StoryEditor

Kiska, Danko, Pellegrini a ďalší si uctili Štefánika. Celonárodnú slávnosť narúšali kotlebovci

04.05.2019, 12:50
S príhovormi na slávnosti vystúpila trojica slovenských najvyšších ústavných činiteľov.

Pri príležitosti 100. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika sa koná celonárodná spomienková slávnosť. Slávnostná spomienka sa uskutočnila na Štefánikovej Mohyle na Bradle.

​S príhovormi na slávnosti vystúpili traja najvyšší ústavní činitelia, prezident Andrej Kiska, predseda Národnej rady Andrej Danko (SNS) a predseda vlády Peter Pellegrini (Smer-SD).

Kiska, Danko či Pellegrini si pripomínajú Štefánika 14:12 Skončil program príhovorov na Bradle 14:12 Štefunko pod kotlebovskou vlajkou Exšéf Progresívneho Slovenska Ivan Štefunko taktiež prišiel na akciu. Ocitol sa v dave medzi podporovateľmi ĽSNS.

Zdroj: HN/Pavel Knapko
14:05 Biskup: Štefánik bol poctivý Biskup Ján Hroboň: "Bol človekom poctivým voči sebe. Vedel svoje ideály napĺňat poctivo."  14:02 Pellegrini: Štefánik nebol nadčlovek "Štefánik nebol žiadny nadčlovek," povedal premiér Peter Pellegrini počas prejavu. Uviedol, že generál musel bojovať aj s výraznými fyzickými problémami. "Nepýtal sa, čo pre neho môže urobiť náš národ, ale čo môže urobiť pre národ on sám," dodal. 13:39 Danko aj pred kotlebovcami: Štefánik by bojoval proti fašizmu "Keby Štefánik žil, bojoval by v 30. rokoch proti fašizmu," povedal Danko. Dav okolo zelených vlajok ĽSNS mlčal.
Zdroj: HN/Pavel Knapko
13:35 Dankov prejav na Bradle "Položil základy našej štátnosti," povedal na margo významnej historickej postavy Andrej Danko. 13:34 Kiska: Štefánika bol vlastenec "Zostane pre nás zapísaný ako vlastenec," povedal Štefánikovi Kiska. Muž z davu zakričal: "Prestaň" "Napriek tomu, že bol chorľavý, nevzdával sa," dodal a menoval ďalej úspechy M. R. Štefánika. "Ber si z neho príklad," kričali kotlebovci. 13:22
Zdroj: HN/Pavel Knapko
13:20 Skončilo sa pamätné kladenie vencov. 13:19 Paradox: Progresívci a členovia SPOLU po boku kotlebovcov [video_ad] Slávnosť na Štefánikovej mohyle si pripravila aj jednu kuriozitu. V dave sa zhodou okolností stretli sympatizanti Progresívneho Slovenska a SPOLU v spoločnosti kotlebovcov. Zatiaľ čo fanúšikovia Kotlebovej strany kričali kritické heslá, progresívci a podporovatelia SPOLU ich karhali. Z členov PS v dave boli eurokandidát Ondrej Prostredník či Martin Dubéci. Slávnostného kladenia vencov sa zúčastnil aj šéf SPOLU Miroslav Beblavý.
Zdroj: HN/Pavel Knapko
13:13 Ostrá kritika Kisku Udavač, hanba, či pôjdeš do basy. Takto dav pod vlajkami ĽSNS častoval hlavu štátu Andreja Kisku po príchode na Mohylu. 13:07 Slávnostný prelet letky Štátnici pozorujú slávnostný prelet lietadiel.
Zdroj: HN/Pavel Knapko
12:55 Dav na Danka: Kapitán, kapitán, kapitán Na Štefánikovu Mohylu dorazil aj Andrej Danko. Dav ho skandujúc pozdravil "kapitán, kapitán," 12:52 Andrej Danko počas prehliadky legionárskeho vlaku
Zdroj: NRSR
12:52 Poslanci na Mohyle Akcie sa zúčastnili aj poslanci Národnej rady, najmä z politických táborov Smeru a SNS. Slávnostného kladenia vencov sa zúčastnili napríklad Karol Farkašovský, Anton Benko, Dušan Jarjabek, ale aj primátor Trenčína Richard Rybníček.
Zdroj: HN/Pavel Knapko
12:46 Prišli aj kotlebovci Vstupnú cestu na Mohylu okrem slovenských zástav lemujú aj tie ĽSNS Mariana Kotlebu. Kuriózny pohľad táborov, ktoré sa často kritizujú, doplnili aj zástavy Európskej Únie.
Zdroj: HN/Pavel Knapko
Zdroj: HN/Pavel Knapko
Zdroj: HN/Pavel Knapko
12:45 Najväčší Slovák Štefánik Generál, diplomat a politik Milan Rastislav Štefánik sa stal víťazom celonárodnej ankety Najväčší Slovák. Diváci mu poslali 49-tisíc sms hlasov, celkovo ich do finálnej časti ankety prišlo viac ako 108-tisíc. 12:39 Záujem o Štefánika Pred Mohylou M.R. Štefánika čakajú na vystúpenie štátnikov v rámci osláv 100. výročia úmrtia významnej historickej postavy tisícky návštevníkov. S príhovorom vystúpi prezident Andrej Kiska, šéf parlamentu Andrej Danko či premiér Peter Pellegrini. 12:38 V duchu odkazu Milana Rastislava Štefánika absolvovali leteckí veteráni a piloti združení v Slovenskej federácii ultraľahkého lietania spomienkový let po poslednej leteckej trase generála. V sobotu absolvovali nízky prelet nad dráhou bratislavského letiska, kde následne položili kyticu k soche Štefánika. 12:30 Aký bol Štefánik? „Preceňujem svoje sily? Či som ústúpil dakedy pred jakoukolvek prekážkou, ktorá sa mi namanula vo vytknutej ceste?,“ reagoval Milan Rastislav Štefánik v čase štúdií v liste na otcove výčitky. Prečítajte si profil Milana Rastislava Štefánika TU.

01 - Modified: 2022-05-03 12:35:58 - Feat.: - Title: Trikrát vystúpil na Mont Blanc a venoval sa aj kúzelníctvu. 6 vecí, ktoré si o Štefánikovi netušil 02 - Modified: 2021-11-09 10:12:33 - Feat.: - Title: Ako sa Štefánik stal národným hrdinom: Vlastnú legendu si budoval už za života, hovorí historik 03 - Modified: 2020-07-22 08:47:10 - Feat.: - Title: Milan Rastislav Štefánik: Stál za jeho smrťou Beneš, bol slobodomurár a prečo sa neoženil? 04 - Modified: 2020-07-20 18:27:38 - Feat.: - Title: Štefánik celý život bojoval proti nepriazni osudu, rešpekt si získal doma i vo svete 05 - Modified: 2020-05-28 07:51:06 - Feat.: - Title: Žiadna naivná dievčina, ale emancipovaná bojovníčka. „Žuliana“ Štefánikov posledný odkaz dodržala
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 16:09