StoryEditor

HZDS chce vypočuť šéfa SIS

25.09.2006, 00:00

Kauza údajného odpočúvania centrál politických strán sa vracia do parlamentu. ĽS-HZDS sa totiž nedokáže zmieriť s tým, že vojenská prokuratúra zastavila preverovanie trestného oznámenia šéfa ľudovej strany Vladimíra Mečiara - podľa neho riaditeľ SIS Jozef Magala hovoril zhruba pred dvomi mesiacmi na pôde parlamentného výboru na kontrolu SIS o možnom odpočúvaní straníckych centrál. O podnete vtedy HN informovali ako prvé.
"Nie je možné, aby niekto odpočúval politickú stranu. Pokiaľ to bude chcieť niekto ututlať a nepokračovať v tej veci ďalej, samozrejme, že sa budem o tom informovať," vyhlásil poslanec ĽS-HZDS Ján Kovarčík. Aj preto požiada Magalu, aby na výbor ešte raz prišiel vysvetliť svoje slová. Pre HZDS existuje iba dvojaké vysvetlenie: buď SIS skutočne odpočúvala strany (čo by bolo zneužívanie právomocí verejného činiteľa), alebo nový šéf tajnej služby hovoril o odpočúvaní bez akýchkoľvek dôkazov (čo by bolo zase šírenie poplašnej správy). SIS sa k celej veci odmieta vyjadrovať, no prokuratúra má jasno. "Ani doplnením materiálu po podaní trestného oznámenia sme nedospeli k záveru, že ide o naplnenie jedného alebo druhého trestného činu," povedal HN hlavný vojenský prokurátor Mikuláš Gardecký.
HZDS si však od parlamentného výsluchu Magalu sľubovať veľa nemôže, ostatné strany verdikt trestných orgánov rešpektujú. Poslanec KDH Pavol Abrhan je presvedčený, že všetko má politický podtón. "Nepredpokladám, že by to pán Kovarčík vyniesol von, keby boli personálne nároky ĽS-HZDS uspokojené." Abrhan tak naráža na fakt, že nominant Smeru-SD Magala odmietol vymenovať za svojho námestníka kandidáta HZDS Igora Urbana. Ten šéfoval výboru na kontrolu SIS v čase, keď na jej čele stál Ivan Lexa. Aj keď ľudová strana dostala svojho človeka na čelo NBÚ, na Urbanovej nominácii trvá. "Stále nemáme oficiálnu odpoveď, prečo by to nemal byť pán Urban," hovorí Kovarčík. Zatiaľ čo ľudová strana stále trvá na krížovej kontrole SIS, národniari sa svojich nárokov predbežne vzdali.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 23:58