StoryEditor

Nikto tu z nás nebude robiť hlupákov, tvrdí Danko o zmluve s USA

06.04.2019, 14:02
Autor:
lmlmTASRTASR
Šéf SNS tvrdí, že na základe predloženej zmluvy by Slovensko za pár miliónov eur prišlo o letiská.

Šéf SNS Andrej Danko dúfa, že minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák vyrokuje v USA také podmienky novej zmluvy, ktoré neohrozia suverenitu Slovenska. Vyhlásil to vo svojom stanovisku.

Danko dodal, že návrh zmluvy spolupráce s Američanmi, ktorú už malo Slovensko na stole, totiž upravovalo podmienky prítomnosti a činnosť Ozbrojených síl USA na našom území.

Danko: Nikto tu z nás nebude robiť hlupákov

Som veľmi rád, že minister Gajdoš upozornil ministra Lajčáka na riziká tejto zmluvy. Ak by totiž mala platiť tá preambula zmluvy, o ktorej rokoval pán Lajčák s USA, a Slováci by sa o tom dozvedeli, tak by museli okolo Ministerstva zahraničných vecí postaviť vysoký plot,” kritizoval Danko.

Šéf SNS tvrdí, že na základe predloženej zmluvy by Slovensko za pár miliónov eur prišlo o letiská. "Nikto tu ale z nás hlupákov robiť nebude. Neexistuje totiž toľko peňazí na to, aby sme zapredali našu suverenitu," odkázal Danko.

Minister Lajčák aktuálne rokuje o novej zmluve s USA. "Stále však budeme trvať na tom, že v novej zmluve nesmie byť ani slovo o dočasnej, a ani trvalej prítomnosti Ozbrojených síl USA,” doplnil šéf národniarov.

Lajčák: Nestrašme imaginárnymi hrozbami

Šéf slovenskej diplomacie rokoval vo Washingtone o tejto téme s poradcom amerického prezidenta Donalda Trumpa pre národnú bezpečnosť Johnom Boltonom a s námestníkom ministra zahraničných vecí USA Johnom Sullivanom.

"Mimochodom — práve dnes (vo štvrtok) Maďarsko podpísalo túto dohodu so Spojenými štátmi, takže predpokladám, že v najbližších dňoch sa text tejto dohody dostane aj na Slovensko a budú sa môcť naši ľudia naň pozrieť," povedal Lajčák. Minister verí, že sa tým skončí vymyslené strašenie ohrozením našej suverenity.

"Namiesto toho, aby sme strašili nejakými imaginárnymi hrozbami, ktoré neexistujú, bude dobré sa pozrieť na tento text a uvedomiť si, že keď Maďarsko takú dohodu podpísalo alebo ju považuje za dobrú pre seba, tak asi nebude zlá pre Slovensko," povedal Lajčák.

Minister sa počas pracovnej návštevy vo Washingtone zúčastnil na viacerých podujatiach venovaných predovšetkým Severoatlantickej aliancii (NATO) a 70. výročiu jej založenia, ale aj predsedníctvu Slovenska v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

01 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 02 - Modified: 2024-04-17 21:24:54 - Feat.: - Title: Prieťahy republikánov v schvaľovaní pomoci Ukrajine sú neospravedlniteľné, tvrdí americká ministerka 03 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby 04 - Modified: 2024-04-17 20:22:13 - Feat.: - Title: Akcie v USA kvôli neistote okolo úrokov a výsledkom klesli, dolár oslabil 05 - Modified: 2024-04-17 19:31:01 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov by mohla o pomoci Ukrajine hlasovať najskôr v sobotu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 07:52