StoryEditor

Úrad v ohrození, vláda sa zjednotila

01.02.2006, 23:00
Slovensko už nepotrebuje Úrad pre štátnu službu. K tomuto názoru dospela Koaličná rada, poslanec SDKÚ Zoltán Horváth preto inicioval zrušenie úradu cez pripomienky k vládnemu návrhu zákona o štátnej službe.

Slovensko už nepotrebuje Úrad pre štátnu službu. K tomuto názoru dospela Koaličná rada, poslanec SDKÚ Zoltán Horváth preto inicioval zrušenie úradu cez pripomienky k vládnemu návrhu zákona o štátnej službe. Už v minulosti sa o zrušenie úradu, ktorý je zodpovedný za výber štátnych úradníkov, pokúšal vicepremiér a minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ). Narazil však na ostrý nesúhlas SMK, no dnes je situácia iná. "Aj keď ešte nie sme definitívne rozhodnutí, chcem vyjadriť nespokojnosť s prácou úradu a s niektorými postupmi jeho predsedu Ľubomíra Plaia," vysvetlil šéf poslaneckého klubu SMK Gyula Bárdos. Podľa informácií HN ich pobúrili niektoré personálne zmeny na úrade. Aj keď včera poslanci ešte definitívne o osude úradu nerozhodli, Plaiovi ľudia nemajú veľa dôvodov na optimizmus. Horváthov návrh totiž mieni podporiť aj opozičná ĽS-HZDS a časť nezávislých poslancov.

Zbytočný úrad
Dôvodom na zrušenie úradu je podľa viacerých koaličných poslancov jeho zbytočnosť. "Je absurdné, keď ako minister nesiem zodpovednosť za fungovanie ministerstva a mojich kľúčových ľudí - generálnych riaditeľov - mi vyberá niekto, kto nenesie žiadnu zodpovednosť," hovorí Mikloš. Zároveň tvrdí, že úrad pracoval veľmi pomaly a nepružne. "Sme za to, aby si ministerstvá vyberali svojich ľudí samy," dodáva aj podpredseda ľudovej strany Milan Urbáni.
Naopak, šéf úradu Plai tvrdí, že za všetkým je snaha politikov "odmeňovať" verných bezproblémovými nomináciami do štátnych pozícií. "Mrzí ma, že sa tak bude diať na úkor mladých ľudí, ktorí stoja mimo politiky." Na strane úradu stojí aj Smer-sociálna demokracia, šéf strany Robert Fico považuje atak na túto inštitúciu za predvolebný krok, ktorý umožní politické nominácie. "O nič iné im ani nejde." Takúto interpretáciu Mikloš odmieta. "Je to absolútny nezmysel, my už do volieb žiadne zmeny na ministerstvách neplánujeme." Tvrdí, že zmeny v zákone budú môcť využiť najmä tí, ktorí prídu po voľbách.

Prídeme o miliardy?
Podľa Plaia zrušenie úradu poškodí štátnu službu. Zároveň upozorňuje na nedostatky, ktoré nám vyčíta Európska komisia - chýba moderná a efektívna štátna administratíva. Dôkaz? Podľa Plaia je ním neschopnosť vyčerpať prostriedky z predvstupových fondov EÚ práve z dôvodu nedostatočne pripravených ľudí v štátnej správe. "Je tu veľké riziko, že nám prepadne takmer 40 miliárd korún, dnes sme z nich vyčerpali len okolo 11 percent a do konca roka to už pravdepodobne nestihneme," varuje Plai.

Neúspešný návrh reformy štátnych úradov
- V roku 2004 pripravili ministerstvá spravodlivosti a financií návrh, podľa ktorého mal byť zrušený Úrad pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo a Správa štátnych hmotných rezerv. Ich činnosť mala byť presunutá pod rezort hospodárstva.
- Navrhli tiež zmenu Úradu geodézie, kartografie a katastra na orgán podriadený ministerstvu pôdohospodárstva, zmenu Úradu na ochranu osobných údajov na orgán podriadený ministerstvu vnútra, zmenu Úradu jadrového dozoru na orgán podriadený ministerstvu hospodárstva, zmenu Úradu priemyselného vlastníctva na orgán podriadený ministerstvu spravodlivosti a zmenu Štatistického úradu na orgán podriadený ministerstvu financií. Navrhovaná reforma však nenašla politickú podporu.
- V roku 2004 fungovalo na ústrednej úrovni 38 orgánov štátnej správy. Na konci minulého roka bol zrušený Úrad pre finančný trh, jeho činnosť prevzala NBS.
Zdroj: hn

Aké úlohy plní Úrad pre štátnu službu:
- prechod štátnej správy na transparentnú a dôveryhodnú štátnu službu
- výber štátnych zamestnancov a rozhodovanie o odvolaniach
- systém odmeňovania zamestnancov
- realizácia stratégie riadenia ľudských zdrojov
- zavádzanie nástrojov na zvyšovanie kvality a efektivity
- riešenie otázok etiky štátnych zamestnancov
- rozpočet úradu bol v roku 2005 48,5 milióna Sk, úrad zamestnával 68 ľudí
Zdroj: hn

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 02:03