StoryEditor

Fico reaguje na Bugára: Nerozumiem tomu. Časť dohody, ktorá sa týkala Mosta, bola splnená na sto percent

04.04.2019, 14:15
Autor:
TASRTASR
Šéf Smeru zopakoval, že v ďalšom kole volieb kandidátov na sudcov Ústavného súdu nebude kandidovať.

Vo štvrtkovej opakovanej voľbe sa má dokončiť koaličná dohoda. Povedal to predseda strany Smer-SD Robert Fico na štvrtkovej tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) SR.

Fico nebude kandidovať

Šéf Smeru zopakoval, že v ďalšom kole volieb kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR nebude kandidovať. "Dnes o piatej hodine večer bude tajná voľba, iná nemôže byť, pretože sa opakuje to, čo bolo včera. A je dohoda o tom, že dokončíme realizáciu dohody, ktorá bola prijatá včera na Koaličnej rade," povedal Fico.

Podľa jeho názoru nie je šanca zvoliť 18 kandidátov naraz. Pripúšťa preto tretie kolo voľby. "Toto tretie kolo by sa mohlo uskutočniť na májovej schôdzi, teda 9. mája," doplnil Fico. Či budú do tretice voliť kandidátov tajným hlasovaním, je podľa neho otázkou ďalšej dohody.

Bugárovo podozrenie

Šéf Most-Híd Béla Bugár v parlamente vyjadril podozrenie, že niektorí koaliční poslanci dohodu nedodržali a chceli ju blokovať. Pokiaľ sa to potvrdí, Bugár bude výlučne za verejné hlasovanie.

"Včera došlo k dohode, že ôsmi kandidáti by mali dostať pozitívne hlasy. Aj na základe toho, ako som videl čísla a že dvaja neboli zvolení, mám podozrenie, že niektorí asi boli rozhodnutí blokovať voľbu kandidátov, a to potom vyvoláva minimálne vo mne nedôveru," uviedol Bugár.

Fico nerozumie vyjadreniam Most-Híd

Fico povedal, že nie úplne rozumie týmto vyjadreniam, ktoré naznačujú, že koaličná dohoda vo voľbe dodržaná nebola. "Časť dohody, ktorá sa týkala Mosta-Híd v súvislosti s voľbou kandidátov, bola splnená včera na 100 percent," tvrdí s tým, že vo štvrtkovej voľbe to dokončia. Poprel, že by mal Smer-SD zámer voľbu blokovať.

Šiestich kandidátov zvolili poslanci v stredu (3. 4.) v tajnom hlasovaní. Keďže nevybrali potrebný počet kandidátov, vo štvrtok podvečer sa uskutoční opakovaná voľba. Postúpili do nej všetci nezvolení kandidáti.

Prezident Andrej Kiska uviedol, že si poslanci opäť nesplnili svoju úlohu, nezvolili 18 kandidátov. Svoje ďalšie kroky povie čoskoro. Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) verí, že prezident čo najskôr sudcov vymenuje tak, aby bol Ústavný súd SR opäť funkčný.

01 - Modified: 2024-04-13 15:44:19 - Feat.: - Title: "Fico tomu nerozumie." SaS je skeptická voči vyjadreniam premiéra o znižovaní počtu štátnych úradníkov 02 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú 03 - Modified: 2024-04-13 12:20:01 - Feat.: - Title: Fico chce naštartovať slovenskú ekonomiku. Zdrojom konsolidácie je aj prezamestnanosť v štátnej správe, tvrdí 04 - Modified: 2024-04-13 11:28:35 - Feat.: - Title: Nezdieľame názor Fica o poste šéfa Národnej rady, platí koaličná zmluva, znie z Hlasu 05 - Modified: 2024-04-13 10:57:13 - Feat.: - Title: hn
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 22:21