StoryEditor

Najvyšší súd rozhodol, ĽSNS nerozpustili. Nemali sme obavy, reagoval Kotleba

29.04.2019, 07:24
Súdy od vzniku samostatného Slovenska v roku 1993 zatiaľ nezrušili žiadnu parlamentnú stranu.

Najvyšší súd dnes zamietol návrh generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, aby bola rozpustená opozičná krajne pravicová strana Kotleba-Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) Mariana Kotlebu. Proti verdiktu sa nemožno odvolať. Prokuratúra označila túto stranu za extrémistickú.

"V štátoch Rady Európy, ktorého je Slovensko členom sa pristupuje k rozpúšťaniu strán len zriedka," povedala šéfka senátu Najvyššieho súdu.

ĽSNS otvorene vystupuje proti početnej menšine Rómov, ktorú označuje za parazitov. Presadzuje tiež vystúpenie Slovenska z Európskej únie a z NATO a hlási sa k vojnovému slovenskému štátu, ktorý bol spätý s nacistickým Nemeckom.

Od vzniku Slovenska v roku 1993 slovenská súdy doteraz nezrušili žiadnu parlamentnú stranu. Ešte pred 13 rokmi Najvyšší súd rozpustil inú Kotlebovu stranu, a to Slovenskú pospolitosť - Národná stranu, ktorá nemala zastúpenie v Národnej rade.

Súd rozhoduje o kotlebovcoch 13:15 Online prenos sme ukončili. Ďakujeme Vám za pozornosť. 12:17 Kotleba: ĽSNS je zákonné Marian Kotleba: "Naša strana bola vždy legitímna. Naša strana je absolútne v súlade so zákonom." 12:11 Kotleba ďakuje Bohu aj senátu Marian Kotleba na úvod tlačovky poďakoval Bohu a senátu za to ako rozhodol. Zároveň proces označil za politický. Vadil mu Gábor Gál pred budovou súdu. Treba podotknúť, že v budove ako minister spravodlivosti má svoje sídlo.

Brífing Kotlebovej ĽSNS
Zdroj: HN/Pavel Knapko
12:08 Začala tlačovka ĽSNS Kotlebovci sa na tlačovej konferencii vyjadria k rozsudku Najvyššieho súdu. "Akonáhle nám bude poslané rozhodnutie bližšie sa k tomu vyjadríme," povedal advokát kotlebovcov. 12:01 Reakcia Most-Híd Rozhodnutie o nerozpustení parlamentnej ĽSNS strana Most-Híd "musí" rešpektovať. Spoločnou úlohou všetkých demokratických síl v krajine je podľa strany vyrovnať sa s týmto rozhodnutím vo všetkých voľbách. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Mosta-Híd Klára Debnár.
"Dnešné rozhodnutie sa zrodilo pre nedostatok dôkazov, čo v našom ponímaní nelegalizuje názory a úsilie predstaviteľov Ľudovej strany Naše Slovensko, ktoré by v demokratickej spoločnosti 21. storočia nemali mať priestor," uviedla.
11:45 O chvíľu sa začína brífing ĽSNS Za pár minút začne tlačovka ĽSNS, na ktorej sa vedenie strany vyjadrí k verdiktu Najvyššieho súdu. Ten rozhodol stranu nerozpustiť.
Brífing ĽSNS
Zdroj: HN/Pavel Knapko
11:27 Generálna prokuratúra zareaguje neskôr Generálna prokuratúra si počká na písomné vyhotovenie a doručenie rozhodnutia Najvyššieho súdu SR v oblasti zamietnutia návrhu na rozpustenie parlamentnej ĽSNS.
"Až potom bude možné zaujať relevantné stanovisko," reagovala pre TASR hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.
11:16 Kotleba zvolal brífing Marian Kotleba sa po rozsudku vyjadrovať nechcel, zvolal brífing na 12.00 hod. v neďalekom hoteli.
Brífing Mariana Kotlebu
Zdroj: HN/PavelKnapko
11:10 Pojednávanie sa skončilo Proces o rozpustení strany sa skončil. 11:08 Čižnárove neuniesol dôkazné bremeno Súd: "Najvyššiemu súdu nezostalo nič iné, len sa k vyjadriť k návrhu negatívne, pretože žalobca generálny prokurátor neuniesol dôkazné bremeno." 11:06 Najvyšší súd prizvukuje, že neposudzoval aj činnosť strany Slovenská pospolitosť, s ktorou je ĽSNS spájaná. 11:04 Senát o vlakových hliadkach Senát sa venoval aj téme domobrany a vlakových hliadok. Uviedol, že stráže vo vlakoch nie sú ilegálne a nie je preukázateľné, že sú organizačnou zložkou strany. 10:59 Senát priznal, že nemohli brať v úvahu body žalobcu, ktorý poukázal napríklad na prípad Milana Mazureka, ktorý v rádiu Frontinus kritizoval rómsku menšinu. A to najmä z toho dôvodu, že prípad je naďalej živý. 10:56 Pre posúdenie cieľov strany nemožno brať do úvahy len jej stanovy, vyjadril sa dnes senát Najvyššieho súdu. 10:49 "V štátoch Rady Európy, ktorého je Slovensko členom sa pristupuje k rozpúšťaniu strán len zriedka," povedala šéfka senátu Najvyššieho súdu. 10:33 Verdikt sprevádzal potlesk Súd k verdiktu dospel v rámci rozsiahleho skúmania. Počas vynesenia verdiktu súdu sa ozval v pojednávacej miestnosti potlesk sympatizantov strany. 10:28 ĽSNS nerozpustia Súd zamieta žiadosť o rozpustenie. 10:24 Začína sa pojednávanie Začína sa pojednávanie, na ktorom sa dozvieme rozsudok vo veci rozpustenia ĽSNS. 10:07 O chvíľu začne pojednávanie Dvere pojednávacej miestnosti sa otvorili. Samotné finále procesu čoskoro začne.
Marian Kotleba na Najvyššom súde
Zdroj: HN/Pavel Knapko
10:04 Čaká sa na pojednávanie Pred dverami pojednávacej miestnosti čakajú desiatky novinárov, sympatizanti a členovia ĽSNS a zástupcovia vedenia strany ako Marian Kotleba či Milan Uhrík. 09:49 Kotleba na súde
Marian Kotleba
Zdroj: Youtube
Marian Kotleba dorazil na Najvyšší súd.
09:45 Kronerová aj Kaščák Kritikov kotlebovcov prišli pred Najvyšší súd podporiť aj herečka Zuzana Kronerová a šéf festivalu Pohoda Michal Kaščák. 09:31 Prišiel "lovec extrémistov" Pred Súdom sa ukázal aj Ján Benčik, bloger, ktorý poukazuje na extrémistov na sociálnych sieťach.
Stop fašizmu
Zdroj: HN/Pavel Knapko
09:27 Dorazil Uhrík: Nebudeme sa vyjadrovať Na Súd dorazil aj Milan Uhrík z ĽSNS. Ten sa zatiaľ k problematike nevyjadril, avizoval pred obedom tlačovku. 09:23 Študent Michal: Môže ich to zahanbiť Bratislavský študent Michal si myslí že prípadný zákaz strany by mohol pre kotlebovcov pôsobit "ako istý druh zahanbenia." "Nepáči sa mi, čo sa deje okolo tejto strany," povedal študent, ktorý pred budovou súdu protestuje s iniciatívou Zabudnuté Slovensko. 09:14 Stop fašizmu Takto znie transparent iniciatívy Zabudnuté Slovensko pred budovou Najvyššieho súdu, kde dnes súd rozhodne o budúcnosri strany. Súčasťou iniciatívy sú napríklad aj novinári Andrej Bán či Marián Leško.
Stop fašizmu
Zdroj: HN/Pavel Knapko
09:09 Finálny verdikt Verdikt o rozpustení ĽSNS si vypočuje dnes po 10. Hodine na Najvyššom súde.  Pred budovou súdu sa zatiaľ zhromaždili novinári. Predpokladajú sa aj protesty priaznivcov strany, či iniciatívy Zabudnuté Slovensko.

01 - Modified: 2024-04-08 13:47:01 - Feat.: - Title: Fico vyzval Šikutu a Mazáka, aby podali disciplinárny návrh na Klimenta a Štifta 02 - Modified: 2024-04-05 07:34:20 - Feat.: - Title: Sudcovia sa zastali kolegov, ktorých kritizoval Fico. Hovoria o nátlaku a žiadajú ospravedlnenie 03 - Modified: 2024-04-04 16:13:26 - Feat.: - Title: Vyhrážajú sa sudcom, ide im len o pomstu, reaguje poslanec PS na Fica 04 - Modified: 2024-04-04 14:15:05 - Feat.: - Title: Šéf Najvyššieho súdu odsúdil výroky Fica: Je to neprípustné a mimoriadne nebezpečné 05 - Modified: 2024-03-31 08:00:01 - Feat.: - Title: Návrhom Kádára na povolenie obnovy konania sa musí opätovne zaoberať ŠTS, odpykáva si 25 rokov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
15. apríl 2024 14:48