StoryEditor

Z Dzurindu sa stal moderátor: Kritika Fica a obhajoba Únie. Expremiér debatoval o budúcnosti Slovenska

30.04.2019, 19:55
Bývalý premiér viedol diskusiu na tému "15 rokov, ktoré nás zmenili".

Veterán slovenskej politiky a expremiér Mikuláš Dzurinda si na diskusnom večeri, kde boli mediálnym partnerom Hospodárske noviny, netradične vyskúšal úlohu moderátora.

S hosťami rozoberali 15-ročnú históriu Slovenska v Európskej únii a NATO, zrekapitulovali pozitíva a negatíva členstva v medzinárodných spolkoch a otvorili tému budúcnosti inštitúcií.

„Všetci kvákajú len o bubline. Orbán, ale aj Fico,“ povedal počas večera expremiér na margo rezonujúcich euroskeptických nálad.

Cesta k spoločnej Európe

„Aj keď šoférujete, pozriete sa občas do spätného zrkadla,“ povedal na úvod debaty venovanej výročiu v medzinárodných inštitúciách Dzurinda. Ten podčiarkol, že za členstvo v Severoatlantickej aliancii či Únii môže Slovensko ďakovať najmä bodke po bývalom režime zhmotnenej v Nežnej revolúcii.

„Po revolúcii sme urobili jednu chybu, nezobrali sme do rúk zodpovednosť,“ povedal hlavný hosť prvej polovice večera exminister kultúry, herec a jedna z najvýraznejších tvárí Nežnej revolúcie Milan Kňažko.

Za príklad si vzal západných susedov, pri ktorých ako pozitívum to, že kľúčové posty vo vláde obsadili tváre revolúcie. „Ťažko bolo pracovať na vyrovnaní s minulosťou, keď sme si minulosť vzali do svojej prítomnosti,“ dodal. Podčiarkol, že už počas revolučných časov „na tribúnach“ sníval o Slovensku v európskych štruktúrach.

Kňažkova kritika

Kňažko priznal, že dôležitým bodom v modernej histórii Slovenska boli slobodné voľby, no zároveň skritizoval aj súčasné politické reálie.

„Dnes tu pred nami nestojí hradba totalitného režimu, teraz to je veľmi zložité, zmenil sa slovník, aj nedemokrati si zvolili demokratický slovník. Treba skrátka dosiahnuť, aby inštitúcie boli naozaj nezávislé a aby Generálny prokurátor nebol niekoho spolužiak,“ povedal Kňažko.

Kritika Únie, velebenie Kremľa

V druhej časti debatného večera Mikulášovi Dzurindovi sekundovala v eurotémach štvorica hostí, a to profesor politológie Jozef Bátora, riaditeľ inštitútu Carnegie Europe v Bruseli Tomáš Valášek, kandidátka v eurovoľbách Miriam Lexman, či jeden zo spoluorganizátorov pochodov Za slušné Slovensko Juraj Šeliga.

Kritika Únie či pochlebovanie Kremľa európskymi lídrami. Tak otvoril tému moderátor večera. „Napríklad to, čo robí náš parlamentarista číslo jeden je naozaj veľmi zaujímavé,“ povedal Dzurinda. „Je úžasné, že sme súčasťou takéhoto spoločenstva, aj keď rôzne strečkujeme,“ povedal na margo častokrát aj kritizovaného členstva v Únii politológ Bátora.

„30 rokov slobodného Slovenska je 30 rokov slobodného dialógu. Tak, ako krajina žije, tak definuje aj to, k čomu sa hlási,“ povedal k vývoju krajiny Juraj Šeliga.

Ten zároveň dodal, že sa v blízkej budúcnosti ukáže, akým smerom sa Slovensko posunie, a to či smerom populizmu, alebo smerom zdravého rozumu.

Debata sa dotkla aj Severoatlantickej aliancie, ktorú samotný Dzurinda v minulosti nazval „ochranným parazolom“ pre Slovensko.

„Vieme, že keď sa čokoľvek zomelie, tak nie sme sami,“ povedal na margo 15-ročného výročia krajiny v NATO Tomáš Valášek.

Pod moderátorským „dozorom“ Mikuláša Dzurindu sa rozobrali aj témy ako nedávny nákup amerických stíhačiek, či kritika plánovanej americkej finančnej injekcie najmä z radov národniarov na čele s Andrejom Dankom.

01 - Modified: 2024-03-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Je moratórium len fiktívne? Sú miesta, kde nemá moc 02 - Modified: 2024-03-20 15:07:10 - Feat.: - Title: Z Macronovej rétoriky ma až mrazí, hovorí Peter Pellegrini na HNClube 03 - Modified: 2024-03-15 11:21:54 - Feat.: - Title: Slovenská televízia bojuje o verejnoprávnosť už od Mečiara. Šimkovičová novelou zavádza starý systém 04 - Modified: 2024-03-01 10:49:58 - Feat.: - Title: Nezastavilo ich ani volebné fiasko. Dzurindovci vravia, že sú v dobrej kondícii a naberajú nových členov 05 - Modified: 2024-02-09 21:17:34 - Feat.: - Title: Dzurinda: Fico nemá voči opozícii rešpekt, je to ich chyba. Koalícia aspoň nateraz nepochybne oslavuje
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 22:31