TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Je to ošiaľ z nového, netreba sa plašiť, hovorí Sulík o preferenciách Progresívneho Slovenska

28.04.2019, 13:46
Autor:
TASRTASRmahomaho
Šéf SaS Richard Sulík sa stretol v diskusii s podpredsedom Progresívneho Slovenska Michalom Trubanom.

Predseda strany Sloboda a Solidarita Richard Sulík tvrdí, že aktuálne preferencie hnutia Progresívne Slovensko sú "len ošiaľ z nového." "Toto sme už niekoľkokrát zažili. Netreba sa plašiť, rozhodovať bude program a skúsenosti a tam máme veľmi silné argumenty," uviedol Sulík v relácii televízie Markíza Na telo, kde diskutoval s podpredsedom Progresívneho Slovenska Michalom Trubanom.   

"To, prečo sme predbehli starých politikov je preto, lebo ľudia chcú zmenu a my ju prinášame. Ukázali sme, že vieme spolupracovať a toto ľudia oceňujú," povedal Truban. 

Truban hovorí, že sa za premiéra nepasuje. "Progresívne Slovensko nie je strana jedného človeka, chceme zmobilizovať ľudí," dodal. 

Podľa Sulíka bude premiérom ten, koho vyberie najsilnejšia strana v koalícii. "Tu nie je o čom diskutovať," reagoval šéf liberálov. 

Dohoda bude rýchla, tvrdí Sulík

Lídri strán hovorili aj o daniach. Sulík poukázal, že PS plánuje nové dane. U progresívcov vidí snahu o zvyšovanie výdavkov, čo si vyžiada buď vyššie dane, alebo zadlžovanie. Truban oponoval, tvrdí, že PS nechce zvyšovať dane.

"Rozmýšľame nad iným daňovým mixom, ale daňové zaťaženie zostane, ako je. Daňové zaťaženie funguje," povedal s tým, že možno by bol za envirodane. Trvá na tom, že dane zvyšovať strana nebude. Program PS sa podľa jeho slov ešte pripravuje. "Som rád, že sa zaväzujete, že nebudete zvyšovať dane. Pre nás je alfa omega nezvyšovať dane," doplnil Sulík.

"SaS vnímame ako blízkeho koaličného partnera. A keď chceme priniesť zmenu, musíme sa vedieť dohodnúť, vedieť spolupracovať, hľadať v tých 70 či 80 percentách, ktoré máme spoločné. Nie sa rozhádať na piatich percentách vecí, ktoré nás rozdeľujú," povedal Truban.

Sulík s ním súhlasí. "Myslím si, že tá dohoda po voľbách bude rýchla, bezproblémová. Je len pár bodov, ktoré sú pre nás 'no go', nemám obavu. Ak je záujem spraviť našu krajinou lepšou, vyberieme to, na čom sa zhodnúť vieme, a tak vznikne koaličná zmluva," uviedol Sulík. 

Kritika pre mestského kontrolóra

Truban sa vyjadril aj k rokovaniam o spolupráci s prezidentom Andrejom Kiskom. Progresívcom sa nezdalo, že by spojenie s prezidentom bolo pevný zväzok. Zároveň vylúčil spoluprácu so Smerom aj s premiérom Petrom Pellegrinim. "Mám s ním veľmi zlú skúsenosť. To pre mňa nie je žiadna nová tvár Smeru," uviedol Truban na adresu predsedu vlády.   

Sulík progresívcov kritizoval za to, že sa bratislavským mestským kontrolórom stal Marián Miškanin, ktorý mal blízko k Smeru-SD.

"Nominácia pána Miškanina, ktorý je evidentne nominant Smeru, to sú také škaredé veci, že tu sa vám naozaj podarilo šliapnuť vedľa," povedal Sulík. Truban reagoval, že Miškanina vybrali transparentným výberovým konaním. "Nám sa to nepáči, budeme sa na to pýtať, prečo takto, ale bol vybraný transparentne," doplnil.

01 - Modified: 2024-04-25 14:32:26 - Feat.: - Title: Ekonomická váha Európskej únie vo svete za 40 rokov klesla na polovicu, tvrdí Sulík a kritizuje Green Deal 02 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Taraba sa zahral na Fica. Šimečka vyzýva premiéra ohľadne eurofondov 03 - Modified: 2024-04-12 08:09:51 - Feat.: - Title: Richard Sulík: Elektrinu z jadra najviac podporila SaS 04 - Modified: 2024-04-11 15:04:03 - Feat.: - Title: SaS aj KDH kritizujú tzv. migračný pakt: Nerieši zásadné tlaky na vonkajších hraniciach Únie 05 - Modified: 2024-04-09 13:17:29 - Feat.: - Title: Ústavný súd posúdi disciplinárne potrestanie sudcu ŠTS Trubana
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 12:16