Andrej KiskaTASR/P. Neubauer
StoryEditor

Kiska kritizoval poslancov. Správali sa podľa neho protiústavne

14.04.2019, 12:17
Autor:
TASRTASRklkl
Prezidentova kritika smerovala k voľbe sudcov Ústavného súdu.

Prezident SR Andrej Kiska v pondelok (15. 4.) oznámi, ako bude postupovať v prípade menovania nových sudcov Ústavného súdu (ÚS). Uviedol to v diskusnej relácii TA3 V politike.

"Dostal som sa do nepríjemnej situácie, keď nemám dostatočný počet kandidátov, z ktorých môžem menovať potrebný počet nových sudcov, aby bol ÚS v plnom zložení, zároveň však musím dbať na riadny chod ústavných orgánov," zdôraznil.

Priznal, že o riešení so svojím tímom veľa diskutuje. Nezvolenie dodatočného počtu kandidátov a postup parlamentu považuje za porušenie ústavy a demokracie. Medzi kandidátmi bolo podľa neho veľa schopných a zvoliteľných uchádzačov.

Pripúšťa, že do konca svojho mandátu nebude mať možnosť doplniť svojím menovaním počet sudcov, ktorý je potrebný na plné obsadenie ÚS. "Mojou povinnosťou je menovať čo najväčší možný počet, respektíve nájsť riešenie, ale pri tom doterajšom postupe Národnej rady sa môže stať, že to ostane na novú pani prezidentku," povedal.

Dosluhujúci prezident zároveň kritizoval poslancov Národnej rady, ktorí sa podľa neho zachovali pri voľbe sudcov Ústavného súdu protiústavne. „Národná rada hrubým spôsobom porušuje ústavu,“ povedal prezident. 

Kiska v tejto súvislosti kritizoval aj šéfa Smeru Roberta Fica, ktorý na sudcu kandidoval. Práve jeho kandidatúra podľa prezidenta spôsobila paralýzu v parlamente.

Ďalšia voľba sudcov Ústavného súdu sa uskutoční na májovej schôdzi parlamentu. 

​Parlament mal zvoliť 18 kandidátov a ponúknuť ich prezidentovi. Na takom vysokom počte sa však nedokázali poslanci zhodnúť.

Parlament už volil kandidátov dvakrát, stále však nevybral dostatok uchádzačov. V prvom hlasovaní nezvolili poslanci nikoho, v druhom vybrali osem kandidátov, z ktorých má prezident vymenovať nových sudcov ústavného súdu

Poslanci tak musia voliť znovu. Momentálne sú na Ústavnom súde štyria sudcovia, deviatim sa skončilo funkčné obdobie v polovici februára.

01 - Modified: 2024-04-04 17:54:03 - Feat.: - Title: Kauzy exprezidentov: Gašparovič odmietal vymenovať generálneho prokurátora, Kisku dobehli daňové podvody 02 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostáva im vysoké postavenie, ochranka aj doživotná renta. Ako si žijú exprezidenti? 03 - Modified: 2024-04-03 12:46:40 - Feat.: - Title: Analytik Mislovič pre HN: Nižšia účasť by pomohla Ivanovi Korčokovi. Peter Pellegrini má širšiu bázu voličov 04 - Modified: 2024-03-25 08:05:07 - Feat.: - Title: Exprezidenti o voľbách: Kiska vyzdvihuje vysokú účasť, Gašparovič chce, aby Pellegrinimu pomohol Fico 05 - Modified: 2024-03-22 11:12:31 - Feat.: - Title: Schuster v nej hostil excelencie, Gašparoviča trápila pleseň. Exprezidenti spomínajú na vilu na Slavíne
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 06:55