StoryEditor

Nový šéf NAKA otvorene o Bödörovi či Haščákovi: Toto nie sú miestni chlapci, ktorí predávajú marihuanu

09.05.2019, 13:35
Autor:
lmlmTASRTASR
Branislav Zurian si nevie vysvetliť, ako je možné, že sa Norbert Bödör dozvedel o tom, že sa ho polícia chystá zadržať.

Tvrdí, že o mene Bödör pred časom ani nepočul. Vedel iba to, že existuje SBS Bonul ohľadne trestnej činnosti bankomatovej mafie na východnom Slovensku. Nový šéf NAKA Branislav Zurian, ktorý nastúpil do funkcie začiatkom mája, to hovorí v rozhovore pre Denník N.

Od 15. augusta, odkedy som bol riaditeľom protizločineckej jednotky, som nepociťoval nejaké ovplyvňovanie zo strany Bödöra alebo jeho blízkych ľudí. O nič ma nikto nežiadal a ťažko sa mi k tomu vyjadruje," hovorí Zurian pre denník.

Zurian o ostrom stretnutí

Zurian si nevie vysvetliť, ako je možné, že sa Norbert Bödör dozvedel o tom, že sa ho polícia chystá zadržať. Tvrdí, že mali kvôli tomu ostré stretnutie s celým tímom v Nitre.

Tvrdí, že veľa vecí mu vysvetlili. Pochybuje o tom, že by sa niekto priznal k tomu, že informoval Bödöra. Podľa Zuriana to stále rieši inšpekcia.

Na otázku, prečo napriek úniku nedošlo k zadržaniu nitrianskeho podnikateľa tvrdí, že už na to neboli dôvody.

Pokiaľ viem, mobil mu bol zaistený. Ale aby som to vysvetlil. Ak niekto osobne príde aj s advokátmi, že má informácie, že ho hľadá polícia, som tu a robte so mnou úkony, ale vyšetrovateľ v tom čase ešte nechcel, pretože by bolo potrebné volať aj obhajcov obvinených, tak čo sme mali robiť? Ísť za ním a zadržať ho?" pokračuje nový šéf NAKA.

Bödöra chceli zadržať

Podľa Zuriana hneď po tom, ako dostali informácie o Bödörovi, tak začali konať. "Chceli sme ho zadržať a o tom, akým tokom k nemu odišli tieto informácie, neviem. Prišiel na expozitúru v Nitre v sprievode advokátov a pri prvom výsluchu mu hneď zaistili telefón," vysvetľuje pre denník N.

Tvrdí, že v tomto prípade sa dostali dosť ďaleko a zistili ako tok informácií mohol prúdiť. Podľa Zuriana sa tohto prípadu nikto nebál. "Ak by sme sa báli, tak ten prípad nie je v takom štádiu, v akom je."

Zurian v rozhovore reaguje aj na situáciu okolo Kočnera či šéfa Penty Jaroslava Haščáka. "My nekončíme zadržaním troch ľudí, ale toto nie sú miestni chlapci, ktorí predávajú marihuanu. Tieto osoby majú okolo seba iných ľudí, majú iné právne vedomosti, iné kontakty, iné peniaze, s ktorými vedia robiť."

Verí, že Kočner je koncový objednávateľ?

Bödör aj Haščák odmietajú, že by sa podieľali na sledovaní novinárov.

Ak je posledný, tak nad ním nikto nie je, ale vedľa neho ešte môžu byť, a teda nemusí byť jediný. Myslím si, že bol posledný," odpovedá na otázku, či verí tomu, že je Kočner posledný z objednávateľov vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Dodáva, že všetko sa ešte preveruje a vyšetruje.

Menoval ho Lučanský

Zuriana menoval do funkcie policajný prezident Milan Lučanský. Do funkcie nastúpil po tom, ako bývalý riaditeľ NAKA Peter Hraško požiadal minulý rok o uvoľnenie z pracovného pomeru. Lučanský sa vtedy ako dočasný policajný prezident rozhodol funkciu neobsadiť a riadením NAKA bol poverený vtedajší zástupca riaditeľa Patrik Jurík.

Koncom novembra minulého roka Lučanský vysvetlil, že napriek tomu, že ešte nebolo ukončené disciplinárne konanie, dohodol sa s Hraškom o jeho ďalšom pôsobení v polícii.

Dôvodom začatia disciplinárneho konania boli viaceré pochybenia po prijatí anonymného trestného oznámenia v súvislosti s iniciatívou Za slušné Slovensko.

01 - Modified: 2018-12-13 14:56:50 - Feat.: 0 - Title: Bödör sa o zadržaní mohol dozvedieť jedine únikom informácií. To sa musí potrestať, hovorí bývalý vyšetrovateľ 02 - Modified: 2018-12-13 21:30:51 - Feat.: 0 - Title: Bödörovi mohli pomôcť kamarátstva na polícii 03 - Modified: 2018-12-19 21:22:11 - Feat.: 0 - Title: Bödör mladší mal zabezpečiť sledovanie novinárov. Finančne aj technicky 04 - Modified: 2019-02-20 20:36:46 - Feat.: 0 - Title: Bödör mal zohrať úlohu pri sledovaní novinára 05 - Modified: 2019-04-26 16:04:48 - Feat.: 0 - Title: Expolicajt o Bödörovi: Vieme, že v Nitre mal vplyv na vysokých policajných funkcionárov
01 - Modified: 2024-04-24 13:23:43 - Feat.: - Title: Polícia rieši prípad podvodnej stránky, vydávajúcej sa za zbierku pre Ukrajinu. Stopy vedú do Česka 02 - Modified: 2024-04-23 20:51:29 - Feat.: - Title: Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku 03 - Modified: 2024-04-22 12:00:50 - Feat.: - Title: Polícia vyšetruje požiar 16 áut v Bratislave, páchateľ spôsobil škodu 10-tisíc eur 04 - Modified: 2024-04-21 10:41:06 - Feat.: - Title: Smrť mladíka v Hlohovci vyšetruje polícia ako obzvlášť závažný zločin vraždy 05 - Modified: 2024-04-20 13:03:32 - Feat.: - Title: Počet obvinených príslušníkov ozbrojených bezpečnostných zborov vlani stúpol
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 18:01