StoryEditor

V parlamente prebehla Koaličná rada. Lídri rokovali o sociálnych opatreniach

06.05.2019, 10:21
Autor:
pkpkTASRTASR
Na rokovanie prišli premiér Peter Pellegrini, šéf Smeru Robert Fico, šéf SNS Andrej Danko a predseda Most-Híd Béla Bugár.

Parlament by sa mal balíkom sociálnych opatrení z dielne vládnej koalície zaoberať až na júnovej schôdzi. Dohodli sa na tom lídri Smeru-SD, Mosta-Híd a SNS v pondelok na rokovaní Koaličnej rady. K výsledkom Koaličnej rady zvolal brífing na 14.00 hod. premiér Peter Pellegrini.

"Dohodli sme sa na viacerých veciach. Vzhľadom na to, že chceme čo najmenej zaťažiť štátny rozpočet, tak sa to presúva na júnovú schôdzu. Dovtedy ešte ideme okresať niektoré návrhy, aby vplyv na štátny rozpočet nebol veľký," priblížil po skončení rokovania predseda Mosta-Híd Béla Bugár.

Most nechce zruinovať rozpočet

Strana Most-Híd chce v rámci koaličného balíka ekonomických opatrení presadiť zníženie odvodov, ako aj zvýšenie nezdaniteľnej časti základu dane pre zamestnancov a živnostníkov.

"Aktuálne to je, otázna je ale miera, či to bude toľko, alebo to bude menej. Nechceme zanechať štátny rozpočet pre ďalšiu vládu s veľkou dierou," vysvetlil Bugár. Tiež potvrdil, že strany sú ochotné pristúpiť ku kompromisom pri svojich opatreniach. "Dohodli sme sa tak. Ideme rokovať, do júna máme priestor hľadať riešenia, ktoré priveľmi nezaťažia rozpočet a aby aj poslanci, ktorí opatrenia navrhujú, boli spokojní," podotkol Bugár.

Predseda poslaneckého klubu Mosta-Híd Tibor Bastrnák označil diskusiu na Koaličnej rade za konštruktívnu. "Dohodli sme sa ako podporiť zákony, ktoré pomáhajú ľuďom v dobrých ekonomických časoch a aby nezruinovali štátny rozpočet," potvrdil tiež Bastrnák.

SNS tvrdí, že svoje opatrenia presadila

So svojimi návrhmi na zníženie daní prichádza aj SNS, ktorá presadzuje zníženie dane z príjmu právnických osôb, zrušenie koncesionárskych poplatkov pre dôchodcov či nižšiu daň z pridanej hodnoty pre vybrané druhy potravín. "Všetky opatrenia, ktoré avizovala SNS, sa podarili na tejto Koaličnej rade presadiť," doplnil hovorca predsedu parlamentu Tomáš Kostelník.

Strana Smer-SD zase presadzuje zvýšenie rodičovského príspevku či zavedenie desaťdňovej otcovskej dovolenky po narodení dieťaťa, ako aj zavedenie päťdňového voľna na ošetrenie člena rodiny pre partnera počas obdobia poberania materskej.

Koalícia sa už dohodla napríklad na zavedení tzv. športových poukazov aj na stoeurovom príspevku pre rodičov prváčikov na nákup školských pomôcok. Tieto dva návrhy už predložili na májovú schôdzu parlamentu.

V prípade voľby kandidátov na ústavných sudcov hľadá koalícia dohodu na počte uchádzačov, ktorých by mal parlament zvoliť. Viacerí predstavitelia koalície už spomínali, že by mohli zvoliť desiatku mien, ktoré do výberu chýbajú.

01 - Modified: 2024-04-18 09:29:58 - Feat.: - Title: Ide o významný posun. Dôchodcovia ocenili návrh SNS ohľadom prenosu rekreačných poukazov seniorom 02 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 04 - Modified: 2024-04-13 09:55:50 - Feat.: - Title: Návrh z dieľne SNS: Poslanci chcú, aby mohli zamestnanci rekreačný poukaz preniesť na rodiča 05 - Modified: 2024-04-11 22:11:54 - Feat.: - Title: Ak nesplnia nové pravidlá, skončia. Národniari posielajú do parlamentu kontroverzný návrh o mimovládkach
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 04:18