nakoniec budú hrať v dresoch so štátnym znakom na hrudi. V opačnom prípade by slovenská reprezentácia so zreteľom na schválenie spomínaného zákona musela meniť dresy v priebehu majstrovstiev sveta, ktoré potrvajú do 26. mája.

01 - Modified: 2019-05-09 16:13:35 - Feat.: 0 - Title: Šéf hokeja vysvetlil, prečo ustúpil Dankovej SNS 02 - Modified: 2019-04-05 12:12:01 - Feat.: 0 - Title: Bugár vysvetľoval, prečo jeho poslanci nevedeli, o čom hlasovali 03 - Modified: 2019-04-11 13:58:05 - Feat.: 0 - Title: Prezident vetoval sporný zákon o štátnych symboloch 04 - Modified: 2019-05-09 11:50:45 - Feat.: 0 - Title: Most nepodporí prelomenie Kiskovho veta. Bugár si myslí, že zákon o štátnych symboloch bude znovu schválený
01 - Modified: 2024-04-25 12:59:54 - Feat.: - Title: Nedostavil sa na vypočutie. Opozícia vyzvala prezidenta Finančnej správy, aby zodpovedal otázky na schôdzi 02 - Modified: 2024-04-25 06:32:09 - Feat.: - Title: Poslanci majú v tomto roku zarábať vyše 6600 eur. Žijúci mimo Bratislavy dostanú ešte viac 03 - Modified: 2024-04-24 14:48:33 - Feat.: - Title: Manažment telerozhlasu vníma krok vlády ako snahu ovládnuť inštitúciu 04 - Modified: 2024-04-24 14:11:22 - Feat.: - Title: PS kritizuje zákon o telerozhlase, hovorí o účelových zmenách 05 - Modified: 2024-04-24 07:30:33 - Feat.: - Title: Poslanci v stredu pokračujú v diskusii k neziskovým organizáciám
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 16:53