TASR/Michal Svítok
StoryEditor

Pellegrini, Danko či Sulík reagujú na nerozpustenie Kotlebovej strany

29.04.2019, 14:27
Autor:
chocho
Najvyšší súd v pondelok zamietol návrh generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára na rozpustenie strany ĽSNS.

Peter Pellegrini, predseda vlády, Smer: "Predseda vlády rešpektuje verdikt Najvyššieho súdu SR, ktorý rozhodoval o podaní generálneho prokurátora. Naďalej je však presvedčený, že akákoľvek podpora fašizmu, práca s jeho symbolmi, popieranie holokaustu a spochybňovanie utrpenia desiatok miliónov ľudí je v rozpore s demokraciou a v modernej spoločnosti nemá čo hľadať. Je vážnou úlohou demokratických strán, aby podľa týchto ideologických deformácií neposudzovali voličov a sympatizantov takýchto subjektov, ale aby im boli schopné ponúknuť dostatočne kvalitné riešenia najvážnejších celospoločenských problémov bez prímesí nenávistných ideológií. Tak, aby neboli nútení, resp. nemuseli voliť podobné subjekty."

​​Gábor Gál, minister spravodlivosti, Most-Híd: "Rešpektujem rozhodnutie Najvyššieho súdu, zároveň opakujem, že pre mňa je ĽSNS od začiatku až doteraz stranou, ktorá síce sofistikovanejšie ako v minulosti, ale stále vykazuje prvky fašizmu. Pre spoločnosť je to veľmi nebezpečné a je mi ľúto po rôznych prieskumoch preferencií, že sa ľudia nepoučili a zabudli na nie tak dávnu minulosť."

Andrej Danko, predseda parlamentu a SNS: "To, čo sa deje v spoločnosti, je vždy zodpovednosť každého, kto tu žije. Nechcite odo mňa, aby som komentoval rozhodnutie Najvyššieho súdu. Rozsudky sa nekomentujú, ale rešpektujú. Čiže ja rešpektujem rozhodnutie Najvyššieho súdu. Ja nikdy s ĽSNS spolupracovať nechcem. Takýto typ politiky som vyhodil z SNS. Kotlebu nikto ani na západe, ani na východe v Rusku, ani nepozdraví. Takými ľuďmi, ako je on, opovrhujú."

Veronika Remišová, predsedníčka poslaneckého klubu OĽaNO: "Bolo chybou, že generálny prokurátor Jaromír Čižnár podal pred dvoma rokmi tak zle odôvodnený návrh na rozpustenie politickej strany ĽSNS. Generálna prokuratúra v tom čase tvrdila, že vyhodnotila rozsiahle podklady a dospela k presvedčeniu, že ĽSNS porušuje Ústavu Slovenskej republiky, zákony a medzinárodné zmluvy. Ukázalo sa, že s tvrdením prokuratúry sa Najvyšší súd nestotožnil a súčasná situácia len pomohla tejto strane k zviditeľneniu a legitimizácii ich praktík a pre Slovensko škodlivej ideológie. Takéto unáhlené rozhodnutia Generálnej prokuratúry, ktorých cieľom je len účelový marketing, nemajú žiadny význam a len posilňujú extrémistické strany v ich raste."

Politická strana Smer-SD: "Nekomentujeme rozhodnutia jednotlivých inštitúcií. Rozhodnutie Najvyššieho súdu v tejto veci rešpektujeme."

Richard Sulík, predseda SaS: "Iniciatívu Čižnára považujem za vyslovene hlúpu a škodlivú. Mal by sa venovať rozumnejším veciam, mal by naháňať mafiánov, možno si pohovoriť so svojím kolegom Kováčikom, aby prestal zametať všetky kauzy. Takto akurát naháňa ďalších sympatizantov strane Mariana Kotlebu, s ktorými bytostne nesúhlasíme."

Marian Kotleba, predseda ĽSNS: "Z nášho pohľadu Najvyšší súd dnes len potvrdil to, že sme legitímnou demokratickou stranou."

Béla Bugár, predseda Mosta-Híd: "Dnešné rozhodnutie Najvyššieho súdu SR rešpektujem a rešpektujem aj voličov ĽSNS, ale zásadne odmietam politiku tejto strany. Jej predstavitelia spochybňujú základné princípy demokracie a základné ľudské práva, rozdúchavajú nenávisť. Kotlebovci propagujú zločinecký režim a ideológiu, a to je v priamom rozpore s našou ústavou, aj s postojmi Mosta-Híd. Som presvedčený, že politický subjekt, ktorý popiera holokaust, jeho obetiam sa vysmieva, nemá miesto v parlamentnej demokracii. Po dnešnom rozhodnutí máme spoločnú úlohu: neprestajne poukazovať na riziká, ktoré nám ďalším pôsobením ĽSNS hrozia."

Lucia Žitňanská, nezaradená poslankyňa: "Ak zákon nastavuje hranice (a zákon o politických stranách ich nastavuje), tak inštitúcie štátu musia byť schopné dodržiavanie týchto hraníc vymôcť. To sa nestalo. Naopak, inštitúcie štátu, ktoré majú tieto hranice strážiť, dali legitimitu strane, ktorej členovia hranice bežne prekračujú. Neviem v tejto chvíli posúdiť mieru zodpovednosti, ale toto je výsledok."

01 - Modified: 2024-04-08 13:47:01 - Feat.: - Title: Fico vyzval Šikutu a Mazáka, aby podali disciplinárny návrh na Klimenta a Štifta 02 - Modified: 2024-04-05 07:34:20 - Feat.: - Title: Sudcovia sa zastali kolegov, ktorých kritizoval Fico. Hovoria o nátlaku a žiadajú ospravedlnenie 03 - Modified: 2024-04-04 16:13:26 - Feat.: - Title: Vyhrážajú sa sudcom, ide im len o pomstu, reaguje poslanec PS na Fica 04 - Modified: 2024-04-04 14:15:05 - Feat.: - Title: Šéf Najvyššieho súdu odsúdil výroky Fica: Je to neprípustné a mimoriadne nebezpečné 05 - Modified: 2024-03-31 08:00:01 - Feat.: - Title: Návrhom Kádára na povolenie obnovy konania sa musí opätovne zaoberať ŠTS, odpykáva si 25 rokov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 10:54