Maďarskí fanúšikoviaReuters
StoryEditor

Dankova strana obmedzila púšťanie a spievanie maďarskej hymny. Jobbik žiada zmraziť vzťahy

04.04.2019, 17:50
Autor:
lmlmTASRTASR
Zákon zakazuje prehranie alebo zaspievanie hymny iného štátu na verejných podujatiach, ak na podujatí nie je prítomná oficiálna delegácia daného štátu.

Novela zákona Dankovej SNS o štátnych symboloch vyvolala pobúrenie u niektorých politikov. Zákon schválila koalícia s podporou OĽaNO, ĽSNS či Sme Rodina.

Zákon zakazuje prehranie alebo zaspievanie hymny iného štátu na verejných podujatiach, ak na podujatí nie je prítomná oficiálna delegácia daného štátu.

Za novelu hlasovali aj šiesti poslanci Most-Híd

Jedným z predkladateľov novely je aj bývalý futbalový reprezentant a poslanec SNS Dušan Tittel. "Nepovažujem za správne, že slovenská hymna sa pred zápasom v Dunajskej Strede nehrá, ale maďarská sa hrá alebo dokonca spieva,“ hovorí pre aktuality.sk Tittel.

Tento krok vyvolal pobúrenie najmä v radoch maďarskej menšiny. Maďarská hymna sa totiž púšťa nielen pri športových podujatiach, ale aj na začiatku školského roka či na omšiach.

"Podľa sčítania obyvateľstva v roku 2011 žije na Slovensku 458 467 občanov maďarskej národnosti, ktorých toto opatrenie vážne obmedzuje v kultúrnom vyžití, pretože neodmysliteľnou súčasťou ich identity je práve maďarská Hymna už od roku 1823. Preto SMK v tejto súvislosti iniciuje petíciu, ktorej cieľom je nie len to, aby sa zrušilo nariadenie o zákaze, ale aby zákonom bolo garantované používanie národných symbolov, ktoré sú občanom patriacim k národnostným menšinám blízke, ktoré upevňujú ich identitu," píše sa v stanovisku SMK.

Strana sa dokonca obrátila listom na prezidenta Andreja Kisku, aby zákon nepodpísal a vrátil späť na opätovné prerokovanie do parlamentu. SMK vyzýva šiestich poslancov Most-Híd, ktorý hlasovali za, aby sa vzdali poslaneckého mandátu. Sú to Ladislav Balódi, Tibor Bastrnák , Elemér Jakab, Irén Sárközy, Štefan Vavrek a Péter Vörös.

Zsolt Simon varuje

Podľa nezaradeného poslanca Zsolta Simona toto opatrenie "hneď vyvolalo medzinárodné napätie medzi Slovenskom a Maďarskom". Tvrdí, že z maďarskej strany sa ozývajú požiadavky, aby Maďarsko prerušilo styky so Slovenskom. "Obávam sa, že by niekoho mohlo napadnúť aj to, aby sa prijalo recipročné opatrenie a zakáže sa spievanie slovenskej hymny slovenskej menšine na území Maďarska," povedal na tlačovej konferencii Simon. Spomínanými hlasmi z Maďarska je podľa Simona strana Jobbik.

Jobbik žiada zmraziť vzťahy so Slovenskom

Poslanec Jobbiku János Bencsik, ktorý je šéfom pracovnej skupiny národnej politiky, označil za poburujúce a neprijateľné rozhodnutie slovenského parlamentu z 27. marca, v zmysle ktorého je zakázané hranie a spievanie hymny cudzích krajín, ak sa na podujatí nezúčastňuje oficiálna delegácia danej krajiny.

Opozičný politik ostro kritizoval vládu premiéra Viktora Orbána za to, že podobné kroky na potlačenie práv Maďarov žijúcich na Slovensku nechala bez odozvy. Bencsik pripomenul, že Orbán vlani po letnom stretnutí so slovenským premiérom "prakticky do neba vychválil opatrenia Slovenska v oblasti starostlivosti o menšiny".

01 - Modified: 2024-04-25 12:08:24 - Feat.: - Title: Europoslanci v uznesení vyjadrili obavy o stav demokracie v Maďarsku 02 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Tabuľka cien potravín: veľké porovnanie desiatky potravín produktov, polovica z nich zlacnela (prehľad) 03 - Modified: 2024-04-25 15:16:59 - Feat.: - Title: Nový návrh SNS: mimovládky majú od stola rušiť úradníci 04 - Modified: 2024-04-24 14:11:22 - Feat.: - Title: PS kritizuje zákon o telerozhlase, hovorí o účelových zmenách 05 - Modified: 2024-04-24 12:53:13 - Feat.: - Title: V RTVS má rapídne pribudnúť reklama. Nebudú sa prerušovať filmy, ubezpečuje Michelko
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 00:01