StoryEditor

Saková prehovorila o Lučanskom: Má za úlohu riešiť aj fenomén, ktorý sa rozširuje

23.04.2019, 00:00
Nielen o zmenách v Policajnom zbore hovorí ministerka vnútra Denisa Saková.

Máme nového policajného prezidenta Milana Lučanského. Ste spokojná, že je to práve on?

Milan Lučanský pre mňa nie je novou tvárou. Pôsobím na rezorte vnútra vyše 10 rokov a poznala som ho ako prvého viceprezidenta Policajného zboru a neskôr ako generálneho riaditeľa vtedajšej sekcie kontroly a inšpekčnej služby. Náš vzťah bol kolegiálny a ak bol problém, vždy sme ho vedeli vyriešiť.

A čo posledný rok spolupráce?

Obaja sme nastupovali do funkcií za komplikovanej spoločenskej klímy a v situácii, keď neustále klesala dôvera v Policajný zbor. Padali obvinenia, že veľa káuz sa zametá pod koberec, že kauza vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice sa nevyšetrí. Som rada, že po roku môžem zhodnotiť výsledky celého kolektívu.

Aké sú?


Pod vedením Milana Lučanského sa začali riešiť, pokračovali v riešení alebo sa vyšetrili viaceré kauzy. Štyria ľudia, ktorí sú obvinení z vraždy novinára a jeho snúbenice, sú väzobne stíhaní, je objasnená vražda podnikateľa zo Žiaru nad Hronom, rovnako prípad starostu z Hurbanova. Viaceré známe mená sú väzobne stíhané. Rovnako výborné výsledky dosiahla dopravná polícia, máme vyššie percento objasnenosti trestných činov. Aj takto sa chcem poďakovať všetkým mojim kolegom, nielen z Policajného zboru, ale z celého ministerstva vnútra, že sa nám podarilo výsledkami našej práce presvedčiť verejnosť a dosiahnuť, že spokojnosť a dôvera obyvateľstva v Policajný zbor nám rastie.


To uvidíme, ešte nevyšli čísla za minulý rok.

Nevyšli, ale myslím si, že sa to jasne ukázalo pri zvolení Milana Lučanského. Feedback je taký, že aj branno-bezpečnostný výbor potvrdil jeho výsledky. Sedem poslancov bolo za jeho vymenovanie, žiaden poslanec nehlasoval proti. Aj to je dôsledok toho, ako Policajný zbor napreduje.



V čom teda bude Milan Lučanský iný prezident ako jeho predchodca Tibor Gašpar?

Nechcem povedať, v čom bude iný, skôr, aký bude. Hovorili sme, ako chceme rozvíjať činnosť Policajného zboru. Chceme sa venovať aj témam, ktoré dlhodobo nerezonovali v spoločnosti. To je napríklad oblasť envirokriminality. Fenomén, ktorý sa rozširuje, a nehovoríme iba o nelegálnych skládkach, ale aj o chemických, biologických, nukleárnych zbraniach a odpade. To sú hrozby do budúcnosti. Ďalšou oblasťou, kde je záujem o zmenu, je NAKA. Aj s Milanom Lučanským sme komunikovali o tom, že Národná kriminálna agentúra bola v štruktúre Policajného zboru nastavená tak, že priamo patrí pod prezidenta zboru, ale je riadená líniovo. Teda z centra. Bol to fenomén, keď vznikala, a tento systém bol prevzatý z privátneho sektora. Pri každom riešení, ktoré sa naimplementuje, sa treba po istom čase pozrieť, či nemá nejaké defekty a mínusy. Ak sú, treba ich odstrániť.

...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 04 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 05 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 22:17