StoryEditor

O kom bude rozhodovať prezident? Profily zvolených kandidátov na ústavných sudcov

04.04.2019, 18:31
Autor:
TASRTASR
Pozrite si profily Miloša Maďara a Pavla Malicha.

Národná rada zvolila vo štvrtok dvoch kandidátov na ústavných sudcov, ktorých ponúkne prezidentovi Andrejovi Kiskovi. Poslanci v tajnej voľbe zvolili Miloša Maďara a Pavla Malicha.

Pavol Malich

TASR - Jakub Kotian

Pod kandidatúru JUDr. Pavla Malicha sa podpísala Právnická fakulta Univerzity Komenského (UK) v Bratislave, Slovenská advokátska komora (SAK) a predsedníčka Súdnej rady Slovenskej republiky (SR) JUDr. Lenka Praženková.

Pavol Malich sa narodil 17. júna 1962 v Žiline. Je absolventom bratislavskej Právnickej fakulty UK (1982 - 1986). Titul JUDr. získal v roku 1987. Svoju právnickú kariéru odštartoval v rokoch 1986 - 1988 ako justičný čakateľ na Mestskom súde Bratislava (dnes Krajský súd v Bratislave).

V období rokov 1989 - 1992 pôsobil ako samosudca a predseda senátu Obvodného súdu Bratislava I. V rokoch 1992 - 1996 bol samosudcom a predsedom senátu Mestského súdu Bratislava. Do zoznamu advokátov Slovenskej advokátskej komory bol ako advokát zapísaný v roku 1997. V zozname správcov na Krajskom súde v Bratislave bol vedený v rokoch 1997 - 2006 ako správca konkurznej podstaty.

Advokátska kancelária JUDr. Pavla Malicha bola založená v roku 1997. Poskytuje právne služby nielen v rámci blízkeho regiónu, ale na území celej Slovenskej republiky. Právnu pomoc poskytuje aj klientom z Francúzska, Nemecka, Rakúska, Švajčiarska, USA a Kanady. Právne poradenstvo a služby s ním súvisiace poskytuje v anglickom, nemeckom, francúzskom a maďarskom jazyku.

Pavol Malich disponuje skúsenosťami v oblasti právneho poradenstva v občianskom, obchodnom a správnom práve a tiež v práve duševného vlastníctva. Zúčastnil sa na mnohých zahraničných stážach. Bol členom legislatívnych komisií, podieľal sa na príprave zmien Občianskeho zákonníka a zákona o konkurzoch. V rokoch 2013 až 2015 bol členom rekodifikačnej komisie pre Civilný sporový a mimosporový poriadok a Správny súdny poriadok.

Malich patrí medzi zakladajúcich členov Združenia sudcov Slovenska, najväčšej stavovskej organizácie, ktorá združuje sudcov a presadzuje v justícii ich záujmy. Pri Slovenskom futbalovom zväze bol rozhodcom stáleho rozhodcovského súdu a je vedený ako člen odvolacej komisie.

O funkciu sudcu Ústavného súdu SR sa už raz pokúšal. V roku 2014 ho do Košíc navrhol predseda Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Ján Figeľ. Kandidoval tiež v prechádzajúcej voľbe.
Ako Pavol Malich uviedol na vypočutí v parlamentnom ústavnoprávnom výbore, na Ústavnom súde SR by nekládol prílišný dôraz na právny formalizmus. Na spory by sa chcel pozerať menej dogmaticky a hľadal by v nich "normálny ľudský rozmer".

V dvoch hlasovaniach 12. a 14. februára nebol zvolený ani jeden z kandidátov. Do ďalšej voľby sa prihlásilo 29 uchádzačov. Na ÚS SR sú momentálne len štyria z 13 ústavných sudcov. Poslanci majú zvoliť 18 kandidátov, z nich má prezident SR vybrať deväť nových ústavných sudcov. V stredu 3. apríla boli zvolení zatiaľ šiesti kandidáti, vo štvrtok 4. apríla ďalší dvaja.

Miloš Maďar

TASR - Jakub Kotian

JUDr. Miloša Maďara, PhD. LLM. navrhla za kandidáta ústavného sudcu jeho domovská Univerzita Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici.

Miloš Maďar sa narodil 12. septembra 1978 v Žiline. V roku 2002 úspešne ukončil vysokoškolské štúdium na Právnickej fakulte Univerzity Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici.

Po ukončení štúdia začal od 16. septembra 2002 do 1. júna 2015 pôsobiť na Právnickej fakulte UMB v Banskej Bystrici na pracovnej pozícii asistent, neskôr na pozícii odborný asistent. Na fakultu sa opäť vrátil 1. mája 2016 a je odborným asistentom na Katedre trestného práva, kriminológie, kriminalistiky a forezných disciplín.

V rámci svojho pracovného zaradenia je zodpovedný najmä za vedenie seminárnych cvičení a prednášok z predmetov Trestné právo, Trestné právo hmotné, Trestné právo procesné, Aktuálne otázky trestného práva a Justičná spolupráca v trestných veciach, pre študentov dennej aj externej formy štúdia.

Titul JUDr. získal v roku 2003. V roku 2005 s vyznamenaním absolvoval advokátske skúšky a od 1. januára 2006 je zapísaný do zoznamu advokátov Slovenskej advokátskej komory. Doktorandské štúdium absolvoval na Právnickej fakulte Trnavskej univerzity v Trnave, kde 27. októbra 2010, po úspešnej obhajobe dizertačnej práce, získal v odbore trestné právo titul philosophiae doctor (PhD.).

V septembri 2013 úspešným zavŕšením štúdia na Nottingham Trend University v Spojenom kráľovstve získal akademický titul Master of Laws (LLM.).

Predmetom činnosti advokátskej kancelárie MAĎAR & Partners, s. r. o., ktorá funguje od roku 2011 a kde je jediným spoločníkom a vedúcim advokátom, je kvalifikované a profesionálne poskytovanie právnych služieb fyzickým a právnickým osobám vo vybraných oblastiach práva v slovenskom, českom a anglickom jazyku.

Pôsobil ako zástupca vedúceho vedeckého projektu s názvom Integrácia a unifikácia práva Európskej únie v oblasti trestného zákonodarstva udeleného Právnickej fakulte UMB v Banskej Bystrici Vedeckou grantovou agentúrou Ministerstva školstva SR a Slovenskej akadémie vied.

Je autorom viacerých odborných a vedeckých prác so zameraním najmä na problematiku obhajoby v trestnom konaní a problematiku domáceho násilia.

V roku 2008 pôsobil ako externý konzultant Ústavného súdu Slovenskej republiky v agende trestného práva. Išlo však o jediný prípad, ku ktorému si ho zavolal sudca Sergej Kohút.

"Celý svoj právnický život vykonávam v zdravej symbióze dve právnické povolania - advokátsku a pedagogickú činnosť. Ak si kladieme otázku, či advokát v kombinácii s akademikom je vhodný kandidát, ja si myslím, že áno," povedal Miloš Maďar na vypočutí pred poslancami Ústavnoprávneho výboru NR SR.

Miloš Maďar sa o post sudcu ÚS SR uchádzal aj v predošlej voľbe, v dvoch hlasovaniach 12. a 14. februára však nebol ani jeden z kandidátov zvolený. Do ďalšej voľby sa prihlásilo 29 uchádzačov, väčšina z nich kandidovala opätovne, piati sa prihlásili do voľby prvý raz. Na ÚS SR sú momentálne len štyria z 13 ústavných sudcov. Poslanci majú zvoliť 18 kandidátov, z nich má prezident SR vybrať deväť nových ústavných sudcov. V stredu 3. apríla boli zvolení zatiaľ šiesti kandidáti, vo štvrtok 4. apríla ďalší dvaja.

01 - Modified: 2024-04-17 12:31:12 - Feat.: - Title: Ústavný súd posúdi ústavnosť častí zákonov týkajúcich sa manželstva 02 - Modified: 2024-04-10 07:27:53 - Feat.: - Title: Ústavnoprávny výbor začal vypočúvať kandidátov na sudcu Ústavného súdu 03 - Modified: 2024-04-09 13:20:32 - Feat.: - Title: Výbor vypočuje kandidátov na sudcu Ústavného súdu v stredu a vo štvrtok 04 - Modified: 2024-04-05 11:51:49 - Feat.: - Title: Kolíková poukázala na dôležitosť vypočúvania kandidátov na sudcu Ústavného súdu 05 - Modified: 2024-04-04 10:49:36 - Feat.: - Title: Parlamentný výbor vypočuje kandidátov na sudcu Ústavného súdu v utorok a stredu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 11:18