StoryEditor

Bugár vysvetľoval, prečo jeho poslanci nevedeli, o čom hlasovali

05.04.2019, 10:55
Autor:
klkl
Zákon zakazuje prehranie alebo zaspievanie hymny iného štátu na verejných podujatiach, ak na podujatí nie je prítomná oficiálna delegácia daného štátu.

Predseda koaličného Mosta-Híd na tlačovej konferencii hovoril o novele zákona o štátnych symboloch, ktorú schválil parlament. Táto novela okrem iného zakazuje spievať a hrať hymny iných štátov, pokiaľ tam nie je prítomná aj oficiálna delegácia. 

​Predkladateľmi boli poslanci SNS, Dušan Tittel dokonca naznačil, že je namierený aj proti futbalovému klubu z Dunajskej Stredy. "Nepovažujem za správne, že slovenská hymna sa pred zápasom v Dunajskej Strede nehrá, ale maďarská sa hrá alebo dokonca spieva,“ hovorí pre aktuality.sk Tittel.

Bugár na tlačovej konferencii povedal, že sa stala chyba a nikto si v zákone túto zmenu nevšimol. "Musím povedať, že sa tam dostalo jedno ustanovenie, ktoré nepatrí do Európy, hlavne nie, keď píšeme 21. storočie. Zároveň musím povedať, že to nezbadalo 108 poslancov," povedal Bugár. 

Podľa neho sa však dá ešte situácia vyriešiť. "Stala sa chyba, zákon ale nie je platný. Dovtedy máme možnosť riešiť tento problém," povedal Bugár. Zákon by mal podľa neho vstúpiť do platnosti 15. mája.

Bugár celú situáciu vysvetľoval aj tým, že poslanci Most-Híd majú podelené sektory, kde si sledujú novely zákonov a upozorňujú na ne kolegov. Toto spadalo pod výbor pre kultúru a médiá, ktorý má riešiť samotný Bugár. Tvrdí však, že bol však práceneschopný a tak si chybu sám nemohol všimnúť.

Šéf najmenšej koaličnej strany hovoril o situácii aj s prezidentom Andrejom Kiskom, ktorý podľa neho zákon vráti do parlamentu. "15. mája by mal vstúpiť tento zákon do platnosti, 9. mája začína schôdza, prezidentom schválené zákony vždy prerokujeme medzi prvými a bude upravený," povedal Bugár.

Ako uviedol, na tejto veci je už aj dohoda medzi koaličnými stranami a teda toto ustanovenie zo zákona vypadne. "Nikto nemôže byť potrestaní za to, že spieva hymnu iného štátu," uzavrel Bugár. 

Prezidentská kancelária v reakcii na celú situáciu kritizovala poslancov, že by si mali pozornejšie čítať zákony, ktoré schvaľujú. 

Prezident zároveň pripúšťa, že zákon nepodpíše. "Nielen predseda Most - Híd, ale aj predstavitelia iných koaličných strán sa na prezidenta obrátili, aby zákon o štátnych symboloch vrátil. Prezident svoje rozhodnutie oznámi v priebehu budúceho týždňa," píše sa v stanovisku prezidentského paláca. 

01 - Modified: 2022-05-06 07:49:08 - Feat.: - Title: Bugár: Kajúcnici si niekedy vymýšľajú, na Finančnú správu som nechcel dosadiť žiadnych ľudí 02 - Modified: 2022-05-05 15:19:39 - Feat.: - Title: Bugár: Kajúcnici si niekedy vymýšľajú, na Finančnú správu som nechcel dosadiť žiadnych ľudí 03 - Modified: 2022-05-03 11:26:50 - Feat.: - Title: Bugár vystupuje zo strany Aliancia. SMK chce vytlačiť Most-Híd a Spolupatričnosť, tvrdí exminister Sólymos 04 - Modified: 2022-04-04 14:57:53 - Feat.: - Title: Bugár po voľbách v Maďarsku pre HN: Môžete hocičo vytiahnuť na Fica, ale nikdy neurobil to čo Orbán 05 - Modified: 2021-11-07 09:22:56 - Feat.: - Title: Bugár o Aliancii: „Majú veľké egá a zatiaľ na stôl nič nepoložili.“ Čísla však naznačujú návrat do parlamentu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 10:25