Šéf polície Milan LučanskýTASR/P. Zachar
StoryEditor

Policajným šéfom bude Lučanský. Saková ho vymenuje v pondelok

14.04.2019, 11:32
Autor:
klklTASRTASR
Saková šéfa polície vyberá na základe rozhodnutia brannobezpečnostného výboru NRSR.

Ministerka vnútra v relácii V politike na TA3 priblížila voľby policajného prezidenta. Ako uviedla Saková, do funkcie vyberie súčasného prezidenta Milana Lučanského.

Vymenovať do funkcie ho chce už v pondelok 15.4. 2019. Ministerka uviedla, že sa s oboma kandidátmi, ktorí prešli výborom stretla v piatok. Pri jej rozhodovaní malo zavážiť aj hlasovanie v brannobezpečnostnom výbore, kde Lučanský získal hlas aj od opozičného poslanca. 

"Je to pevné rozhodnutie. Môžem povedať, že hlavný dôvod bol výsledok hlasovania, pretože za generála Lučanského hlasovalo sedem poslancov brannobezpečnostného výboru, to znamená že aj poslanec opozície. Naopak, nikto nebol proti jeho menovaniu do funkcie," povedala Saková.

Podľa jej slov za zvolenie policajného pridelenca v Prahe Ivana Ševčíka hlasovalo o jedného poslanca menej a dvaja boli proti. Doplnila, že výsledky jeho práce si veľmi váži.

Na otázky, či uvažuje o jeho budúcnosti v Policajnom zbore, odpovedala tým, že ak bude mať záujem, vie si to predstaviť. V takom prípade bude podľa svojich slov o možnostiach uplatnenia jeho skúsenosti hovoriť aj s novým policajným prezidentom.

Saková šéfa polície vyberá na základe rozhodnutia branno-bezpečnostného výboru NRSR. Ten za nového policajného prezidenta súčasného dočasného šéfa polície Milana Lučanského a policajného pridelenca v Prahe Ivana Ševčíka. Rozhodli o tom členovia výboru hlasovaním. Riaditeľa banskobystrickej krajskej polície Ivana Piliara výbor neodporučil.

Z dvojice kandidátov má ministerka vnútra vymenovať nového policajného prezidenta. Šéfa polície aj dosiaľ vymenovával minister, ale bez odporúčaní. Podľa nových pravidiel vymenúva na základe výberového konania a len s odporúčaním parlamentného brannobezpečnostného výboru.

Nový policajný prezident bude menovaný na štyri roky s možnosťou opätovného vymenovania. Podľa nových pravidiel ho môže minister odvolať pre závažné dôvody, ktoré však bude musieť odobriť aspoň trojpätinová väčšina členov brannobezpečnostného parlamentného výboru.

01 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 02 - Modified: 2024-04-16 17:30:00 - Feat.: - Title: Palivo budúcnosti: Viac energie vložíte, ako získate. No Slovensko má s ním aj tak veľké plány (Brífing HN) 03 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Štát sľúbil milióny, ľudia sa cítia oklamaní. Za Sulíka to bolo o rýchlych prstoch, so Sakovou systém zamrzol 04 - Modified: 2024-04-10 14:16:07 - Feat.: - Title: Saková rokovala o možnosti prepravy plynu z kaspického regiónu na Slovensko 05 - Modified: 2024-04-08 22:09:49 - Feat.: - Title: Štátna akciovka mala rekordný rok, prekonala poštu aj diaľničiarov. Saková je s vedením aj tak nespokojná
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 20:22