TASR - Jakub Kotian
StoryEditor

Saková o únikoch z vyšetrovania: Dávajú informácie páchateľovi

14.04.2019, 13:00
Autor:
TASRTASR
Nie je podľa nej podstatné, či je policajt dobrý, alebo zlý, či únik pomôže, alebo nepomôže vyšetrovaniu.

Každý únik informácií z vyšetrovania alebo policajnej databázy marí vyšetrovanie. Ministerstvo vnútra (MV) SR pripravuje procesné opatrenia, aby sa únikom zabránilo. V nedeľnej relácii TA3 to povedala šéfka rezortu vnútra Denisa Saková (Smer-SD).

"Každý únik informácií spôsobuje ťažkosti v každom vyšetrovaní, pretože neprináša väčšie svetlo do vyšetrovaného prípadu. Tu ide o zákonnosť," zdôraznila. Nie je podľa nej podstatné, či je policajt dobrý, alebo zlý, či únik pomôže, alebo nepomôže vyšetrovaniu.

Podotkla, že úniky dávajú informácie aj páchateľovi, akým smerom sa vyšetrovanie uberá. V oblasti legislatívy sa v tejto súvislosti podľa jej slov stretávajú na Generálnej prokuratúre (GP) SR.

K mareniu vyšetrovania podľa nej prispievajú aj úniky z policajných databáz. "Robíme operatívne opatrenia, aby sme videli, ktorý policajt čo lustruje, aké oprávnenia na lustráciu má," avizovala s tým, že pripravujú elektronický služobný preukaz. Preukaz označila ako prvok, ktorý bude slúžiť na to, aby sa minimalizovalo riziko úniku informácií.

K úniku informácií z osobného spisu vyšetrovateľa tímu Kuciak Petra Juhása povedala, že je to neprípustné. Inšpekcia MV podľa jej slov už podnikla kroky, vyšetrovanie je v prípravnej fáze a uskutočnilo sa niekoľko úkonov trestného konania. Zmenu šéfa vyšetrovacieho tímu nezvažuje. Povedala, že pokiaľ policajt neprekročí svoje kompetencie a právomoci, má plnú podporu vedenia.

Na otázky vo veci výpovede Miroslava M., obvineného v prípade vraždy Jána Kuciaka, odpovedať nechcela, pretože nemá podrobnejšie informácie. Doplnila, že kompetencie informovať o priebehu vyšetrovania prípadu vraždy novinára má Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP).

Vyjadrila sa aj k otázke bankovej transakcie prokurátora Dušana Kováčika. Potvrdila, že vo veci koná protikorupčná jednotka Národnej kriminálnej agentúry a transakciu preveruje. "Prípravná fáza je neverejná, v rámci toho sa neposkytujú žiadne informácie, aby sa nezmarilo vyšetrovanie," povedala.

01 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 02 - Modified: 2024-04-16 17:30:00 - Feat.: - Title: Palivo budúcnosti: Viac energie vložíte, ako získate. No Slovensko má s ním aj tak veľké plány (Brífing HN) 03 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Štát sľúbil milióny, ľudia sa cítia oklamaní. Za Sulíka to bolo o rýchlych prstoch, so Sakovou systém zamrzol 04 - Modified: 2024-04-10 14:16:07 - Feat.: - Title: Saková rokovala o možnosti prepravy plynu z kaspického regiónu na Slovensko 05 - Modified: 2024-04-08 22:09:49 - Feat.: - Title: Štátna akciovka mala rekordný rok, prekonala poštu aj diaľničiarov. Saková je s vedením aj tak nespokojná
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 09:43