Reuters
StoryEditor

Názory Slovákov na Úniu sa nikdy nelíšili tak výrazne ako v súčasnosti

07.05.2019, 13:11
Autor:
ČTKČTK
Priaznivci PS a Spolu a ĽSNS sú pripravení vo väčšom počte zúčastniť sa na európskych voľbách.

Väčšina Slovákov má k Európskej únii pozitívny vzťah, nadchádzajúce voľby do Európskeho parlamentu (EP) však zostávajú na okraji záujmu slovenskej verejnosti. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý dnes zverejnil Inštitút pre verejné otázky (IVO).

V sondáži označilo EÚ za dobrú vec 54 percent respondentov, opačný názor malo osem percent opýtaných. Napriek tomu Slovensko podľa sociologičky Oľgy Gyárfášovej v tejto oblasti zaostáva za priemerom EÚ. V európskom bloku sa totiž k Únii priaznivo stavia 61 percent obyvateľov.

Prieskum podľa Gyárfášovej ukázal, že z hľadiska sympatií k jednotlivým politickým stranám sa názory Slovákov na EÚ nikdy nelíšili tak výrazne ako v súčasnosti. Najväčšej podpore sa EÚ teší u priaznivcov koalície neparlamentných strán Progresívne Slovensko (PS) a Spolu, ktorá sa podľa iných prieskumov zaradila medzi najobľúbenejšie politické zoskupenia na Slovensku. Naopak za dobrú vec označila EÚ len pätina sympatizantov krajne pravicovej strany Kotleba-Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS).

Práve priaznivci PS a Spolu ako aj ĽSNS sú podľa sondáže IVO pripravení vo väčšom počte zúčastniť sa na európskych voľbách oproti sympatizantom iných strán. ĽSNS, ktoré presadzuje vystúpenie Slovenska z EÚ, je podľa najnovšieho prieskumu agentúry AKO druhou najpopulárnejšou stranou v krajine. Najvyšší súd na konci apríla odmietol návrh generálneho prokurátora na rozpustenie ĽSNS, ktorú prokuratúra označila za extrémistickú.

Gyárfášová uviedla, že v tohtoročných eurovoľbách očakáva na Slovensku vyššiu volebnú účasť ako pred piatimi rokmi, kedy v krajine pod Tatrami prišlo voliť europoslancov len 13 percent voličov. Slovensko tak zaznamenalo najnižšiu volebnú účasť z celej EÚ.

"Európska téma sa stáva témou politickej súťaže. Máme jasne vymedzené názory pre a proti. Kampaň aj informovanosť je oveľa viditeľnejšia," uviedla sociologička. Dodala, že podľa sondáže IVO sa volieb do Európskeho parlamentu určite plánuje zúčastniť 21 percent opýtaných.

Inštitút pre verejné otázky neskúmal popularitu politických strán k eurovoľbám, čo Gyárfášová zdôvodnila zlou spoľahlivosťou takéhoto prieskumu pri nízkej volebnej účasti. Z toho dôvodu podľa nej nechystajú sondáže zvlášť k voľbám do Európskeho parlamentu ani iné zavedené agentúry.

01 - Modified: 2024-03-22 07:56:00 - Feat.: - Title: Aká bude účasť v prezidentských voľbách? Najvyššia zatiaľ bola, keď Schuster porazil Mečiara 02 - Modified: 2023-10-01 16:00:00 - Feat.: - Title: Prečo prišlo k voľbám najviac ľudí za vyše 20 rokov? Zavážilo päť hlavných faktorov 03 - Modified: 2019-06-11 10:09:57 - Feat.: - Title: Rozhovor: Eurovoľby sa do veľkej miery dejú v domácej politike 04 - Modified: 2019-05-26 14:48:30 - Feat.: - Title: Reakcie na eurovoľby: Poslanec Smeru hovorí, že strana si udržala pozície 05 - Modified: 2019-05-26 07:31:01 - Feat.: - Title: Eurovoľby 2019: Volí sa už aj v Nemecku. Očakáva sa oslabenie koaličných strán
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 16:57