StoryEditor

Problém samosprávy? Zákazky pre poslancov

04.07.2005, 00:00
Zákazky pre firmy poslancov. Zmluvy bez časového obmedzenia. Slabá príprava na verejné súťaže. To sú podľa odborníkov problémy samosprávy pri verejnom obstarávaní. Len za prvý polrok uzavreli mestá, obce a samosprávne kraje takmer 200 zmlúv priamym zadaním (rokovacie konanie bez zverejnenia). Išlo pritom o desiatky až stovky miliónov korún.

Zákazky pre firmy poslancov. Zmluvy bez časového obmedzenia. Slabá príprava na verejné súťaže.To sú podľa odborníkov problémy samosprávy pri verejnom obstarávaní. Len za prvý polrok uzavreli mestá, obce a samosprávne kraje takmer 200 zmlúv priamym zadaním (rokovacie konanie bez zverejnenia). Išlo pritom o desiatky až stovky miliónov korún. "Pri verejnom obstarávaní nie je garantované, že výdavky budú najnižšie. Keby sme niekedy mohli postupovať rokovacím konaním bez zverejnenia, určite by sme dosiahli lepšie ceny," je presvedčený prezident Únie miest Slovenska a primátor Nitry Ferdinand Vítek.
Lukratívne zákazky v Ružomberku aj Žiline získala napríklad Spoločnosť Slovpanel s odôvodnením, že je jediným možným dodávateľom. Na výstavbe bytov zarobí takmer 200 miliónov korún. "Technológiu, ktorú sme potrebovali vyrába len spoločnosť Slovpanel," vysvetľuje ružomberský viceprimátor Vladimír Lajčiak. V Žiline využili priame zadanie aj pri výbere developerskej spoločnosti. "Kórejská dedina aj tréningové centrum mali stáť už pred pol rokom. To je dosť dobrý dôvod pre časovú tieseň," argumentuje primátor Ján Slota. Mesto podľa neho malo problémy so získavaním potrebných pozemkov, preto potrebovalo konať rýchlo. V Žiline v poslednom čase vzrástol počet priamych zadaní: napr. kupovali účtovníctvo, prenajímali si autá. "Ich oprávnenosť preverí kontrola," avizuje podpredseda Úradu pre verejné obstarávnie Rudolf Kulman.
Pochybnosti sa objavili aj v prípade Banskej Bystrice. Aliancia Fair-Play upozornila na zmluvy s neobmedzenou platnosťou, ktoré mesto podpísalo s firmami, v ktorých figurujú poslanci tamojšieho zastupiteľstva. V priebehu troch rokov im mesto vyplatilo takmer 200 miliónov korún. Viceprimátor Banskej Bystrice Márius Mika (KDH) sa kritike bráni. Mesto podľa neho nemá žiadne zákazky a zmluvy urobené bez výberového konania. Kulman ale pripomína: poslanci síce neporušili zákon, ich postup sa mu však zdá byť neetický. Spolupracovník Aliancie Ivan Rončák upozorňuje na možné riziká. "Poslanci môžu využívať nielen nadštandardný vzťah k úradu, ale aj informácie, ku ktorým sa vďaka svojej funkcii dostali." Veľkú časť spomínaných zákazok získali subjetky poslancov Milana Smäda (klub ľavicových poslancov) a Igora Cmarka (Smer). Zverejnenie tejto informácie už stálo Cmarka členstvo v strane. Obaja poslanci sa bránia - zákazky sme získali verejnou súťažou. Cmarko, ktorého firma Iceko-Onyx zabezpečuje pre mesto zber a likvidáciu odpadov zdôrazňuje: "Nemám právo ani možnosť ovplyvniť výsledok výberového konania, ani cenu." Smädo tvrdí, že zákazky od mesta získaval ešte skôr ako sa stal členom zastupiteľstva. V budúcnosti už kandidovať nechce. "Nie som na to odkázaný. Poslancami nech sú bezdomovci, učitelia druhého stupňa a lekári."

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 16:05