StoryEditor

Roztržka v parlamente. Danko vykázal Poliačika, chce ho disciplinárne stíhať

03.04.2019, 13:33
Konflikt sa medzi politikmi rozhorel už v utorok, a to v súvislosti so zrušením osobitného odvodu pre reťazce.

V parlamente došlo k ostrej slovnej roztržke. Predseda parlamentu Andrej Danko vykázal z rokovania poslanca a člena Progresívneho Slovenska Martina Poliačika a pohrozil mu disciplinárnym konaním.

Kameňom úrazu sa stal Dankova legislatívna novela o osobitnom odvode pre obchodné reťazce, ktorá si nedávno vyslúžila stopku aj Európskej komisie. Tá sa stala predmetom konfliktu medzi Poliačikom a šéfom parlamentu už v utorok a vystupňovala sa dnes.

Danko včera totiž oznámil, že po tom, ako Európska komisia rozhodla o pozastavení osobitného odvodu pre reťazce, predloží návrh na zrušenie tohto opatrenia, ktoré je z dielne jeho poslancov a sám ho pôvodne presadzoval. Na súčasnej schôdzi však už takýto návrh je, predložil ho práve Poliačik s poslancom Jozefom Mihálom zo Spolu. 

Mihálov stranícky šéf Miroslav Beblavý na Facebooku tvrdí, že Danko dal návrh Poliačika a Mihála odložiť a "do bodky ho medzitým skopíroval." 

Vykázaný Poliačik

Konflikt sa medzi Dankom a Poliačikom rozhorel už počas včerajšieho rokovania, a to v súvislosti s Dankovým zrušeným zákonom o dani z jedla. Šéf parlamentu presunul bod o zrušení kontroverzného odvodu na koniec schôdze. Dankove kroky včera Poliačik skritizoval. "Priznajte si, že ste urobili blbosť a zdvihli ceny potravín," povedal a dodal, že "takto sa správa len obyčajný chrapúň."

Dnes Poliačik pristúpil k rečníckemu pultu so slovami na adresu šéfa národniarov, že verí, že ide o dosluhujúceho predsedu parlamentu. Na to ho šéf národniarov upozornil a pohrozil vykázaním z rokovacej sály, čo sa nakoniec aj stalo.

Poliačik: Keď niekto smrdí ako pes

"Len som včera povedal, že zobrať zákon bez súhlasu predkladateľov a presunúť ho na koniec schôdze je chrapúnstvo a povedal som, že takýmto spôsobom sa správe len chrapúň. Nenazval som predsedu parlamentu chrapúňom," vysvetľoval exsaskár po vykázaní z rokovacej sály novinárom.

Tvrdí, že vykázaním zo sály mu znemožnil vystúpiť v rozprave k zákonu, ktorý mu "predseda parlamentu ukradol". "Toto považujem za zneužitie právomocí," dodal s tým, že si ešte pozrie rokovací poriadok a zváži podanie trestného oznámenia.

Poliačik tvrdí, že si ctí rokovací poriadok a v momente, ako ho Danko vykázal zo siene, odišiel. Odmieta však rešpektovať človeka, ktorý podľa jeho slov kradne cudzie zákony a nespráva sa v súlade s poslaneckou morálkou. "Odmietam takú prax, aby niekto porušoval pravidlá, robil si, čo chcel, a aby sme mu nemohli povedať, že hádam už čoskoro na svojej stoličke skončí," dodal.

Danka ospravedlnenie obmäkčí

Po roztržke v parlamentnej sále predstúpil pred médiá aj Danko. "Povedal som pánovi Poliačikovi, že raz, keď bude v mojej pozícii, tak sa snáď nedožije toho, že mu budú hovoriť poslanci, že je chrapúň," povedal na margo šarvátky politik a avizoval, že na poslanca podá podnet na disciplinárne stíhanie.

"Napriek tomu, ako sa bojuje o politické body a akékoľvek emócie máme, tak si nemyslím, že takéto slová patria na pôdu Národnej rady. Ak sa mi dovtedy ospravedlní, som pripravení disciplinárne nekonať," povedal šéf parlamentu.

01 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 02 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky 03 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 04 - Modified: 2024-04-18 07:17:07 - Feat.: - Title: Poslanci začali rokovanie návrhom na zmeny v zložení výborov 05 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 06:01