TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Kiska tvrdí, že Klaus berie 70-tisíc za prednášku. Je to nezmysel, tvrdí jeho hovorca

08.04.2019, 20:57
Kiska doplnil, že potom čo si politik vybuduje svoje meno, nie je problém dosiahnuť za prednášky takto vysoké odmeny.

Slovenský prezident Andrej Kiska uviedol v nedeľu v rozhovore pre slovenskú televíziu Markíza, že exprezident Václav Klaus dostáva za prednášku až 70-tisíc eur. Podľa hovorcu Klausovho inštitútu je však suma veľa premrštená a odmeny sú rádovo nižšie.

"Za jednu prednášku prezidenta Klausa sa myslím účtuje 60 alebo 70-tisíc eur," povedal v nedeľu v relácii Na telo prezident Andrej Kiska.

Kiska doplnil, že potom čo si politik vybuduje svoje meno, nie je problém dosiahnuť za prednášky takto vysoké odmeny.

"Vy ste hovoril, že bolo úplne v poriadku, že ste cez KTAG účtoval svoju kampaň, pretože ste popularizoval svoje meno, čo malo v budúcnosti priniesť firme výnosy na základe toho, že by ste prednášal a vydával knižky," povedal v nedeľu prezidentovi Kiska moderátor relácie, Michal Kovačič.

Kiska celú kauzu s KTAG označil za špinavú politickú hru a argumentoval tým, že vďaka prednáškam je skutočne možné dôjsť ku slušnému zisku. Odvolával sa práve na bývalého českého prezidenta Václava Klausa.

Provízia pre Kisku

"Keby pánovi Klausovi chcel pán prezident Kiska dohodiť nejakú takú prednášku, určite by sme mu dali províziu," hovorí nadnesene tlačový hovorca Inštitútu Václava Klausa Petr Macinka s vysvetlením, že uvedená suma je veľa premrštená.

"Šesťdesiat, ani sedemdesiat tisíc eur naozaj pán Klaus v živote za žiadnu svoju prednášku nedostal," uviedol vec na pravú mieru Macinka.

Bývalý český prezident prednáša pravidelne doma i v zahraničí. Ide o vystúpenie na vysokých školách, odborné prednášky, alebo politické prejavy.

Odmeny sú nižšie

Niektoré vystúpenia sú skutočne tiež finančne ohodnotené. Je to prax, ktorá je v odbore bežná. Podľa Macinka sú však odmeny rádovo nižšie.

Odmena pre Klausa sa podľa hovorcu odvíja predovšetkým od povahy konferencie, na ktorej bývalý prezident prednáša. Závisí aj od toho, v ktorej krajine sa konferencia koná a aké sú miestne zvyklosti. Konkrétne sumy uviesť nechcel.

Tlačové oddelenie slovenského prezidenta vysvetlilo, že Kiska vychádzal z informácií z otvorených zdrojov a odkázalo na článok Blesku z roku 2016, ktorý informáciu prevzal od Aktuálně.cz.

Článok vychádzal z cenníkov špecializovaných agentúr, ktoré sprostredkúvajú rečníkov. V súčasnej dobe cena, za akú agentúry Klausove prednášky ponúkajú, na ich webových stránkach nie je verejne dostupná.

Kauza KTAG skončila zaplatením dlhu

Vyšetrovanie spoločnosti KTAG súvisí s tým, že firma účtovala do nákladov výdavky na Kiskovu propagáciu pred prezidentskými voľbami v roku 2014.

Kiska, ktorý bol pred zložením prezidentského sľubu aj konateľom KTAG, skôr povedal, že v daňovej kauze bude po skončení mandátu prezidenta zrejme obvinený aj on sám. Kiska skončí funkčné obdobie v polovici júna, o znovuzvolenie sa už neuchádzal.

Pochybenie KTAG v minulosti preverovala polícia, ktorá však vyšetrovanie ukončila s odôvodnením, že trestnosť činu zanikla.

Slovenský trestný zákonník totiž umožňuje pri niektorých daňových deliktoch dodatočne zaplatiť daň aj počas policajného vyšetrovania bez toho, aby vinníkovi hrozilo stíhanie, čo KTAG urobila.

Obnoviť vyšetrovanie daňového deliktu KTAG polícii predvlani nariadila prokuratúra. Podľa Kisku dvaja vyšetrovatelia v kauze trestný čin nezistili, urobil tak v poradí až tretí policajt, ​​ktorý sa kauzou zaoberal.

01 - Modified: 2024-04-04 17:54:03 - Feat.: - Title: Kauzy exprezidentov: Gašparovič odmietal vymenovať generálneho prokurátora, Kisku dobehli daňové podvody 02 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostáva im vysoké postavenie, ochranka aj doživotná renta. Ako si žijú exprezidenti? 03 - Modified: 2024-04-03 12:46:40 - Feat.: - Title: Analytik Mislovič pre HN: Nižšia účasť by pomohla Ivanovi Korčokovi. Peter Pellegrini má širšiu bázu voličov 04 - Modified: 2024-03-25 08:05:07 - Feat.: - Title: Exprezidenti o voľbách: Kiska vyzdvihuje vysokú účasť, Gašparovič chce, aby Pellegrinimu pomohol Fico 05 - Modified: 2024-03-22 11:12:31 - Feat.: - Title: Schuster v nej hostil excelencie, Gašparoviča trápila pleseň. Exprezidenti spomínajú na vilu na Slavíne
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 00:18