TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Lajčák prišiel na Koaličnú radu, dôvodom je zrejme obranná spolupráca s USA

15.04.2019, 11:44
Autor:
TASRTASR
Ak bude cítiť, že je potrebné zaujať nejaké verejné stanovisko k tejto téme, určite tak podľa vlastných slov urobí.

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) bol pozvaný na pondelkové rokovanie Koaličnej rady. Pravdepodobným dôvodom je podľa jeho slov Dohoda o obrannej spolupráci s USA. Uviedol to pred príchodom na rokovanie.

"Vyzerá to pravdepodobne, že témou by mohla byť dohoda o obrannej spolupráci," skonštatoval Lajčák. Vyjadriť k tejto téme sa však chce radšej po rokovaní. "Teraz naozaj nechcem nejakým spôsobom vzbudzovať vášne," dodal.

Ak bude cítiť, že je potrebné zaujať nejaké verejné stanovisko k tejto téme, určite tak podľa vlastných slov urobí. Verí, že rokovanie pomôže veci vyjasniť.

Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) nedávno vyhlásil, že rezort diplomacie bude pokračovať v rokovaniach o obrannej spolupráci s USA na úrovni rámcovej dohody. Cieľom rokovaní má byť potvrdenie, či Slovensko vie vyjednať zmluvu, ktorá nebude narúšať suverenitu krajiny, nebude garantovať prítomnosť vojsk USA na území Slovenska a nebude ho nútiť realizovať projekty, ktoré na svojom území nechce.

Nedávne rozhodnutie rezortu obrany, že sa nebude ďalej zúčastňovať rokovaní o dohode o obrannej spolupráci, prekvapilo rezort diplomacie.

Kritizoval ho aj prezident Andrej Kiska a niektorí opoziční aj koaliční poslanci. Šéf parlamentu a SNS Andrej Danko následne vyhlásil, že nikto neodmietol financie z USA na opravu slovenských letísk, lebo žiadne ponúknuté neboli.

Rezort obrany následne vysvetlil, že financie z USA na modernizáciu vojenských letísk neodmietol. Najprv je podľa neho potrebné dokončiť rokovania o predmetnej dohode.

01 - Modified: 2024-04-10 11:03:10 - Feat.: - Title: Vyjadrenia pred koaličnou radou 02 - Modified: 2024-04-05 13:39:39 - Feat.: - Title: Lajčák je v hre o post veľvyslanca Európskej únie vo Švajčiarsku. Terajší mandát mu končí v jeseni 03 - Modified: 2024-01-30 21:13:36 - Feat.: - Title: Naplňte svoje dohody. Lajčák vyzval Kosovo a Srbsko na urýchlenie snáh o normalizáciu 04 - Modified: 2023-11-07 06:10:42 - Feat.: - Title: Lajčák rokuje v Kosove o ďalších krokoch pri normalizácii vzťahov so Srbskom 05 - Modified: 2023-10-13 07:07:22 - Feat.: - Title: Smer prehovára na šéfa diplomacie Lajčáka, kultúre má šéfovať bývalý moderátor a exposlanec SNS
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 16:35