StoryEditor

Dúfame, že Čaputová nezanechá po sebe takú negatívnu stopu ako Kiska, píše Smer

02.04.2019, 15:21
Autor:
TASRTASR
Smer predpokladá, že parlamentné voľby budú v riadnom termíne.

Koaličná strana Smer-SD chce byť naďalej najsilnejšou politickou stranou s ambíciou vyhrať nasledujúce parlamentné voľby a byť významnou súčasťou novej vládnej koalície. Strana to uviedla vo svojom vyhlásení po utorňajšom pravidelnom obede úzkeho vedenia Smeru.

Rokovalo sa na ňom aj o výsledku prezidentských volieb, keďže predstavitelia strany ich vnímali rôzne.

Strana vo vyhlásení napísala, že jej predseda, podpredsedovia a generálny manažér na stretnutí vyslovili poďakovanie neúspešnému kandidátovi na prezidenta Marošovi Šefčovičovi za dôstojnú prezentáciu v prezidentských voľbách.

Zároveň deklarovali "plný rešpekt" výsledku prezidentských volieb. "Smer-SD sa teší na ďalšiu spoluprácu so Šefčovičom. Veríme, že nová prezidentka SR Zuzana Čaputová, ktorej blahoželáme k víťazstvu, nezanechá po sebe takú negatívnu stopu ako odchádzajúci prezident Andrej Kiska," uviedla strana.

Nové formy komunikácie

Jej predstavitelia deklarujú, že chcú zo Smeru aj v budúcnosti najsilnejšiu politickú stranu, ktorá vyhrá nasledujúce parlamentné voľby. Priznávajú však, že cesta k tomuto cieľu si bude vyžadovať nové formy komunikácie a politickej práce. Smer-SD chce naďalej pôsobiť ako autentická sociálno-demokratická strana orientujúca sa najmä na ľudí práce.

"Predpokladáme, že parlamentné voľby budú v riadnom termíne, v marci 2020, a preto okamžite otvárame diskusiu o politike a vládnutí. Najmä, ako reagovať na nové trendy v politike, ako osloviť nových voličov a dosiahnuť víťazstvo vo voľbách," spresnila strana vo vyhlásení.

Premiér a podpredseda Smeru Peter Pellegrini nechcel výsledky rokovania komentovať. Podpredseda strany a minister hospodárstva Peter Žiga skonštatoval, že "to nie je diskusia na jeden obed". "Aj z vyhlásenia strany je jasné, že diskusia začala a bude pokračovať," podotkol.

​Ďalší podpredseda Smeru a minister financií Peter Kažimír skonštatoval, že na spoločnom vyhlásení sa zhodlo celé úzke vedenie, ktoré v utorok rokovalo v centrále strany.

"Vedenie sa musí zamyslieť"

Predstavitelia strany Smer-SD neboli jednotní v tom, ako vnímajú výsledky prezidentských volieb. Predseda vlády Pellegrini povedal, že strana by mala otvorene vyhodnotiť, čo pre ňu výsledok volieb znamená a mala by odštartovať vnútrostranícku intenzívnu diskusiu a hľadať príčiny. "Je čas, aby sme si vo vnútri strany Smer-SD povedali ako ďalej," uviedol v utorok. Smer-SD nevyšiel z prezidentských volieb posilnený, ale ani porazený. Vedenie strany by sa ale malo zamyslieť nad tým ako ďalej.

Myslí si to poslanec Smeru Erik Tomáš. "Vedenie Smeru-SD sa logicky musí zamyslieť nad tým ako ďalej. Vyhodnotiť výsledky volieb a prijať takú stratégiu i riešenia, aby strana pri tých ďalších, najmä parlamentných, skutočne posilnila," napísal na sociálnej sieti.

​O potrebe zamyslieť sa nad budúcnosťou strany okrem Pellegriniho hovoril v predchádzajúcich dňoch aj podpredseda Smeru-SD Kažimír. Ako uviedol, je potrebné si priznať prehru.

Poslanec Národnej rady za Smer-SD Ján Podmanický pozitívne hodnotí, že napriek "obrovskej antikampani" voči Šefčovičovi bol výsledok volieb veľmi dobrý. "Smer-SD je jediná parlamentná strana, ktorej kandidát prešiel do druhého kola, z toho pohľadu to hodnotím pozitívne," uviedol. Úzke vedenie Smeru-SD však v utorok vylúčilo konflikt v strane.

01 - Modified: 2024-04-18 15:27:41 - Feat.: - Title: Splnili sme sľub o plnohodnotnom trinástom dôchodku, napĺňame programové vyhlásenie, tvrdí Fico 02 - Modified: 2024-04-18 06:01:30 - Feat.: - Title: Chorvátske demokratické spoločenstvo začne vo štvrtok rokovať o novej vláde. Voľby vyhralo tretíkrát v rade 03 - Modified: 2024-04-17 09:36:32 - Feat.: - Title: Celistvosť Ukrajiny je len teória. Rusko jej územie nevráti, vyhlásil Fico na eurovýbore 04 - Modified: 2024-04-17 10:14:20 - Feat.: - Title: Fico ide do Bruselu rokovať o jednotnom trhu, Ukrajine a Izraeli. Oznámil aj letnú návštevu Číny 05 - Modified: 2024-04-16 14:11:36 - Feat.: - Title: Fico hovorí a koná ako geopolitický analfabet, kritizuje PS
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 18:16