Michal TrubanTASR/P. Zachar
StoryEditor

Progresívne Slovensko si zvolilo nového predsedu. Štefunka nahradí Truban

08.05.2019, 09:50
Autor:
TASRTASRpkpk
Strana na svojom sneme zvolila aj podpredsedov.

Novým predsedom Progresívneho Slovenska (PS) sa stal Michal Truban. Zvolili ho na stredajšom sneme hnutia. Okrem neho zvolili aj podpredsedov hnutia, ktorými sú Zora Jaurová, Irena Bihariová, Michal Šimečka, Martin Poliačik a bývalý predseda hnutia Ivan Štefunko.

​Zmeny sa uskutočnili po tom, čo začiatkom apríla nečakane ohlásil súčasný predseda strany a jeden z jej zakladateľov Ivan Štefunko, že v čele hnutia končí. 

"Toto zvolenie je pre mňa najväčšia výzva v živote. Ale nebojím sa, že by som v nej neuspel, pretože v nej nie som sám. Progresívne Slovensko nie je strana jedného človeka, nikdy taká nebola a nikdy taká nebude," povedal Truban.

Vyjadril názor, že tak ako stranu aj Slovensko a Európu čakajú viaceré výzvy - uchrániť si svoju budúcnosť, slobodu, demokraciu.

"Na to, aby sme porazili extrémizmus, musíme ukázať, že sa dá vládnuť pozitívne, že sa dá vládnuť konštruktívne, dokážeme pripraviť systém a štát a našu spoločnosť na to, aby bola spravodlivá, férová a moderná a pre všetkých," dodal.

Jedným z prvých krokov, ktoré čakajú nové predsedníctvo, je podľa jeho slov úspech v eurovoľbách. V tejto súvislosti ocenil spoluprácu so stranou Spolu. Verí, že s podobnou spoluprácou pôjdu aj do budúcoročných parlamentných volieb.

Po prípadnom zvolení aj do Národnej rady (NR) SR si vie predstaviť spoluprácu s viacerými stranami zo súčasnej opozície. Povedal tiež, že nechcú spolupracovať so stranami Smer-SD, SNS či fašistickými stranami.

Na sneme vystúpili v rozprave viacerí členovia PS. Vystúpila tiež bývalá podpredsedníčka strany a novozvolená prezidentka SR Zuzana Čaputová, ktorá vyjadrila názor, že Progresívne Slovensko už nie je malá strana.

Snem Progresívneho Slovenska 14:32 Verejná časť snemu sa skončila, čím končíme aj náš online prenos. Ďakujeme vám za pozornosť. 14:16 Truban vylúčil spoluprácu so Smerom, SNS a Kotlebovou ĽSNS. Ako blízke strany označil Spolu a "všetky opozičné strany, ktoré majú rovnaké hodnoty." 14:15 Najbližším cieľom nového predsedníctva strany je podľa Trubana úspech v eurovoľbách.  14:14 "Bude to najväčšia výzva v živote," hovorí Truban o svojom zvolení za predsedu strany. 14:13 Prebieha tlačová konferencia. Nový šéf strany pochválil skvelý tím, ktorý má Progresívne Slovensko.  14:09 Novým šéfom Progresívneho Slovenska sa stal Michal Truban. Rozhovor s ním si pozrite tu:

14:08 Výsledky snemu Za podpredsedov hnutia boli zvolení Irena Biháryová, Ivan Štefunko, Michal Šimečka, Zora Jaurová a Martin Poliačik. 13:48 Rozprava sa skončila, o 14-tej zverejnia výsledky hlasovania. Nasledovať bude tlačová konferencia. 13:30 Rozprava pokračuje vystúpeniami ďalších členov Progresívneho Slovenska. Témami ich prejavov je najmä mobilizácia pred eurovoľbami. 13:22 Podľa Hojsíka je potrebné, aby sa aj Európska únia viac zaoberala ochranou prírody.  13:17 Martin Hojsík využil svoj vstup do rozpravy na vypočítavanie ekologickej situácie. "Na pokraji takej katastrofy, ako stojíme teraz, sme nikdy nestáli," hovorí.  13:14 "Na jednej strane nás čaká vybudovať európske Slovensko, na druhej strane nás čaká budovanie novej Európy," hovorí Zora Jaurová.  13:08 Podľa Šimečku Progresívne Slovensko čelí útokom Kotlebovcov. "My sme ich súperi a my sme na to hrdí," hovorí. Pred európskymi voľbami podľa neho rozhodne to, kto bude viac kampaňovať v uliciach.  13:07 "Pri najhoršom to bude hanba a budeme tam mať Mazureka s Uhríkom, ktorí tam nič neurobia," hovorí o eurovoľbách Michal Šimečka. Podľa neho je toto falošná predstava. "Extrémisti nie sú momentálne takí silní, aby zvrátili naše členstvo v Európskej únii," dodal s tým, že situácia sa môže ľahko zmeniť.  13:01 Po obednej prestávke pokračuje snem strany rozpravou o Európskej únii a eurovoľbách. 11:27 Začala sa tajná voľba predsedníctva a vedenia strany. 11:16 Štefunko: Netreba hovoriť len, že vymeňme Fica Ivan Štefunko: „Netereba len povedať, že treba vymeniť Fica," povedal. Priznal, že treba mať vytýčený detailný programový plán. Štefunko rovnako kandiduje na dnešnom sneme na funkciu podpredsedu strany. 11:05 Poliačik: Fašizmus si netreba len pripomínať "Priznám sa som nervózny," priznal Martin Poliačik na sneme. "Dnes si pripomíname deň víťazstva nad fašizmom, toto si netreba len pripomínať, ale každý deň potvrdzovať," povedal. Práve včera vyšiel prieskum agentúry AKO, podľa ktorého strana ĽSNS vyznávajúca aj ideály vojnového štátu Jozefa Tisa, skončila druhá s takmer 14 percentami. 10:59 Jaurová o eurovoľbách Na podpredsednícke kreslo ašpiruje aj Zora Jaurová. "Eurovoľby budú dôležitejšie ako kedykoľvek predtým," uviedla zároveň aj eurokandidátka za progresívcov. Podčiarkla, že o miesta v europarlamente majú záujem aj extrémisti či antisystémové strany. 10:40 Zuzana Čaputová už opustila snem strany. 10:39 "Tieto voľby vyhráme, keď budeme spolupracovať," povedal Michal Truban. Zároveň dodal, že extrémistov sa podarí poraziť vtedy, keď sa nebude prihliadať na rozdiely medzi národnostnými menšinami či rozdiely medzi ľuďmi inej sexuálnej orientácie. 10:30 Štefunko a Čaputová na sneme
Zdroj: HN/Pavel Knapko
10:22 Čaputovej oficiálny koniec u progresívcov Čaputová sa lúči so straníkmi Progresívneho Slovenska. "Ku každej politickej strane bude pristupovať férovo a preto som požiadala o zrušenie členstva v Progresívnom Slovensku" 10:21 Čaputovej príhovor Čaputová: "Verím tomu, že vďaka pokore a umeniu spolupráce môžeme urobiť tú najlepšiu službu Slovensku." 10:17 Štefunko poďakoval počas príhovoru svojmu nástupcovi vo vedení strany Michalovi Trubanovi. "Dúfam, že ťa zvolia," adresoval Trubanovi Štefunko. 10:13 Príhovor Ivana Štefunka
Zdroj: HN/Pavel Knapko
10:11 Štefunko: Náš odkaz je poraziť fašimzus Začala oficiálna časť snemu Progresívneho Slovenska. "Nemohli sme sa stretnúť v lepší deň ako v deň porážky fašizmu. Lebo presne aj to je náš odkaz, poraziť fašizmus," povedal na úvod Ivan Štefunko. Ten je ešte formálne šéfom strany, až do dnešnej voľby nového predsedu. 10:01 Truban bez protikandidáta Dnes zakladajúci členovia a delegáti strany zvolia predsedníctvo a šéfa strany. Novým predsedom po Ivanovi Štefunkovi bude Michal Truban, ktorý kandiduje na post bez protikandidáta. 09:58 Dorazila Čaputová Na snem progresívcov práve dorazila Zuzana Čaputová. Tá sa už pred časom vzdala podpredsedníctva, ale aj členstva v strane.
Zdroj: HN/Pavel Knapko
09:48 Snem progresívcov odštartuje Čaputovou O desiatej v bratislavskej Mlynici začína snem mimoparlamentnej strany progresívne Slovensko. V industriálnych konferenčných priestoroch sa už zhromažďujú sympatizanti, členovia a vedenie strany.
Zdroj: HN/ Pavel Knapko
Snem začne príhovorom exšéfa strany Ivana Štefunka a Zuzany Čaputovej. Advokátka, ktorá vyhrala súboj o prezidentský palác pritom už nie je členkou strany.

01 - Modified: 2024-04-24 09:26:34 - Feat.: - Title: Strategických investícií pribudne. Parlament zmenil Rážov zákon, investorom budú aj energetické firmy 02 - Modified: 2024-04-09 13:17:29 - Feat.: - Title: Ústavný súd posúdi disciplinárne potrestanie sudcu ŠTS Trubana 03 - Modified: 2024-03-17 11:59:29 - Feat.: - Title: Sme rodina si na sneme opätovne za predsedu zvolilo Borisa Kollára 04 - Modified: 2024-02-03 14:30:06 - Feat.: - Title: Mimoparlamentné strany Šanca a Demokrati sa zlúčia, stane sa tak na sneme 05 - Modified: 2024-01-20 08:20:46 - Feat.: - Title: KDH usporiada snem 16. marca v Trenčíne, bude sa voliť predseda hnutia
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 23:27