Šéf poslaneckého klubu Tibor BernaťákTASR/M. Svítok
StoryEditor

Vstup Slovenska do Únie je na oslavu, treba však reformu, tvrdia predstavitelia koalície

01.05.2019, 09:11
Autor:
TASRTASR
​Poslanec Smeru-SD Ľubomír Petrák za pozitívum považuje voľný pohyb osôb a spoločnú menu euro.

Koaliční predstavitelia si členstvo Slovenska v Európskej únii chvália, vyzdvihujú najmä voľný pohyb či spoločnú menu - euro. Úniu podľa nich čakajú viaceré výzvy a hovoria aj o potrebe istej reformy. Povedali to pri príležitosti 15. výročia vstupu Slovenska do Európskej únie 1. mája 2004.

​Poslanec Smeru-SD Ľubomír Petrák je presvedčený, že v deň výročia je dôvod na oslavu. "Vstup Slovenska do EÚ patrí medzi pozitívne stránky histórie Slovenska. Sme členmi širokého spoločenstva štátov, má to významný podiel na raste hospodárstva a životnej úrovne na Slovensku, aj podiel na raste investícií na Slovensku," vysvetlil Petrák.

Za pozitívum považuje voľný pohyb osôb a spoločnú menu euro. Únia však podľa Petráka bude do budúcnosti potrebovať vnútornú reformu.

"Predovšetkým si bude musieť, podľa môjho názoru, skupina starých členských štátov uvedomiť, že to nie je o tom, že bude diktovať podmienky všetkým členom EÚ, ale bude ich brať ako partnerov. Toto je jedna z najzásadnejších mentálnych reforiem, ktorú EÚ potrebuje a osobne si myslím, že aj najväčšia výzva do budúcnosti," podotkol s tým, že je načase, aby sa krajiny naučili navzájom viac počúvať.

"Najpozitívnejší prvok vstupu Slovenska do EÚ je otvorenie hraníc," povedal predseda klubu SNS Tibor Bernaťák. Hoci členstvo v Únii prináša Slovensku pozitíva, strana už dlhšie hovorí o potrebe reformy spoločenstva. "EÚ je v niektorých veciach odtrhnutá od reality a je potrebné, aby aj v nej zavládol zdravý rozum, aby sa opatrenia prijímali tak, aby ľuďom reálne pomáhali," poznamenal Bernaťák.

Ako príklad pozitívneho opatrenia, ktoré reálne pomohlo ľuďom, označil roaming. "V rámci Únie musia mať operátori rovnaké ceny. Takými vecami by sa mala EÚ zaoberať," poznamenal Bernaťák.

Europoslanec Mosta-Híd József Nagy doplnil, že za 15 rokov členstva sme zažili rôzne obdobia. "Pozitívnejšie, aj negatívnejšie, tak ako je to aj v živote človeka. Dôležité je to, aby sme sa dokázali poučiť z chýb, ktoré sa stali v minulosti a boli tak lepšie pripravení na výzvy, ktoré nás čakajú v budúcnosti," povedal Nagy.

Slovenská republika sa pred 15 rokmi - 1. mája 2004 - stala členským štátom Európskej únie. Cesta Slovenska do Únie sa začala po zániku Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky a vzniku samostatnej Slovenskej republiky v roku 1993. Zavŕšila sa po 14 a pol roku od pádu železnej opony a po 11 rokoch od osamostatnenia Slovenska.

01 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 02 - Modified: 2024-04-17 20:12:56 - Feat.: - Title: Zelenskyj požiadal lídrov Európskej únie o systémy protivzdušnej obrany a ďalšie zbrane 03 - Modified: 2024-04-17 19:16:58 - Feat.: - Title: Summit Únie otvorila diskusia o iránskom útoku, lídri sa chcú angažovať na Blízkom východe 04 - Modified: 2024-04-17 18:44:43 - Feat.: - Title: Európska únia má povinnosť sprísniť sankcie voči Iránu za útok na Izrael, povedal Macron 05 - Modified: 2024-04-17 21:52:55 - Feat.: - Title: Fiala a De Croo adresovali list hlavám inštitúcií Európskej únie o ruskom zasahovaní do volieb
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 12:13