StoryEditor

Budeme sa snažiť pomôcť s riešením konfliktu na Ukrajine, vyhlásil Pellegrini

16.04.2019, 13:05
Autor:
TASRTASR
Slovenský premiér dnes hostil ukrajinského náprotivka Volodymyra Hrojsmana.

Slovensko podporuje územnú celistvosť Ukrajiny aj integračné ambície Kyjeva, povedal slovenských premiér Peter Pellegrini po dnešnej schôdzke so svojim ukrajinským kolegom Volodymyrom Hrojsmanom.

Obaja štátnici sa vyslovili proti rozšíreniu plynovodu Nord Stream po dne Baltského mora, ktorý by Rusku umožnil obísť Ukrajinu pri dodávkach zemného plynu do západnej Európy. Predseda ukrajinskej vlády pred novinármi v súvislosti s narušením územnej celistvosti svojho štátu hovoril o ruskej agresii.

"Podporujeme suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny vrátane polostrova Krym a Doneckej a Luhanskej oblasti. Slovenskú republika plne podporuje integračné ambície Ukrajiny," uviedol Pellegrini.

Slovenský premiér sa vyjadril aj k situácii na Donbase. "Slovensko neuznáva anexiu Krymského polostrova, budeme sa snažiť prispieť k hľadaniu riešenia konfliktu na Donbase."

Pellegrini aj Hrojsman sa postavili proti rozšíreniu plynovodu Nord Stream. Prípadný nižší tranzit ruského plynu cez túto východoeurópsku krajinu by pocítilo aj Slovensko, ktoré s Ukrajinou susedí a ktoré zaisťuje prepravu ruského plynu cez svoje územie ďalej do západnej Európy. Hrojsman označil Nord Stream za prvok ruskej hybridnej vojny proti európskym krajinám.

"Je mnoho krajín, ktoré o pomoci Ukrajine hovoria, sú však ochotné podporovať to, že vznikne bypass, ktorý obíde Ukrajinu," uviedol Pellegrini k rozšíreniu plynovodu Nord Stream. Dodal, že realizácia projektu by mohla vyústiť v zastavení alebo v znížení tranzitu ruského plynu cez Ukrajinu na minimálnu úroveň.

Slovensko v roku 2014 zahájilo spätné dodávky ruského plynu na Ukrajinu, čo podľa Hrojsmana zachránilo krajinu pred závislosťou na Rusku.

Premiéri Slovenska a Ukrajiny podpísali dohodu o rozšírení malého pohraničného styku v pohraničných regiónoch oboch krajín, ktoré delí prísne strážená vonkajšia hranica EÚ.

Slovensko tiež plánuje umožniť Ukrajine využívať svoj vzdušný priestor pre pristávanie lietadiel na letisku v ukrajinskom Užhorode blízko spoločných hraníc oboch krajín.

01 - Modified: 2024-04-23 11:47:01 - Feat.: - Title: Do webu Českej tlačovej kancelárie sa nabúrali hackeri. Vymysleli si správu o atentáte na Pellegriniho 02 - Modified: 2024-04-13 14:06:52 - Feat.: - Title: Pellegrinimu zablahoželal k víťazstvu v prezidentských voľbách aj čínsky prezident 03 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú 04 - Modified: 2024-04-13 05:28:52 - Feat.: - Title: Podporili sme Pellegriniho aj preto, že nešiel cestou boja, tvrdí Šimkovičová 05 - Modified: 2024-04-07 21:08:57 - Feat.: - Title: Šefčovič poprial Pellegrinimu úspešný výkon mandátu v časoch mimoriadnych výziev
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 03:15