StoryEditor

Dankov rázny krok riešila vláda. Odobrila zrušenie odvodu pre reťazce

03.04.2019, 11:05
Autor:
TASRTASR
Dôvodom návrhu na skrátené legislatívne konanie je ohrozenie potravinovej bezpečnosti Slovenska.

Zákon o osobitnom odvode obchodných reťazcov bude zrušený. Vyplýva to z návrhu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR na skrátené legislatívne konanie, ktorý v stredu odobril na svojom zasadaní vládny kabinet.

Návrh predkladá ministerstvo v nadväznosti na predbežné opatrenie Európskej komisie (EK) o pozastavení účinnosti zákona o osobitnom odvode obchodných reťazcov. Dôvodom návrhu na skrátené legislatívne konanie je podľa MPRV ohrozenie potravinovej bezpečnosti Slovenskej republiky.

​"Ak by ostal citovaný zákon platný aj napriek tomu, že jeho účinnosť bola pozastavená predbežným opatrením EK, právna istota poľnohospodárskych a potravinárskych podnikov by mohla byť ohrozená v dôsledku toho, že pri vyhodnocovaní svojich prevádzkových a investičných možností by si neboli isté, do akej miery, respektíve či vôbec, môžu počítať s podporou od štátu v nadväznosti na prerozdelenie časti odvodov od obchodných reťazcov, čo by mohlo viesť k narušeniu ich finančnej stability, tvorby rezerv na krytie potenciálnych rizík a strát spôsobených nepriaznivým počasím, napríklad suchom, povodňami, silným vetrom, a k ich existenčným problémom," priblížil agrorezort.

Uvedené riziko ohrozenia ekonomickej stability poľnohospodárskych a potravinárskych podnikov by podľa MPRV v konečnom dôsledku mohlo ohroziť aj potravinovú bezpečnosť Slovenskej republiky, čím je aj odôvodnené prerokovanie návrhu v skrátenom legislatívnom konaní.

Zároveň čo najskorším zrušením citovaného zákona zanikne dôvod na pokračovanie konania zo strany Európskej komisie.

01 - Modified: 2024-04-25 14:20:47 - Feat.: - Title: Pracovníci a sympatizanti RTVS prišli do práce v čiernom, sporný zákon preskúma eurokomisia 02 - Modified: 2024-04-25 12:59:54 - Feat.: - Title: Nedostavil sa na vypočutie. Opozícia vyzvala prezidenta Finančnej správy, aby zodpovedal otázky na schôdzi 03 - Modified: 2024-04-24 12:02:02 - Feat.: - Title: Vláda schválila návrh na možné využitie pomoci v oblasti agrosektora 04 - Modified: 2024-04-24 10:01:12 - Feat.: - Title: Zmeny v RTVS znamenajú násilné ovládnutie média úzkou skupinou ľudí, kritizuje KDH 05 - Modified: 2024-04-24 09:49:39 - Feat.: - Title: Ficova vláda tvrdí, že všetky úlohy z akčného plánu boja proti obchodovaniu s ľuďmi sa splnili
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 17:31