StoryEditor

SaS hovorí o rabovaní eurofondov. Za tri roky som zažila veľa, tvrdí bývalá Matečnej zamestnankyňa

06.05.2019, 10:55
Autor:
TASRTASRmahomaho
Bývala zamestnankyňa rezortu pôdohospodárstva Zuzana Šubová hovorí, že na ministerstve bojovala s klientelizmom a korupciou.

Opozičná strana Sloboda a Solidarita hovorí, že na ministerstve pôdohospodárstva prebiehalo "rabovanie eurofondov."  

"Eurofondy sú jedným z hlavných výhod nášho členstva v Európskej únii. Mrzí nás, že po polovici obdobia je vyčerpaných len 22 percent a ešte viac nás mrzí, že aj z toho malého množstva sa rozkráda. Nestáva sa každý deň, ak sa niekto rozhodne hovoriť o pomeroch na ministerstvách," povedal predseda SaS Richard Sulík.

SaS na brífingu uviedla, že začína spoluprácu s bývalou pracovníčkou Ministerstva pôdohospodárstva Zuzanou Šubovou, ktorá dlhodobo kritizuje tento rezort za spôsob čerpania eurofondov. Podľa jej slov bola svedkom korupcie a klientelizmu. 

Jej obvinenia ministerstvo opätovne odmietlo.

Malo ísť o konflikt záujmov

Zuzana Šubová, bývalá riaditeľka odboru technickej pomoci pre Integrovaný regionálny operačný program (IROP) na ministerstve pôdohospodárstva zopakovala svoje obvinenia z minulosti v súvislosti so zadávaním zákazok pre poradenskú spoločnosť Deloitte.

"Za tri roky som zažila veľa nepríjemnosti, bojovala som s korupciou a klientelizmom. Symbolom tejto korupcie je pre mňa konzultačná spoločnosť Deloitte," hovorí Šubová.

Bývalý generálny riaditeľ sekcie programov rozvoja vidieka rezortu pôdohospodárstva Marek Mitošinka bol podľa nej ako bývalý zamestnanec Deloitte v konflikte záujmov.

Ďalej uviedla, že v decembri 2018 sa stretla s výborom pre kontrolu rozpočtu Európskeho parlamentu. Dodala, že na základe informácií od nej tento výbor v záverečnej správe uviedol, že jej podozrenia posúva na prešetrenie na OLAF.

Mitošinka vo svojej funkcii skončil na konci apríla, informoval portál Aktuality.sk.

"Požiadala som o stretnutie aj ministerku, ale nemala záujem. Môj boj sa skončil tak, že bol so mnou ukončený pracovný pomer," dodala Šubová, ktorá bola do februára členkou strany Spolu a v komunálnych voľbách kandidovala za Team Vallo. 

Zo strany vystúpila v polovici februára. Podľa jej slov k tomu došlo pre konflikt záujmov. "Manžel členky strany bol štatutárom firmy Deloitte. Necítila som v strane podporu," uviedla. 

Firma Deloitte tvrdí, že obvinenia, o ktorých hovorí Šubová, nie sú pravdivé. "Všetky služby spoločnosti Deloitte Advisory s.r.o. v súvislosti so zákazkami spomínanými na tlačovej konferencii strany SaS boli poskytnuté v súlade s podpísanými zmluvami, príslušnými právnymi predpismi a prísnymi požiadavkami, ktoré naša spoločnosť kladie na kvalitu," uviedla v reakcii spoločnosť. 

Podľa Deloitte sulíkovci zneužívajú firmu na získanie politických výhod pred eurovoľbami. "Spoločnosť Deloitte na Slovensku dôrazne odmieta taktiku, ktorú strana SaS využíva na spochybňovanie nášho dobrého mena," uvádza sa vo vyhlásení.

SaS skresľuje, tvrdí rezort

Ministerstvo pôdohospodárstva v reakcii pre médiá upozornilo, že predstavitelia SaS dlhodobo skresľujú a účelovo nesprávne interpretujú čerpanie eurofondov určených pre mestá a obce, ktoré spravuje toto ministerstvo.

"Agrorezort zmluvu so spoločnosťou Deloitte zdedil a využil len v minimálnej možnej miere. Expertné poradenstvo slúžilo len na naštartovanie IROP, ktorý v tej dobe stagnoval a od roku 2017 už žiadne služby od firmy Deloitte využívané neboli," uvádza ministerstvo s tým, že porovnávať čistú hodinovú mzdu jedného radového zamestnanca s komplexnými nákladmi na expertný tím je hrubo zavádzajúce.

IROP patrí v súčasnosti podľa ministerstva medzi najúspešnejšie operačné programy na Slovensku. Vyhlásených bolo v rámci neho 30 výziev za približne 1,5 miliardy eur z celkovej alokácie 1,7 miliardy eur. Financie slúžia napríklad na nové miesta v škôlkach, opravu regionálnych ciest, vybavenie pre základné a stredné školy či ekologickú verejnú dopravu, uzatvára agrorezort.

01 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 02 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 03 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS 04 - Modified: 2024-04-16 13:32:21 - Feat.: - Title: Poslanec SaS kritizuje, že rezort zahraničia riadi Fico a nie Blanár: Zaujíma ho len právo veta krajín EÚ 05 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 19:48