TV Markíza
StoryEditor

Prokuratúra pri vyšetrovaní vraždy Kuciaka mlčí. Nechce negatívne zasahovať do vyšetrovania

25.04.2019, 13:33
Autor:
klklTASRTASR
O stave vyšetrovania informovali dozorujúci prokurátori naposledy v marci.

Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) nebude v súčasnosti žiadnym spôsobom poskytovať informácie o stave vyšetrovania vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej alebo ďalších úkonoch.

Tlačová konferencia, na ktorej naposledy informovali o priebehu vyšetrovania:

​TASR o tom informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová. Zdôraznila, že zverejňovanie podrobností z vyšetrovania môže negatívne zasiahnuť do vyšetrovania a spochybniť jeho závery.

Prokuratúra v stanovisku pripomenula, že v marci bola verejnosť informovaná o priebehu a aktuálnom stave vyšetrovania. "Od uvedeného dátumu vyšetrovací tím aktívne vykonával ďalšie úkony trestného konania, vrátane vykonania niekoľkých desiatok výsluchov dotknutých osôb, vrátane poškodených, vykonania previerok na mieste činu, obhliadok miesta či vykonania domových prehliadok," vymenúva ďalší postup Predajňová.

Vyšetrovatelia na základe týchto úkonov podľa stanoviska prokuratúry zabezpečili ďalšie dôkazy, ktoré významným spôsobom pomôžu "jednoznačnej identifikácii a usvedčeniu všetkých osôb, ktoré sa akýmkoľvek spôsobom podieľali na spáchaní uvedenej úkladnej vraždy."

Prokuratúra však nechce v súčasnosti poskytovať žiadne detailné informácie a to v záujme priebehu vyšetrovania. "Zverejňovanie akýchkoľvek podrobností z prebiehajúceho vyšetrovania, najmä zverejňovanie neoverených informácií, domnienok či hypotéz, môže v konečnom dôsledku negatívnym spôsobom zasiahnuť do vyšetrovania a najmä spochybniť jeho závery," vysvetľuje Predajňová. 

Prokuratúra verí, že usvedčenie a potrestanie páchateľov je nadradené nad informovanie o stave vyšetrovania. 

Novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú zavraždili 21. februára 2018 v ich dome vo Veľkej Mači výstrelmi z pištole kalibru 9 milimetrov. Obvinených je zatiaľ päť osôb - Alena Zsuzdová., Tomáš Szabó., Miroslav Marček, Zoltán Andruskó a Marian Kočner. Všetci obvinení sú vo väzbe.

Kočnera obvinili z objednávky vraždy novinára v polovici marca. Jeho likvidáciu si mal objednať pre jeho novinársku prácu. Voči obvineniu podal na ÚŠP sťažnosť.

Koncom marca ho spolu s ďalším z obvinených v prípade vraždy Kuciaka Tomáša Szabóa obvinili aj z prečinu nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami.

01 - Modified: 2024-04-18 10:17:25 - Feat.: - Title: Haščákov obhajca tvrdí, že ÚŠP sa nezmohol na preskúmanie obvinenia pre Gorilu. 02 - Modified: 2024-04-17 09:39:39 - Feat.: - Title: Prokurátor má rozhodnúť o sťažnostiach proti pôvodnému obvineniu v kauze Gorila 03 - Modified: 2024-04-17 08:43:16 - Feat.: - Title: Odchádzajú prokurátori, ktorí dozorovali prípad vraždy Jána Kuciaka 04 - Modified: 2024-04-17 15:30:00 - Feat.: - Title: Zlá atmosféra a koniec prokurátorov: Trauma sa predlžuje 05 - Modified: 2024-04-05 12:09:15 - Feat.: - Title: Prokuratúra má preskúmať postup OČTK v kauze Ezechiel 7, kde sú obvinení aj Gašpar či Bödör
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 13:18