StoryEditor

Wänke nie je sám. Polícia má nové informácie

11.03.2007, 23:00
Vladimír Wänke už nie je v úplatkovej afére sám. Polícia dostáva ďalšie informácie o korupcii - tie sa týkajú aj ďalších funkcionárov. "Smerujú aj k iným osobám, ktoré sa zúčastňujú na futbalovom dianí," uviedol šéf protikorupčnej jednotky Tibor Gašpar.

Vladimír Wänke už nie je v úplatkovej afére sám. Polícia potvrdila, že dostáva ďalšie informácie o korupcii - tie sa však týkajú aj ďalších futbalových funkcionárov. "Smerujú aj k iným osobám, ktoré sa zúčastňujú na futbalovom dianí," uviedol šéf protikorupčnej jednotky Tibor Gašpar. Informácie sú zo súťaží rôznej úrovne, ide o rozhodcov, delegátov i funkcionárov. Podľa Gašpara je miera korupcie vo futbale značná.
Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik označil korupciu v niektorých oblastiach za "národný šport Slovákov". Aktuálna korupčná kauza exriaditeľa športového úseku Slovenského futbalového zväzu, bývalého predsedu Ligovej komisie a zastupujúceho generálneho sekretára futbalového zväzu Vladimíra Wänkeho podľa neho rozhýbala verejnosť. "Na stôl dostávame takmer dennodenne desiatky oznámení o korupcii, no nielen vo futbale, ale už aj v iných športoch," povedal Kováčik v relácii Slovenského rozhlasu.
Čas nedozrel
Ľudia z prostredia slovenského futbalu napriek tomu ostávajú pomerne zdržanliví. To, či by malo vedenie Slovenského futbalového zväzu zvážiť svoje odstúpenie, nechcel komentovať futbalový legionár Róbert Tomashek. "Každý čaká, každý je zvedavý, ako sa to skončí. Nečakajte odo mňa, že sa vyjadrím, či by mali odstúpiť. Na to ešte nie je správny čas. V každom prípade sa veci pohli dopredu." Predseda Únie futbalových trénerov Slovenska Ladislav Borbély je s najnovším vývojom spokojný. "Ten, kto korumpuje, nech ho to bolí, tí, ktorí boli čistí, môžu byť pokojní. Podľa neho sa Vladimír Wänke už späť nevráti. "Päťstotisíc ľudí je vo futbale, sú aj tu takí ľudia, ktorým sa treba pozrieť na prsty. Je tu skupina so sklonom ku korupcii, táto skupina sa teraz potlačí, iná skupina bude ďalej skúšať a tých vychytajú."
Ohrozené peniaze
Podľa Borbélyho môže po vzniknutej kauze pocítiť futbal aj dočasné zníženie objemu peňazí, ktoré sa doň lejú. "Tento stav môže dočasne znížiť prísun financií zo súkromnej sféry, ale tá sa vráti, keď bude futbal očistený." Očistenie futbalu od korupcie podľa neho musí ísť "za dvere futbalového zväzu" - na klubovú úroveň. "Prestane to, až keď funkcionári klubov prestanú platiť rozhodcov a vstupovať do týchto amorálnych vzťahov."

01 - Modified: 2003-05-02 06:39:48 - Feat.: 0 - Title: Boucly: Záujem konzorcia o doprivatizáciu SPP
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 13:02