StoryEditor

Gajdoš už nebude rokovať o obrannej spolupráci s USA, vyhlásil Danko

15.04.2019, 13:55
Autor:
TASRTASR
Na Koaličnej rade bol prítomný aj šéf diplomacie Miroslav Lajčák.

Minister obrany Peter Gajdoš (SNS) nebude pokračovať v rokovaniach o obrannej spolupráci s USA. Dohodla sa na tom Koaličná rada, na ktorej bol prítomný aj šéf diplomacie Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD).

Danko ubezpečil Lajčáka

V pondelok po rokovaní rady a po stretnutí zástupcov politických strán na tému volieb to povedal predseda SNS a Národnej rady (NR) SR Andrej Danko.

"Dohodli sme sa na tom, že minister obrany nepokračuje v rokovaniach o tej spornej zmluve, ktorá tu bola, a že minister zahraničných vecí predostrie v najbližšej budúcnosti nejaké špecifiká a podmienky, ktoré potom zvážime, či sú akceptovateľné pre Slovenskú republiku," skonštatoval Danko.

Doplnil, že sa s Lajčákom dohodli aj na pravidelnej komunikácii. Podľa svojich slov ho ubezpečil o proeurópskej a proatlantickej orientácii strany, pričom zdôraznil, že šéf diplomacie o tom nemal pochybnosti.

Premiér Peter Pellegrini nedávno vyhlásil, že rezort diplomacie bude pokračovať v rokovaniach o obrannej spolupráci s USA na úrovni rámcovej dohody.

Cieľom rokovaní má byť potvrdenie, či Slovensko dokáže dohodnúť zmluvu, ktorá nebude narúšať suverenitu krajiny, nebude garantovať prítomnosť vojsk USA na území Slovenska a nebude ho nútiť realizovať projekty, ktoré na svojom území nechce.

Rezort diplomacie bol prekvapený

Nedávne rozhodnutie Ministerstva obrany (MO) SR, že sa nebude ďalej zúčastňovať na rokovaní o dohode o obrannej spolupráci, prekvapilo rezort diplomacie.

Kritizovali ho aj prezident SR Andrej Kiska a niektorí opoziční aj koaliční poslanci. Šéf parlamentu a SNS Andrej Danko následne vyhlásil, že nikto neodmietol financie z USA na opravu slovenských letísk, lebo žiadne ponúknuté neboli.

Rezort vysvetlil, že financie z USA na modernizáciu vojenských letísk neodmietol. Najprv je podľa neho potrebné dokončiť rokovania o predmetnej dohode.

01 - Modified: 2024-04-19 12:34:04 - Feat.: - Title: Je vylúčené, aby SNS vnucovala slovenskej kultúre iba svoj pohľad, kritizoval Mikloško 02 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 03 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 04 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky 05 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 03:05