StoryEditor

Známa ulica v centre Bratislavy prešla rekonštrukciou. Pozrite si, ako vyzerá

10.04.2019, 12:00
Autor:
TASRTASR
Na ceste bude pozdĺžne parkovanie. Od Floriánskeho námestia po Vazovovu bude ulica jednosmerná.

Vydláždené chodníky, segregovaná cyklotrasa, nový povrch cesty, viac zelene či oslobodené stromy od betónu. To priniesla rekonštrukcia časti Blumentálskej ulice v Bratislave od Floriánskeho námestia po Vazovovu.

V týchto dňoch ju dokončili a odovzdávajú ju do užívania. Práce sa podarilo ukončiť načas, hoci boli od konca januára pre pripomienky a návrhy obyvateľov dočasne pozastavené.

"Dodávateľ ukončil práce presne na deň a v limite, ktorý bol dohodnutý, a ešte s určitými finančnými úľavami," povedala starostka bratislavského Starého Mesta Zuzana Aufrichtová.

Rôznorodé názory

Počas prác bolo podľa jej slov potrebné zosúladiť požiadavky obyvateľov s právnymi požiadavkami. "Museli sme dostať do súladu nálady ľudí, ktorí projekt vnímali negatívne, a nálady ľudí, korí ho vnímali veľmi pozitívne," podotkla starostka.

Na ceste bude pozdĺžne parkovanie. Od Floriánskeho námestia po Vazovovu bude ulica jednosmerná. V pláne je aj pokračovať v rekonštrukcii až po Legionársku ulicu.

Projekt rekonštrukcie Blumentálskej ulice bol od začiatku sprevádzaný rôznorodými názormi na riešenie predmetnej ulice a verejného priestranstva. Obyvatelia na Blumentálskej ulici najviac kritizovali fakt, že nevedia, ako a prečo bude ich ulica rekonštruovaná.

Vyjadrovali obavu zo straty parkovacích miest vrátane parkovacích miest pre invalidov. To malo za následok pretrvávajúci otvorený konflikt viacerých strán verejnosti.

Tak skupiny zastupujúcej znižovanie zaťažovania verejného priestoru automobilovou dopravou a jej nahrádzanie cyklodopravou, ako aj obyvateľov dotknutej ulice s ich záujmami vo veci dostupnosti parkovania.

Pôjde sa podľa pôvodného plánu

Koncom januára sa v tejto veci konalo verejné stretnutie dotknutých strán. Na základe pripomienok a návrhov obyvateľov starostka dočasne pozastavila stavebné práce.

Poslanci na februárovom zasadnutí rozhodovali o tom, či sa bude pokračovať v rekonštrukcii podľa pôvodnej projektovej dokumentácie alebo budú práce prerušené do zabezpečenia komplexnej projektovej dokumentácie.

Staromestskí miestni poslanci napokon rozhodli, že obnova časti Blumentálskej bude pokračovať podľa pôvodného plánu a dokončí sa podľa pôvodnej projektovej dokumentácie.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 09:35